Pensiile speciale de tip România sunt o aberaţie fără egal în lume. Ele există foarte limitat şi în alte ţări, dar acolo nivelul nu depăşeşte de mai mult de 4-5 ori pensia obişnuită a cetăţeanului simplu.
În România însă, unii pensionari „speciali” câştigă de zeci de ori mai mult decât omul de rând şi, mai grav, primesc sinecuri diverse la stat. Totul pe spinarea celor care plătesc impozite şi taxe.
Dorin Ionuț Grosu este unul dintre tinerii pensionari produși de PSD și recuperați tot de partidul de guvernământ. A muncit doar 17 ani, în serviciile secrete ale Armatei și Poliției şi s-a pensionat în 2017.
În 2018, el a fost numit director de cabinet al ministrului Economiei de la acel moment, Dănuț Andrușcă. A fost preluat de actualul ministru, Niculae Bădălău, care l-a transformat în consilier.
Venituri uriașe de la stat
Declarația de avere din luna mai 2019 arată că Dorin Ionuț Grosu a câștigat în 2018 suma de 253.859 de lei doar de la stat: din pensie, salariu și indemnizații de membru în mai multe consilii de administrație (CA) ale unor companii la care Ministerul Economiei este acționar majoritar.
Astfel, cea mai mare sumă a fost încasată din pensii (plus restanțe): 148.140 de lei. Urmează salariul de la Ministerul Economiei – 32.980 de lei, și indemnizațiile din CA – 72.739 de lei.
Plasat în conducerea unor companii strategice de stat
Recuperat de PSD de la pensie, Dorin Ionuț Grosu a fost plasat rapid în conducerea unor companii strategice la care statul român e acționar. Astfel, în 2018 el a ajuns în consiliul de administrație al Romarm, principalul producător de armament din România, dar și la IOR (companie specializată în aparatură optică pentru armată).
În plus, el a ajuns și în conducerea companiei Şantierul Naval 2 Mai din Mangalia, transformat în Damen Shipyards Mangalia după un parteneriat cu compania olandeză Damen. De altfel, Grosu apare într-o fotografie publicată pe site-ul companiei olandeze de la un eveniment la care a participat alături de fostul ministru al Economiei, Daniel Andrușcă, și conducerea Damen, dezvăluie jurnaliştii de la G4Media.ro.
9.303 de pensii speciale îi costă pe români un miliard de lei pe an
Intenţiile recente ale Ministerului Finanţelor, privind impunerea unei „taxe de solidaritate” anumitor categorii de pensionari de lux, nu vor aduce suficienţi bani bugetului de pensii publice pentru a putea acoperi creşterile succesive din următorii doi ani şi recalculările ulterioare.
Măsura ar putea fi aplicată doar câtorva mii de pensionari, puţin peste 5.000, în special celor care au fost angajaţi în cadrul Aviaţiei Civile, care au o pensie medie de 10.875 lei, şi magistraţilor, care încasează în medie 18.180 lei. Chiar dacă statul le-ar tăia întreaga sumă care depăşeşte valoarea de 10.000 de lei lunar, tot nu se vor strânge prea mulţi bani la stat.
Sumele încasate lunar de magistraţi (judecătorii şi procurorii ieşiţi la pensie), peste cele bazate pe contributivitate, sunt de peste 64,4 milioane de lei, adică de 5-6 ori mai mari decât cele pe care le-ar fi primit dacă statul nu le-ar fi suplimentat din banii românilor.
Cumulate, beneficiile financiare acordate lunar celor şase categorii de privilegiaţi, pentru care s-au emis legile speciale care în cel mai nefericit caz le dublează veniturile, ar depăşi 80,6 milioane de lei în fiecare lună, bani plătiţi de la bugetul de stat, peste cotele suportate de la bugetul de pensii publice.
Acest lucru înseamnă că, din totalul de 1,263 de miliarde de lei pe an, pe care le încasează toţi cei 9.303 beneficiari de pensii speciale (conform ultelor date ale CNPP din luna mai a.c.), 967,44 de milioane de lei sunt alocaţi de la bugetul de stat şi doar 295, 56 de milioane de lei din contribuţiile plătite de ei cât timp au fost angajaţi.
Practic, cetăţenii simpli contribuie din banii lor – ajunşi la buget prin taxe şi impozite- cu aproape un miliard de lei pe an la bugetul posesorilor de pensii speciale.
Nesimtitu’ asta despre care scrieti și mulți , mulți alții ca el , o sa se lepede România și speram din tot sufletul ca fe la anul noua guvernare sa le taie macaroana la băieții ăștia. Ei sunt auotorii morali ai decăderii economice a României din care nu ne vom reseta decât in 20/25 ani din păcate!!!
Obligatoriu o lege , ai lucrat la sta și ești pensionar și vrei sa mai lucrezi te duci frumușel la privat DAR NU LA STAT NU CUM AU ZIS CEI DE LA CCR CA ESTE ANTICONSTITUȚIONAL , AS ÎL AU PE BATRANU ‘ DE 77 ANI VALER DIRNEANU CARE O PENSIE ATENȚIE DE ZECI DE MII NESIMȚITA ȘI MAI RIDICA SALARIU KUNAR DE LA CCR. NESIMȚITUL !!!!!!!