Krichbaum: „Ministrul dvs. de Interne compară protestele din 10 august cu cele din Franța. Complet greșit! Complet strâmb!”

2
4466
Deutsche Welle, prin Cristian Ștefănescu, a realizat un interviu cu Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Federal German (Bundestag), aflat trei zile la București.
Krichbaum spune câteva adevăruri care contrastează strident cu valul de minciuni emanate de Guvernul Dăncilă și de coaliția PSD-ALDE, susținute de o propagandă mediatică infernală.
„Vă doresc ca doamna Kovesi să vă facă și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă”, le-a spus Tudorel Toader parlamentarilor germani din Comisia condusă de Krichbaum, enervat de insistența cu care deputații, reprezentanți ai tuturor partidelor din Bundestag, așteptau argumente pentru refuzul României de a susține un candidat român pentru funcția de șef al Parchetului European.
În interviul acordat Deutsche Welle, Gunther Krichbaum, a povestit de ce principiile statului de drept nu au dublu standard în Uniunea Europeană, așa cum invocă deseori propaganda PSD.

„Scopul lor este ca mulți făptași, deja condamnați, să scape de pedepse”

Gunther Krichbaum

Deutsche Welle: Din ce ați povestit în conferința de presă despre întâlnirea cu ministrul român al Justiției, mi s-a părut că domnul Tudorel Toader v-a răspuns ușor arogant la întrebările pe care i le-ați pus.
Gunther Krichbaum: Nu aș spune că este arogant. Dar interpretăm de pe poziții diferite chestiuni cât se poate de concrete. Pentru noi este important cum vor fi tratate dosarele închise, în contextul în care se dorește atacul prin recurs în anulare a tuturor cazurilor judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție în ultimii patru ani. Într-o astfel de situație, se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de muncă peste putința magistraților, iar multe cazuri s-ar prelungi până la termenul de prescriere. În opinia mea, acesta este și scopul: mulți făptași deja condamnați pentru fărădelegile comise ar urma să scape de pedepse. Dar o asemenea evoluție nu corespunde normelor unui stat de drept, iar cetățenii României nu vor avea înțelegere pentru așa ceva.

Deutsche Welle: Guvernul de la București insistă asupra faptului că Vestul și instituțiile europene nu înțeleg corect reforma justiției din România, că sunt transmise semnale false din România către partenerii noștri occidentali și că percepția, acolo, este falsă.

Gunther Krichbaum: Aș avea un sfat simplu: luați, vă rog, raportul MCV, mecanismul referitor la statul de drept din România, și analizați toate recomandările din aceste documente; luați, vă rog, rezoluția Parlamentului European și prelucrați recomandările incluse acolo; și luați, vă rog, raportul Comisiei de la Veneția și aplicați cerințele enunțate. De exemplu, raportul Comisiei de la Veneția, din 19 octombrie 2018, critică aspru multe dintre lucrurile care se petrec în ultima vreme în România. Aceste rapoarte ale instituțiilor internaționale trebuie luate în serios. Sigur, se poate spune că toate sunt false. Dar e ca atunci când ești un șofer-fantomă pe autostradă, când conduci pe contrasens, ți se atrage atenția că ești pe banda greșită, iar răspunsul tău e: „Nu, nu, nu eu sunt pe banda greșită, ci sutele de mașini care îmi vin din față!”.

În viață, multe lucruri sunt o chestiune de perspectivă. Dar principiile statului de drept, pe care le împărtășim în Uniunea Europeană, sunt valabile pentru fiecare dintre noi. Nu avem dublu standard. Și mă întorc la acea problemă a sentințelor pronunțate de Curtea de Casație: nu este o defecțiune juridică de fond, ci una de formă, care nu afectează material rezoluțiile finale din respectivele procese. Până la urmă, nici unuia dintre membrii unui complet de judecată nu i se poate pune la îndoială calificarea de magistrat. Este tot un judecător, nu a fost adus un administrator de bloc. Și e bine să ținem cont de acest detaliu. Înclin să cred că unora dintre cei aflați la guvernare la București le place să lase impresia că nu înțeleg asta. Și, în orice caz, chiar ei practică o dublă măsură, când vine vorba despre exigență.

Deutsche Welle: Vorbind despre dubla măsură – social-democrații și democrat-liberalii de la putere cer încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Pe de altă parte, premierul României a sugerat că și Germania și Franța ar trebui să fie astfel monitorizate, pentru că și acolo există corupție.

Gunther Krichbaum: Trebuie să ai grijă, când faci comparații, să nu fie strâmbe. Fiecare încălcare a legii, în orice țară, este deja în plus. Vorbim însă despre o altă cantitate și altă calitate. Știu, de exemplu, că ministrul dumneavoastră de Interne compară protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franța. Complet greșit! Complet strâmb! Franța este o țară în care statul de drept funcționează, în care independența justiției este respectată. În România nu e cazul. Aici apar modificări în legislație cu dedicație pentru protecția unor politicieni corupți, pentru a-i scăpa de pedepse. Aceasta nu mai este o democrație, ci o democrație controlată, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri există și cu atât mai mult trebuie prelungită existența MCV. Ar fi de dorit să poată să dispară de pe o zi pe alta, dar pentru asta ar trebui să dispară și motivul existenței sale.

Deutsche Welle: V-a lămurit ministrul Tudorel Toader în privința motivelor pentru care România nu susține candidatul român la șefia Parchetului European?

Gunther Krichbaum: Nu. Nu am putut să obțin lămuriri. A încercat chiar să evite aceste întrebări neplăcute. A făcut-o începând prin a ne spune că nu el a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, ci președintele român. Nu am venit să ascultăm platitudini formal-juridice. Știm foarte bine cum a decurs toată istoria și cum s-a ajuns până la sentința Curții Constituționale. Sunt convins că nu-i va conveni domnului Toader să o vadă pe doamna Kovesi pe o poziție și mai influentă, la nivel european. Dar astfel avem și întreaga dimensiune a problemei: doamna Kovesi a exercitat foarte bine misiunea de conducere a Parchetului Anticorupție, este respectată în plan internațional, are o reputație foarte bună în Europa, îi este recunoscut curajul și a riscat foarte mult, inclusiv riscuri personale asumate. Personal, cred că este foarte potrivită pentru șefia Parchetului European. Și mi-aș dori ca Guvernul României să-i fie alături.

Deutsche Welle: Dar despre investigarea evenimentelor din 10 august ați primit lămuriri?

Gunther Krichbaum: Secretarul de stat care a reprezentat-o la întâlnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurări că fiecare caz este investigat, că anchetele sunt în derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A încercat să-mi spună că la acea acțiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis să-i spun că știm exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, că nu erau doar din București. Și sper că Guvernul a înțeles asta. Și-mi doresc – pentru cei care nu au făcut altceva decât să-și exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor – ca toate aceste abuzuri să fie rapid clarificate, iar responsabilii să fie pedepsiți. Și nu doar prin găsirea unor acari Păun, ci și prin identificarea și pedepsirera „făptașilor din spatele făptașilor”.

CITIȚI ȘI:

Campania PSD împotriva Codruței Kovesi îi crește acesteia șansele de a deveni procurorul-șef al Europei! „Teama oficialilor români pare un indicator al eficienței lui Kovesi”

Austria o susține pe Kovesi ca procuror-șef al Europei. „Nu există niciun dubiu că merită această poziție”

Oficial german: „Deși au propriii candidați, Germania și Franța ar putea s-o susțină pe doamna Kovesi. E predestinată pentru această funcție”

Tudorel îi amenință pe nemți cu Kovesi-Dracula: „M-aș bucura dacă v-ar face și vouă ce ne-a făcut nouă!”

Tudorel i-a mințit pe nemți în stil de mare escroc: Nu eu am revocat-o pe Kovesi, Iohannis a făcut-o!

Tudorel o „înjunghie” pe Kovesi. Turbează că europenii au ales-o prima pentru postul de procuror-şef al UE. „Ei nu cunosc abuzurile comise de Kovesi”

„Ce face ministrul Justiției e defăimător pentru România! Sunt mândru să-i fiu coleg doamnei Kovesi”

Monica Macovei: „O votez pe Kovesi, e cea mai bună. Toader trădează interesele țării. Să-și dea demisia și să stea toată viața cu capul plecat!”

Raiul infractorilor: Guvernul paralizează DIICOT! Procurorii au buget doar pentru 6 luni din 12

Antena 3, presiune asupra PSD: OK, îl scăpați pe Dragnea, dar scăpați-l și pe Voiculescu!

Dezvăluire la vârful PSD: „Dragnea plăteşte la greu formatori de opinie pentru a manipula românii”

Condamnări definitive: Mazăre – 9 ani, Nicușor – 5 ani, Borcea – 5 ani. Mazăre face plajă în Madagascar, Borcea se întoarce în pușcărie

2 COMENTARII

  1. Nu cred că Macron a acuzat protestatarii că dau o lovitură de stat , va să aibă motiv sa reprime protestele .Apropo , parca banditul Dracnea spunea că într-o săptămână apar probele loviturii de stat , o fi trecut săptămâna aia ?

  2. In Franța au durat săptămâni la rând si au fost pline de violente si vandalizări, iar răspunsul politiei moderat. La București au durat câteva ore si au fost civilizate și fără violenta, iar răspunsul jandarmeriei a fost provocator și disproporționat. Sau, poate, proporțional cu ordinele primite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here