Acasă Cultură Lumina din privirea Alexandrei a spart întunericul produs de cazul Caracal. Magia...

Lumina din privirea Alexandrei a spart întunericul produs de cazul Caracal. Magia de la Cluj

Pierderea Alexandrei este o durere imensă. Pentru familie, prieteni, colegi, vecini, oameni din Caracal şi din toată România. Cazul uciderii sale ne-a marcat apăsător existenţa, ca şi când am fi pierdut pe cineva foarte, şi a destupat un rezervor cu negativitate din care au explodat la suprafaţă toate reziduurile unei societăţi bolnave.

Cine şi-ar fi putut imagina că într-o astfel de atmosferă tristă spiritul Alexandrei va inspira un oraş întreg, o lume venită să celebreze muzica şi bucuria? Şi totuşi, s-a întâmplat mai natural decât am fi crezut.

Un moment emoționant a avut loc sâmbătă noapte pe Cluj Arena, pe scena principală a festivalului UNTOLD de la Cluj-Napoca, unde un DJ olandez a dedicat o melodie Alexandrei și tuturor copiilor dispăruți ai României.

DJ Don Diablo (alăturat) i-a adus un omagiu Alexanderi Măceșanu, fata de 15 ani ucisă la Caracal, iar zeci de mii de oameni au aprins luminile telefoanelor.

„Dedic această piesă unei fete speciale, numele ei este Alexandra, și tuturor copiilor dispăruți ai României. Nu vă vom uita, oriunde v-ați afla”, a spus DJ-ul olandez, în timp ce pe ecranul principal al scenei era proiectată imaginea Alexandrei.

Nu e întâmplător că libertatea tinerilor sosiţi la Cluj pentru sărbătoarea bucuriei prin muzică a putut genera acea scânteie de esenţă divină menită s-o transforme pe Alexandra într-o icoană. Căci lumea aceea a UNTOLD are în ea ceva magic, în ciuda tuturor observaţiilor negative făcute pe seama festivalului de muzică din capitala Ardealului.

Reporterii Agerpres au scris un scurt reportaj despre ce înseamnă, de fapt, universul UNTOLD. Am putut astfel afla cum Diego, un tânăr din Brazilia îndrăgostit de planeta muzicii, a traversat Ecuatorul pentru a putea întregi atmosfera care a pus stăpânire pe Cluj şi implicit pe România.

Este doar un nume din zecile de mii de suporteri ai euforiei interstatale generate de creaţia sunetului. Este ca o altă planetă, pe care Alexandra n-a ajuns cât era în viaţă, dar pe care a poposit ca din ceruri graţie tuturor celor ce-o iubesc acum, chiar şi după moarte. Spiritul ei ne-a descătuşat energia vindecării, iar lumina pe valul căreia a venit la UNTOLD e dintr-o lume pe care Alexandra parcă o cunoaşte dintotdeauna.

La UNTOLD, cei care au putut s-o vadă astfel pe Alexandra, n-au simţit că ea s-a dus dintre noi. Dimpotrivă, pare că a rămas aici, să ne vegheze cu acea privire caldă proiectată prin voia genialului DJ olandez de la Cluj.

Reportajul despre atmosfera de la UNTOLD

Zeci de mii de mâini s-au deschis larg, ca în faţa unui tsunami, când boxele, înalte cât casa şi cu sonorul la maximum, au eliberat primul val de decibeli.

A urmat val peste val şi trupurile aflate în faţa lor zvâcneau dezarticulat, ca în spasme induse de şocuri electrice. Ficatul, plămânii, inima şi celelalte măruntaie vibrau şi ele în trupurile încordate. DJ-ul se urcă pe platforma scenei, îşi ridică mâinile şi apoi le leagănă alternativ spre stânga şi spre dreapta, iar puhoiul de braţe din faţa sa îi urmează, sincron, exemplul.

„E ca o descătuşare de energie”, spune Ana, una dintre participantele la festivalul UNTOLD.

