Două numiri șocante în aceste zile: chestorul-de-tinichea Pelmuș Pandelea, posesor de pensie specială și relicvă a Guvernului Năstase, a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Interne 9MAI), iar găzarul-șef din 10 august 2018, colonelul Sebastian Cucoș, va reveni la comanda Jandarmeriei Capitalei.
Pe 10 august 2018, colonelul Sebastian Cucoș era șeful Jandarmeriei Române. Carmen Dan a încercat să-i prelungească mandatul, ca recompensă pentru gazarea protestatarilor pașnici în Piața Victoriei. Carmen Dan l-a numit totuși prim-adjunct al Jandarmeriei, funcție pentru care nu era necesar acordul președintelui.
Acum, colonelul Cucoș va reveni la conducerea Jandarmeriei Capitalei, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul de Intene. Pentru ministrul de Interne interimar, Mihai Fifor, și pentru șefa Guvernului, Viorica Dăncilă, nu contează că Sebastian Cucoș are dosar penal, fiind pus sub acuzare de procurori în dosarul 10 august.
Cucoș revine astfel pe postul de director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti, post ocupat în perioada iunie 2016 – august 2017, când a fost împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române.
Acum, colonelul Sebastian Cucoș îl înlocuiește, la șefia Jandarmeriei București, pe maiorul Laurenţiu Cazan, alt „găzar” cu dosar penal pentru intervenția barbară din 10 august 2018.
Sebastian Cucoș este în concediu, astfel că nu va coordona echipajele care vor fi mobilizate la protestul anunțat pentru sâmbătă, 10 august 2019, în Piața Victoriei.
Pe 14 august 2018, la patru zile de la „marea gazare” din Piaţa Victoriei, Sebastian Cucoş – comandant al Jandarmeriei Române timp de un an – a susţinut o declaraţie de presă în care a dat asigurări că „jandarmii şi-au făcut datoria” şi că „îşi merită respectul”.
A fost o apariție ciudată, cu un Cucoș înconjurat de icoane, îndemnându-i pe români „să nu uite cine îi salvează de la inundații și din troiene”.
În ziua următoare, pe 15 august 2018, lui Cucoș i-a expirat interimatul la conducerea instituţiei. Pe 23 august avea să fie împuternicit în funcţia de prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei.
Pe 21 septembrie 2018, Sebastian Cucoș a fost pus sub acuzare de către procurori pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018.
Pelmuș adaugă leafa din minister la pensia de 2.500 de euro
Chestorul Pelmuş Pandelea a fost numit secretar general al MAI, prin decizie semnată de premierul Viorica Dăncilă. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Pandelea este un „dinozaur al Internelor”, fiind considerat „omul lui Toma Zaharia”, şeful operativ al MAI pe vremea premierului Adrian Năstase. Pe atunci, între 2000 şi 2005, Pandelea era şeful Direcţiei de Resurse Umane din MAI.
„Şi-a început cariera ca şef al Uniunii Tineretului Comunist la Ministerul de Interne”, a dezvăluit jurnalistul Virgil Burlă despre Pelmuș Pandelea în România liberă, în 2007.
Generalul Pelmuș s-a aflat pe lista privilegiaților care au luat credit de la Bancorex, fosta bancă de comerţ exterior, falimentată de povara creditelor nerambursate. Pandelea a luat un credit de 10.000 de dolari în mai 1996, pe o perioada de 5 ani.
În mai 2013, Pelmuș Pandelea a ajuns secretar general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pe când ministru era Titus Corlățean. Bună treabă: generalului de Interne i s-a făcut cuib călduț la Externe. Afacere PSD: omul lui Năstase era recuperat de Corlățean.
Potrivit declaraţiei de avere depusă în 2019, chestorul Pelmuş Pandelea are o pensie de aproape 12.000 de lei pe lună (circa 2.500 de euro). Pensie specială, desigur. Iar unei pensii speciale îi stă bine să fie cumulată cu o leafă specială, de bugetar nesimțit.