luni, aprilie 15, 2024
AcasăJustițieGRECO descrie Secția Specială a Adinei Florea ca pe o structură de...

GRECO descrie Secția Specială a Adinei Florea ca pe o structură de tip mafiot. Somație: desființați SS-Gestapo!

-

Rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO), publicate de Ministerul Justiției, arată grave probleme ale legislației impuse de guvernarea PSD-ALDE în domeniul justiției, în ultimii doi ani.

De-a dreptul abominabilă este considerată înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SSIJ), sinistra Secțiea Specială (SS-Gestapo), condusă de „scula lui Dragnea”, Adina Florea.

Experții GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția, și Comisia Europeană (în ultimul Raport MCV) au criticat dur noua structură de parchet, creată pentru intimidarea magistraților onești și pulverizarea dosarelor grele care-i vizau pe mafioții PSD-ALDE.

- Advertisement -

GRECO arată că decizia autorităților române de a întări Secția Specială, inclusiv cu ofițeri pe poliție judiciară de la Ministerul de Interne (condus de o altă „sculă a lui Dragnea”, Carmen Dan), este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, aceea de a desființa SS-Gestapo.

Raportul GRECO despre Secția Specială

Noua secție specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție

  • În Raportul ad-hoc, GRECO recomandă să fie abandonată crearea noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
  • GRECO reamintește că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.
  • Măsurile luate de autoritățile române sunt în deplină contradicție cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezintă o evoluție profund îngrijorătoare.
  • Preocupările exprimate de GRECO în Raportul ad-hoc privind consecințele negative ale înființării unei astfel de structuri specializate de urmărire penală și motivele reale care stau la baza acestei decizii rămân și mai relevante în contextul presiunii continue asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), eliberării din funcție a procurorului-șef al DNA și al influenței crescânde a controverselor aflate în desfășurare în România cu privire la numirile de judecători și procurori.
  • GRECO constată că recenta modificare adusă Legii nr. 304/2004 prin OUG nr. 7/2019 privind poziția ierarhică a Procurorului-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție permite revocarea apelurilor depuse de alte organe de urmărire penală, inclusiv de către Procurorul General, la instanțele de judecată mai mari în grad, de exemplu în cazurile de corupție, și plasează această Secție în afara structurii ierarhice a organelor de urmărire penală.
  • GRECO face, de asemenea, referire la observațiile Comisiei de la Veneția cuprinse în ultima sa Opinie referitoare la amendamentele privind legile justiției, care statuează că „temerile existente conform cărora noua structură ar servi ca un instrument (suplimentar) de intimidare și de presiune asupra judecătorilor și procurorilor – în special dacă e corelată cu alte măsuri noi avute în vedere, cum ar fi noile dispoziții privind răspunderea materială a magistraților – pot fi considerate legitime și nu ar trebui ignorate”.
  • În plus, GRECO constată că numărul procurorilor angajați în prezent în cadrul acestei Secții, precum și numărul ofițerilor de poliție judiciară detașați la aceasta, sunt în mod vădit inadecvate față de numărul de cazuri pe care Secția a fost însărcinată să le investigheze. GRECO atrage atenția autorităților asupra faptului că detașarea ofițerilor de poliție (de către Ministerul Afacerilor Interne) la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție conduce în mod inevitabil, în practică, la situații în care ofițerii de poliție judiciară ar investiga cazuri împotriva procurorilor și a judecătorilor, având în vedere că activitățile acestei Secții se concentrează asupra acestor două categorii profesionale, în locul anumitor tipuri de infracțiuni. O asemenea evoluție poate reprezenta un risc suplimentar pentru independența funcțională a sistemului judiciar.
  • De asemenea, GRECO remarcă faptul că înființarea acestei noi Secții a primit o evaluare negativă din partea Comisiei Europene în ultimul Raport MCV privind România.
  • În lumina celor de mai sus, rezultă că această recomandare a fost vădit ignorată. GRECO este în mod serios îngrijorat de consecințele pe care aceste evoluții le au asupra independenței sistemului judiciar, precum și asupra luptei împotriva corupției în România, și insistă ca Secția de urmărire penală pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie desființată.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* GRECO prezintă planul PSD-ALDE de capturare a justiției: Secția Specială + izolarea Președintelui + ordonanțe de urgență + pensionarea magistraților + polițiști de la Carmen Dan

* Aici puteți citi integral cele două rapoarte GRECO despre România

* Savonea, ce faceţi acum cu „SS-Gestapo”?

Penalul Tăriceanu, un nou atac la Kovesi – „mărul otrăvit”. Ca procuror european va avea „rol principal” să blocheze accesul României la fondurile UE!

De ce-a intrat Udrea în ţară pe la Giurgiu, la 6 dimineaţa?! „Vreau să îmi cresc copilul acasă”

Cristoiu îl bagă pe Băsescu în afacerea întoarcerii Elenei Udrea. Vorbeşte de „un efort planetar” de a fi eliberată

Șeful de cabinet al lui Tăriceanu e încolțit de DNA pentru șpaga de 800.000 $ a „jupânului”

Halep, în sferturi la Wimbledon după ce-a învins-o pe puştoaica-minune a Americii

Din cauza „furajaţilor” ca el plătim facturi tot mai scumpe! Cazul Neacşu-ANRE sau cum să iei 10.000 de euro pe lună fără să ai vreo legătură cu meseria

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

* Imagine duioasă: Sorina și noua ei verișoară

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Şeful uzinelor Ford s-a săturat de minciunile PSD privind autostrada Piteşti-Craiova

PSD l-a umplut de bani pe Marius Pieleanu. Cum şi-a mărit averea „sociologul naţional” pe seama sondajelor scandaloase

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

*Dăncilă – „un produs de slabă calitate, aproape un rebut”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -