Dosarul „10 august”: procurorii anchetează diversiunea „Springtime” și intoxicarea „jandarmerița moartă”

0
1872

Ancheta în dosarul „10 august” a intrat pe o pistă „fierbinte”: diversiunea cu „atacul asupra restaurantului Springtime”, care a dus la intoxicarea cu „doi jandarmi morți” și, la scurt timp, la evacuarea în forță a Pieței Victoriei.

Reporterii de la G4Media.ro au aflat, pe surse medicale, că Parchetul Militar a solicitat Spitalului de urgență Floreasca informații privind instituțiile care, în noaptea de 10 spre 11 august 2018, s-au interesat de starea răniților internați după violențele din Piața Victoriei, de la „mitingul diasporei”. „Cine și când s-a interesat de starea răniților” – se precizează în adresa Parchetului Militar, trimisă săptămâna trecută la Floreasca.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro contextul în care au făcut procurorii această cerere către Spitalul Floreasca.

Potrivit unui comunicat presă al Parchetului Militar din urmă cu d săptămâni, când s-a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, „mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti”.

Printre acțiunile suspectate a fi fost diversiuni cu scopul de a provoca și legitima intervenția în forță a Jandarmeriei, inclusiv împotriva manifestanților pașnici, se numără și episodul Springtime.

Diversiunea „Springtime” a condus la violențele împotriva jandarmeriței. Atacul asupra jandarmeriței Ștefania (23 de ani) a dus apoi la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23.11, după ce jandarmii au primit informaţii că „doi oameni sunt omorâţi”. Scutierii au evacuat Piața în câteva minute, cu gaze şi tunuri cu apă, comițând agresiuni teribile împotriva manifestanţilor non-violenţi.

Diversiunea „Springtime”

Ora 22.47. Un apel la 112 anunță că fast-food-ul Springtime dinspre strada Buzești este vandalizat. Ulterior, STS a aflat de unde a fost făcut apelul: „de pe telefonul de serviciu al unei firme”. Autorul apelului diversionist a rămas însă necunoscut.

• E trimisă acolo Poliția. Cele patru mașini SIAS sunt încercuite de mulțimea care scandează, dar nu e violentă.

• În sprijinul Poliției sunt trimise două detașamente de jandarmi. Jandarmerița Ștefania rămâne în urmă, e agresată de huligani și i se fură pistolul.

• În sprijinul jandarmeriței e trimisă Brigada specială condusă de colonelul Cătălin Paraschiv, celebra „fantomă albă”.

Ora 23.11. Comandantul operațiunii din piață, maiorul Laurențiu Cazan, ia decizia de a evacua piața în forță. Ordinul de intervenție avea să fie semnat ulterior, după miezul nopții, de prefectul Speranța Cliseru. Jandarmeria susține că, atunci când un jandarm este atacat, instituția nu mai are obligația de a aștepta semnătura prefectului.

• Ulterior, se constată că informația primită prin apel la 112, potrivit căreia Springtime-ul era vandalizat, a fost falsă. Așadar, Poliția și Jandarmeria s-au dus degeaba în mijlocul mulțimii, cu consecința că jandarmerița Ștefania a fost agresată, ceea ce a justificat evacuarea pieței.

Intoxicarea „jandarmerița moartă”

Procurorii militari investighează și suspiciunile de manipulare prin intermediul unor televiziuni și prin intermediul unor purtători de cuvânt ai Jandarmeriei despre starea de sănătate a jandarmeriției agresate de huligani în seara de 10 august în Piața Victoriei, au declarat aceleași surse judiciare pentru G4media.ro.

• După miezul nopții, Antena 3 anunță „pe surse” că jandarmerița agresată este grav rănită și că „se luptă pentru viața ei”.

11 august, dimineața: „Dincolo de intervențiile dificile de aseară, cea mai dificilă a fost să explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, declară unul dintre purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei, Marius Militaru.

  • Ministrul de Interne, Carmen Dan, o vizitează pe jandarmerița Ștefania la Spitalul Floreasca. Face poze cu aerul că Ștefania e pe moarte, ca să sporească emoția și dramatismul. La ieșirea din spital, vorbește grav, ocolind adevărul.

• Câteva ore mai târziu: ministrul Sănătății, Sorina Pintea, o vizitează pe jandarmeriță la Spitalul Floresca. La ieșire, declară: „Are un hematom, nu este o fractură de coloană cervicală. Nu este la terapie intensivă, este pe secţia de chirurgie”.

14 august: jandarmerița părăsește spitalul sprintenă, fugind de reporteri.

Ce vor să afle procurorii

  • Când a aflat Jandarmeria starea reală a Ștefaniei: înainte sau după declarațiile alarmiste ale purtătorului de cuvânt Marius Militaru din dimineața zilei de 11 august 2018?
  • De ce Jandarmeria nu a extras huliganii din mulțimea de protestatari? „A fost cea mai puțină extragere de la toate manifestațiile”, au declarat surse judiciare.

CITIȚI ȘI:

CTP: „Discursul lui Dragnea pregătește o intervenție în forță, cel puțin la fel de violentă ca aceea din 10 august”

VIDEO. Aurica Cobuz, primărița PSD care scoate pantoful și-ți dă cu el în cap. „Măi, tu chiar vrei bătaie!”

Mesajul lui Dragnea: Puteam să-i batem măr pe ieșeni, dar ne-am abținut. Deocamdată…

Antena 3 ceartă un ministru pentru că-l aduce „prea repede” în țară pe fugarul Radu Mazăre!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.