Acasă Alegeri 2019 Tăriceanu cerşeşte la Dăncilă şi Ponta o candidatură la prezidenţiale

Tăriceanu cerşeşte la Dăncilă şi Ponta o candidatură la prezidenţiale

0
894

Călin Popescu-Tăriceanu este aproape terminat din punct de vedere politic. ALDE, partidul-apendice creat pentru a susţine PSD, e pe moarte după ce n-a mai intrat în Parlamentul European, nereuşind să adune nici măcar 5% din voturile românilor. De aceea, liderul său e disperat să candideze la prezidenţiale, crezând că astfel îşi va salva partidul şi destinul politic.

Însă liderul ALDE ştie că o candidatură solitară, fără susţinerea altor forţe politice, îl va îngropa şi mai tare. De aceea, lansează mesaje mai pe faţă sau mai subtile către cei care l-ar putea ajuta să nu dispară din peisaj: Viorica Dăncilă şi Victor Ponta, liderii PSD, respectiv Pro România, chemaţi să susţină o candidatură comună pentru Cotroceni.

„Despre candidatura la alegerile prezidenţiale, nu am să revin decât spunându-vă că mi-am arătat această disponibilitate. Colegii mei cunosc că am, aş spune, motivaţia necesară pentru a candida la viitoarele alegeri. Având în vedere că o candidatură cu şanse de succes mai mari ar fi o candidatură comună din partea noastră şi din partea PSD, vom discuta după data de 20, pe baza sondajelor de opinie pe care şi noi le avem şi colegii din PSD le fac, le au în derulare. Vom hotărî, bănuiesc, întâi separat şi probabil, dacă va fi cazul, apoi împreună despre o candidatură separată sau condiţiile optime de candidatură comună”, a afirmat Tăriceanu, la finalul şedinţelor Biroului Politic Executiv şi Biroului Politic Central ale ALDE.

Cine îl mai poate salva pe Tăriceanu?

Tăriceanu ştie că, fără PSD sau Pro România, se va alege praful de condidatura sa, iar eşecul pentru ALDE va fi total. Cu un Tăriceanu „falit” de voturi la prezidenţiale, partidul său poate să-şi ia adio complet de la alegerile locale şi parlamentare din 2020.

De aceea, trimite bezele către premierul Viorica Dăncilă.

„Şi doamna premier Dăncilă a declarat foarte clar că şi ei fac o evaluare pe baza sondajelor, în care au testat mai multe posibile soluţii şi candidaturi. (…) În sondajul pe care noi l-am făcut nu e doamna Dăncilă inclusă, pentru că domnia sa a declarat că nu doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale. În sondajele pe care noi le-am făcut sunt două elemente care sunt foarte clare şi sugestive – există o majoritate covârşitoare a celor care au fost intervievaţi şi care optează pentru soluţia de candidat unic şi în cadrul ALDE, şi în cadrul PSD, şi în ceea ce mă priveşte există o favorabilitate de 90% în rândul respondenţilor favorabili PSD, care votează cu PSD-ul”, a afirmat Tăriceanu.

„Sondajele” de care vorbeşte liderul ALDE rămân un mister. Nimeni nu le-a văzut şi chiar dacă ar fi aşa, tot n-ar conta prea mult. Fiecare partid îşi face sondajele lui, iar PSD sigur nu pune baze pe sondajele ALDE. Aşa că, în cazul în care pică varianta Dăncilă, lui Tăriceanu îi mai rămâne Victor Ponta.

„Cu domnul Ponta am mai discutat, o să mai discut după data de 19, când revine în ţară, şi dânsul a făcut o propunere practic sau o sugestie – cum vreţi să o luaţi – de a realiza o coaliţie pe această zonă de centru-stânga care să includă şi Pro România. Eu am apreciat şi îmi păstrez aprecierea, sigur că ar fi, cred, cea mai bună formulă, dar sigur că acest lucru trebuie agreat nu numai între mine şi domnul Ponta, trebuie agreat în trei, adică inclusiv cu PSD. (…) Logica simplă a lucrurilor spune următorul lucru – din moment ce propune să se facă o coaliţie pe această zonă, sigur că ar rămâne să susţină un singur candidat”, a adăugat Tăriceanu, citat de Agerpres.

PSD şi Pro România pierd din asocierea cu ALDE

Cu toate semnalele trimise de liderul ALDE pe adresa PSD, acest partid se îndreaptă spre o candidatură proprie la prezidenţiale. Logic pentru un partid mare cum e PSD, chiar dacă „rănit” puternic la ultimele alegeri europarlamentare.

PSD nu are de ce să-l salveze pe Tăriceanu, care conduce un partid-balama aflat pe cale de dispariţie după ce n-a luat nici măcar 5% din voturi pe 26 mai. Dăncilă susţine candidatura lui Eugen Teodorovici, actualul ministru de Finanţe.

Pe ultima sută de metri, a câştigat teren ideea ca Viorica Dăncilă însăşi să fie candidatul PSD pentru Cotroceni. Decizia o va lua Congresul PSD la începutul lunii august.

Victor Ponta nu-şi permite nici el să-l susţină pe Tăriceanu. O dată, că Pro România a intrat în Parlamentul European, spre deosebire de ALDE. Apoi, Ponta tocmai a creat un partid de la zero printr-un discurs împotriva guvernării PSD-ALDE, or o „recombinare” a sa cu ALDE şi susţinerea lui Tăriceanu la Cotroceni ar trage şi Pro România la fund în perspectiva alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

Asocierea cu ALDE nu foloseşte nici Pro România, nici PSD. Tăriceanu e tot mai singur.

CITIȚI ȘI:

* Surse: Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale. Cioloş, propunerea alianţei pentru prim-ministru

* Dan Barna: „Vom ajunge în turul 2 la prezidenţiale”. Negocierile dintre USR şi PLUS au intrat în linie dreaptă

* Barna, candidat la Cotroceni. Se „încălzeşte” Cioloş pentru funcţia de prim-ministru?

EXPLOZIV. Dragnea şi Carmen Dan au ştiut TOT despre masacrul din 10 august! Mărturia unui om din interior

Krichbaum: „Ministrul dvs. de Interne compară protestele din 10 august cu cele din Franța. Complet greșit! Complet strâmb!”

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

ȘOCANT! Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Licu şi Adina Florea, scoateţi banii! Părinţii adoptivi ai Sorinei cer daune în instanţă pentru că au fost blocaţi în România de ancheta SS-Gestapo, luată în serios de procurorul general

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Cazul Sorina. Propaganda rusă o laudă pe judecătoarea Dana Gârbovan şi îl atacă pe Cristi Danileţ

Părinţii Sorinei anunţă ambasada SUA după ce procurorul general s-a întors împotriva lor şi a trecut de partea celor care le-au abuzat fetiţa adoptată legal

Procurorul general Licu intră în jocul populist şi trece de partea abuzatorilor Sorinei. Şantajat pentru plagiat?

Sorina şi linşajul presei iresponsabile. Un articol despre manipularea mediatică ordinară şi impotenţa statului de a aplica legea

„Sorina, noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. Tăriceanu, Dăncilă, Firea&co. se „lipesc” de scandalul fetiţei adoptate pentru a poza în victime ale justiţiei

„Când am văzut că Sorina e de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează»”

Primele imagini cu Sorina şi familia adoptivă din SUA. „Fetiţa este bine, am avut mereu un psiholog alături. Încercăm să trecem împreună peste acest moment greu”

Chirieac vinde statului „știri pozitive” cu 2.500 € bucata. Un nou șmen de 15.000 € de la Drumuri, cu trei zile înainte de alegeri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here