„Oamenii vin la festival ca să evadeze din lumea reală. Aici, pentru patru zile aterizezi într-un univers complet paralel, unde niciuna din regulile uzuale nu se aplică. La festival nu mai contează faptul că nu ai plătit chiria, că te-a părăsit iubita sau încălzirea globală. Intri într-o lume a luminilor, a sunetului, a vibraţiilor, alături de mii de oameni care se simt bine. Aici poţi să te îmbraci cu cele mai nebuneşti haine, să zbieri cât de tare poţi, să dansezi ‘like nobody’s watching’, să pleci acasă cu cine vrei sau să nu pleci acasă deloc. Pentru patru zile, viaţa oamenilor de la festival se învârte în jurul ideii de fericire şi a celui mai uşor mod de a o obţine, lucru de care de multe ori nu mai avem timp în ‘viaţa reală'”, adăugă ea.

Ana are 19 ani şi e din Cluj, unde se desfăşoară UNTOLD, dar sunt tineri ca ea care au venit la festival de la mii de kilometri. Tiago, care este student şi are 21 de ani, a venit din Brazilia.

„Am ajuns aici acum două zile. Am venit în principal pentru că e un festival diferit. E foarte ‘fain’. Am aflat de la un prieten care trăieşte în România. Nu am venit pentru vreun artist anume, am venit aici pentru experienţă, să văd cât de multe lucruri din festival. Îmi place foarte mult să dansez şi ieri am fost pe la toate scenele pe la care am putut şi mi-a plăcut foarte tare. În primul rând am venit aici pentru muzică, îmi place foarte tare muzica de la Untold şi în al doilea rând am venit aici pentru oamenii festivalului, pentru că toată lumea e aici pentru acelaşi scop, e o energie care uneşte oamenii; te duci, te plimbi prin parc, vezi oameni, te conectezi cu ei, pentru că ştiţi că toţi sunteţi aici pentru acelaşi motiv„, spune Tiago.

Potrivit organizatorilor, în cele patru zile ale festivalului se adună peste 360.000 de persoane, cam cât populaţia municipiului Cluj-Napoca, venite de pe toate continentele.

„Avem participanţi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ţări exotice, precum Brazilia, Argentina, foarte mulţi care au venit din Asia – China, India. Avem din Australia. Şi, sigur, sunt foarte mulţi care vin din Europa, din ţări ca Marea Britanie, Olanda, Belgia, Franţa, Italia. Sunt din peste 30-40 de ţări. Majoritatea celor care vin la festival au vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani, apoi e categoria 30-40, dar sunt şi copii, care sub 7 ani pot să vină gratuit însoţiţi de părinţi, până la persoane, cum am avut în anii precedenţi, o doamnă care l-a adus pe tatăl ei de 82 de ani. Iată că vârsta, până la urmă, nu mai e o barieră, iar genurile muzicale sunt diferite în festival”, spune Edy Chereji, director de comunicare şi marketing la UNTOLD.

Mulţi sunt vopsiţi pe faţă, pe păr, au frizuri felurite, haine franjurate sau fâşii din diferite materiale cu care îşi acoperă parţial trupurile. Râd, vorbesc tare, beau, dansează, stau tolăniţi în iarbă. Fac cam tot ce le trece prin cap.

Edy Chereji explică şi succesul festivalului de la Cluj.

„Untold a devenit un fenomen pentru foarte mulţi tineri din România. Cumva am reuşit să creăm imaginea aceasta că este cea mai tare experienţă la care poţi participa într-un an; e vorba de un tânăr cu posibilităţi medii, pentru că pentru cineva care are foarte mulţi bani, s-ar putea să-şi permit să facă, nu ştiu, sărituri cu paraşuta în Marele Canion. Tinerii caută lucrul acesta. Pe de altă parte – o spun studiile din ultimii ani – tinerii din ziua de azi caută mai puţin proprietăţi, să achiziţioneze bunuri, ci caută mai mult să achiziţioneze experienţe. Atunci, un astfel de festival de patru zile, cu zece scene, cu foarte multe activităţi reprezintă o oportunitate de a acumula experienţe, de a-şi face amintiri care să le rămână peste ani. Cred că acesta este unul dintre motivele principale: faptul că vin aici, se întâlnesc cu prietenii, e un loc de socializare. Cred că am şi creat în ultimii ani sentimentul acesta de teamă de a nu rămâne pe dinafară, cumva s-a creat dorinţa aceasta de a fi aici, că dacă nu eşti aici în perioada festivalului, cumva nu contezi”, susţine Edy Chereji.

