Cine suntem și ce vrem

Suntem doi gazetari hotărâți să ne apărăm țara până la capăt, cu arma noastră cea mai eficientă: cuvântul. Pornim la drum în tandem, Grigore Cartianu – Laurențiu Ciocăzanu, dar mulți alți colegi ni se vor alătura pe parcurs.
Nu este prima noastră experiență de presă. De peste un sfert de veac tot facem ziare, reviste, site-uri și emisiuni TV, ba chiar și cărți – toate de succes, semn că n-am pierdut vremea degeaba. Încrederea publicului ne-a însoțit peste tot.
Acum ne lansăm într-un proiect temerar: facem un ziar pe cont propriu. În acte, noi suntem propriii noștri patroni. În realitate, recunoaștem, respectăm și cultivăm suveranitatea cititorilor.
Copilul născut astăzi, ziaristii.com, are nevoie de părinți puternici și responsabili. Responsabili suntem, dar puternici vom fi doar cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.
Toți gazetarii interziși sau cenzurați de patronii sau șefii lor vor avea o ușă deschisă la ziaristii.com. Aici va fi refugiul jurnaliștilor hăituiți de interesele murdare ale unor mercenari media.
Ce fel de presă vom face? Aceeași presă serioasă, fâșneață, atractivă, ambițioasă, necruțătoare, cum ne-am obișnuit în acești ani. Vom face presă liberă, sensibilă la necazurile și emoțiile oamenilor, dar insensibilă la smiorcăielile șacalilor care se dau căprioare.
Valorile noastre sunt: onestitatea, buna-credință, europenismul, atlantismul, non-populismul, promovarea competenţei, combaterea imposturii, prietenia cu limba română, respectul față de înaintași și grija față de urmași.
Vom milita pentru o Românie europeană, complet integrată în structurile continentale, și pentru consolidarea rolului nostru în NATO. Vom fi necruțători cu cei care, pe față sau mai pe ascuns, vor încerca să ne îndepărteze de civilizația occidentală.
Vom combate corupția și vom susține statul de drept, legea, justiția. Între agresor și victimă, nu ne vom situa niciodată la mijloc.
Suntem oameni de dreapta și milităm pentru statul minimal, fără “cocoașe” clientelar-bugetare. Ne transformăm în apărători ai economiei private ori de câte ori statul devine abuziv.

Crezul nostru politic e binecunoscut: Jos cleptocraţia! Jos corupţii! Jos Ciuma Roşie! 

Respingem rasismul, șovinismul, nepotismul, impostura, prostituția politică.
Vom fi cetățeni activi, participând la proteste vitale pentru sănătatea democrației.
Vom avea o ureche lipită de România dintre granițe și o alta de diaspora, ascultându-le bucuriile și suspinele. Oamenii buni vor găsi mereu sprijin la ziaristii.com.
Vom continua să vă vizităm cu Caravana Cărților, pentru memorabilele noastre întâlniri cu prezentări, dezbateri, prietenii și autografe.
Vom încerca să dezvoltăm o platformă mediatică din care nu vor lipsi câteva site-uri, o revistă tipărită și o televiziune online.
În iureșul ăsta aproape sălbatic, nu vom uita să trăim. Bucuriile simple ne vor umple viața. Vom continua să mergem în Gorjul nostru natal, la Brădiceni și la Trocani, să culegem strugurii și să adunăm nucile, pentru a le însoți cu o ulcică de must. Iar acea ulcică o vom împărți întotdeauna cu dumneavoastră.
Ăștia suntem, ăștia defilăm! Vă invităm să ne fiți alături, citindu-ne și susținându-ne prin donații. Așa veți avea garanția că putem dezvolta proiectul, devenind mai eficienți în bătălia pentru dreptate și adevăr, pentru o Românie în care să ne dorim cu toții să trăim.
Doamne-ajută! Trăiască România europeană!

Grigore Cartianu (50 de ani)

Născut la Brădiceni, com. Peștișani, județul Gorj, este unul dintre ziariștii cu notorietate mare din România. A condus redacțiile unor ziare importante (Adevărul, Evenimentul zilei) și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. Din 2012 este realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la Nașul TV.
Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română (în ziar și la TV) a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat.
La prăbuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, Cartianu era student în anul 2. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent de către noul regim politic de la Bucureşti, prin aducerea minerilor şi devastarea Capitalei.
În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment: revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei (1992-1996, şef department), Sportul românesc (1996–1997, reporter special), ProSport (1997–2002, şef departament), Jurnalul Naţional (2002–2004, redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef) şi din nou la Evenimentul zilei (2004–2008, prim redactor-şef adjunct). Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef / director editorial al cotidianului Adevărul.
În anii dedicaţi presei sportive, a publicat două cărţi: Hora de la miezul nopţii (1995 – povestea World Cup, USA 1994) şi Hagi (2000, reeditată în 2001 și în 2014).
Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist român care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului român şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea lui Ceauşescu s-a produs printr-o lovitură de stat. Tot el a dezvăluit cinismul noilor conducători, care – în dorinţa de a confisca puterea după scoaterea din scenă a lui Ceauşescu – au produs aproape 1.000 de morţi şi peste 5.000 de răniţi.
Cartianu a publicat 9 volume, vândute într-un tiraj total de aproape 400.000 de exemplare.

Laurențiu Ciocăzanu (52 de ani)

Originar din Trocani, Gorj, este una dintre vocile oneste și credibile ale mass-media din România. A debutat în presa scrisă la scurt timp după prăbușirea regimului comunist. S-a șlefuit ca ziarist la BBC România, dar vârful carierei l-a găsit ca redactor-șef adjunct la Evenimentul zilei (2001-2006), apoi redactor-șef la Adevărul (2006-2008) și director editorial al publicațiilor Adevărul Holding (2008-2010).
A încercat o experiență antreprenorială în Spania, timp de un an și jumătate, apoi a revenit la marea sa pasiune: presa din România. Este invitat permanent al mai multor canale TV.
În primăvara anului 2015 a debutat ca autor de carte, publicând volumul Miracolul din noiembrie, alături de Grigore Cartianu.