Psihosociologul Petru Iluţ, profesor universitar, spune că tinerii caută astfel de experienţe în care să-şi descătuşeze energiile, dar şi să-şi etaleze personalitatea. Ei caută bucuria.

„Tinerii e clar că asta caută. Vedeţi, de exemplu, celebrul festival Woodstock. Într-un fel, mişcarea aceasta hippie e recurentă. E libertate, e descătuşare, e întâlnirea cu alţii, e şi prilejul de a arăta cum eşti îmbrăcat, ce culori ai în păr, dacă ai adus ceva inedit. Dar, dincolo de asta, este pur şi simplu ce spun şi ei, o descătuşare. Însă, dincolo de descătuşare, şi dacă ar trăi numai în seninătate în rest, este o încântare o astfel de experienţă. Nu e determinată numai de frustrări şi complexe. În sine, de la natură, omul e făcut să trăiască bucuria, să trăiască emoţia. Dansul şi cântecul sunt la toate triburile, de când există omul. Sunetul trebuie să fie de o anumită intensitate, de o anumită vibraţie, ca să-i excite şi mai mult. Aşa trebuie să fie, ca să intre în trepidaţii, în transă. Eu mă bucur de bucuria lor”, spune Petru Iluţ, în povestirea Agerpres.

Ajuns la a cincea ediţie, UNTOLD se desfăşoară în parcul din centrul Clujului, în perioada 1-4 august, se numără printre cele mai bine cotate astfel de festivaluri din lume, iar printre artiştii importanţi din acest an se află Robbie Williams, Armin van Buuren, Bastille, David Guetta, Martin Garrix.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:

* Atac absurd la Iohannis: „Şedinţă foto la Cotroceni în plin scandal legat de crimele de la Caracal”

* Un aparat foto şi noi pete de sânge găsite în casa monstrului din Caracal

Până și Cumpănașu, omul PSD, insinuează că Paul Stănescu și „Ciordache” sunt pe mână cu interlopii din Caracal!

Bunicul Luizei: „Să vină Iordache! Să vină toți politicienii care au făcut legi pentru criminali! Au dat legi să scape niște nemernici din pușcărie!”

Cadavrul Alexandrei a ars în 5-6 ore. Monstrul a folosit vaselină și carbid, obținând temperatura de 1.000 de grade

Bunicul Luizei: „Nu i-aș face nimic, doar i-aș scoate ochii! Să nu mai vadă lumină, să nu mai vadă soare!”

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

Şansa ca Luiza să fie în viaţă: monstrul spune că nu a ars-o, recunoaşte doar două crime şi a apărut o „a treia victimă”

Comunicat DIICOT: oasele din cenușa monstrului din Caracal sunt ale Alexandrei, nu și ale Luizei

Contribuția primarului PSD din Caracal la tragedia Alexandrei: a cumpărat 48 de camere de supraveghere, dar nu le-a montat

Interlopii din Caracal, protejați de Poliție, aduc voturi pentru PSD. Verigile-cheie: Paul Stănescu și Dan Ciocan

Luis Lazarus cântă în orchestra propagandei ruse. Către militarii americani de la Deveselu: „Acum ne luați și fetele?!”

Alexandra putea fi salvată în 40 de minute. Era atât de simplu! Dar polițiștii de la 112 nu i-au pus întrebarea salvatoare

Am dezlegat misterul! Alexandra la 112: ora 11.05 – „A venit, a venit, a venit!”; ora 11.51: „Vine, vine!”. Acum știm cine „a venit”!

RECONSTITUIRE. Alexandra cerea ajutor, iar șeful Poliției Olt și-a continuat cheful cu somon, fripturi și șampanie

Șeful Poliției Olt a avut mai mult încredere într-un lider interlop din Caracal decât în DOS sau STS, instituții ale statului!

Au găsit telefonul Alexandrei, în parcul din Caracal! Cartela, tot acolo, dar aruncată în altă parte

Oasele arse din curtea monstrului aparţin unei fete de 12-17 ani

„Cazul Alexandra” decimează Guvernul PSD-ALDE. Al doilea ministru plecat în 3 zile. Motivul: o declarație tembelă

Berbeceanu către Dăncilă: „Tanti, tocmai partidul pe care-l conduceți a indus starea de comă profundă structurilor de aplicare a legii”

VIDEO. Monstrul a mințit-o pe Alexandra: nu s-a dus la farmacie, ci la Craiova. A luat o cartelă și a sunat-o pe mama fetei

Șeful Poliției Caracal e premiat cu pensionarea la 51 de ani! Ca să ia 12.000 de lei pe lună, a fost demis doar din vorbe

Un criminolog analizează apelurile Alexandrei la 112. „O fată de 15 ani, răpită, violată şi bătută, e tratată cu o răceală dezarmantă”

Șoc în direct, la A1: „De 10 ani, Poliţia din Caracal racolează tinere şi le duce la Belina, pentru orgiile sexuale ale lui Paul Stănescu şi Liviu Dragnea. Tot Caracalul ştie…”!

Fiica monstrului din Caracal, complice la „plasat” fete italienilor? Mărturia unui partener de afaceri al concubinului Danielei Dincă

Monstrul din Guvern: Nu l-am prins pe monstrul din Caracal pentru că ne-am concentrat pe lupta anti-corupție!

Jandarmii din Craiova au gazat oameni pașnici pe 10 august, dar au refuzat să-l prindă pe monstrul din Caracal!

Monstrul din Caracal și-a legat soția în lanțuri. Tatăl lui s-a spânzurat, iar fiica lui are un fond de vânătoare

Curtea Constituţională Criminală. La cererea lui Ciorbea, CCR a respins legea care obliga posesorii de cartele pre-pay să-şi dea datele personale. Monstrul din Caracal folosea cartele

Oltul, Sicilia României. Mafia PSD Olt care a condamnat-o pe Alexandra: Iordache – Vâlcov – Stănescu – Ciocan

Ghinionul teribil al Alexandrei: n-a ajuns la noptiera în care se afla buletinul expirat al soției monstrului! Ar fi putut da adresa exactă la 112

EXCLUSIV. „Monstrul va fi găsit mort în celulă. Săpaţi mai adânc, până la Ciordache! Alexandra n-a fost salvată din cauză că poliţiştii s-au temut să nu dea peste o reţea cu ramificaţii la vârful PSD”

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

AUDIO. Vocea îngerului. O auzi pe Alexandra și îți vine să-i sari cumva în ajutor. Doar polițiștii de la 112 au fost de piatră…

Dăncilă, aveaţi tot ce trebuie ca s-o salvaţi pe Alexandra! TOT! De ce nu au folosit poliţiştii sistemul DOS pentru localizarea apelului la 112, mult mai performant decât cel al STS?

Încă un indiciu vital ratat de Poliție: telefonul dat de ucigaș mamei Alexandrei, cu o oră și jumătate înainte de a-i omorî fata

Presimțire sumbră a Alexandrei? Mesaj cu 5 zile înainte de a fi răpită: „S-a zis cu mine”. Pasărea străpunsă de suliță

Paranoia: PSD-iștii cred că în spatele crimelor de la Caracal se află serviciile secrete, pentru a le distruge partidul

HORROR. „Mamă soacră, fata e bine și va merge în Anglia, să facă bani”. Asta i-a spus mamei Alexandrei monstrul din Caracal, când fata zăcea în garaj, legată și violată

Al doilea monstru din Caracal

VIDEO. Băsescu: „Doar Ministerul de Interne și SRI au echipamente cu care o puteau localiza cu precizie pe Alexandra”

VIDEO. Halucinant! Șeful PSD zice că Alexandra a murit din cauza protestatarilor #Rezist, care „țipă și se împotrivesc schimbărilor în sistem”!

PSD-ule, uită-te-n oglindă: tu ești monstrul din Caracal!

Poliția a deschis aplicația de localizare a Alexandrei la peste o oră de la primul apel al fetei la 112. Minora putea fi salvată!

O minciună a Poliției PSD-iste: „STS a furnizat trei adrese greșite”. Dacă suni de pe mobil, STS nu dă adrese, ci sectoare

Alexandra a vorbit cu polițiștii, prin 112, nu de trei, ci de cinci ori! Monstrul plecase la farmacie, să ia o alifie

Încă un nebun lăsat în libertate, care devine ucigaș! Acum 10 ani, monstrul din Caracal a fost internat la psihiatrie

CCR confirmă: PSD și ALDE au modificat Codurile penale pentru infractori precum monstrul din Caracal

Calvarul Alexandrei a început la scurt timp după ce a urcat în mașină. Lovită, legată și „orbită” cu bandă adezivă

Observație cruntă a lui CTP: polițiștii gândesc la fel ca monstrul din Caracal – „fetele sunt curve”

Paradox dureros: telefoanele date de Alexandra la 112 i-au grăbit moartea. Fata a fost ucisă la scurt timp, joi la prânz

Boule-cu-epoleți, Luiza nu fugise cu Făt-Frumos! O răpise Monstrul, o violase și omorâse, o arsese în butoiul de tablă!

Monstrul din Caracal scapă mai devreme cu ajutorul PSD-ALDE! Chiar dacă va fi condamnat pe viaţă, va beneficia de legea penală mai favorabilă

„Tatăl ucidea cai, el câini. Îi plăcea să-i vadă cum se chinuie”. Mărturii despre viaţa monstrului din Caracal

Amănuntul care-i înfundă definitiv pe polițiști: Alexandra le-a dat numărul de telefon al monstrului. De ce nu l-au folosit pentru identificare?

GALERIE FOTO. Ea e Alexandra, fata zâmbitoare din Ansamblul „Dor de Romanați” din Caracal

Alexandra e o eroină. Curajul ei a salvat de la moarte alte fete. Fără telefoanele ei la 112, monstrul din Caracal n-ar fi fost prins

Procurorii acuză: scoaterea din joc a SRI, prin decizia CCR, a făcut imposibilă localizarea exactă a Alexandrei

SINISTRU. Un cercel al Alexandrei a fost găsit în mașina monstrului din Caracal. Plus: oase și dinți de om în cenușa din butoi

Curajul extraordinar al Alexandrei. Cele trei apeluri la 112 au fost de pe telefonul monstrului din Caracal, care-l uitase în preajma ei

* Doi criminali: monstrul din Caracal și statul român. O fată de 15 ani a fost răpită ieri și găsită tranșată azi, deși a sunat la 112

CITIŢI ŞI:

Dreptatea socială adusă de PSD: îi plătim pensie de peste 15.000 de euro pe lună unui fost procuror comunist

Dăncilă, ticăloasă ca Dragnea: „10 august seamănă cu o lovitură de stat”. CTP: „Este o zicere pentru pitecantropi”

„Adio, țară de căcat!” Bătut în fața casei sale, umilit de „112”, batjocorit la spital, scriitorul Gabriel Bota va părăsi România

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

VIDEO. Sorina pe post de mămică: „Nani, nani, puișorul mamii…” Plus: hărțuirea de la Otopeni a costat 7.400 de dolari

Au încercat să blocheze plecarea Sorinei la 5 dimineața, în aeroport! Soții Săcărin au fost hăituiți până la frontieră. Din cauza șicanelor, copila a pierdut primul avion din viața ei

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Cristoiu: la arestarea lui Dragnea „și-au dat mâna forțe greu de imaginat, interne și externe, ca la debarcarea lui Ceaușescu”

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările