Cum a organizat PSD represiunea din 10 august. Prima confirmare publică!

5
6272
10 august, Piața Victoriei. Mitingul diasporei la care au participat peste 100.000 de oameni a reprimat cu brutalitate de către jandarmi - Foto Captură TV.

Declarațiile viceprimarului PSD Aurelian Bădulescu au o importanță majoră în ce privește stabilirea adevărului în legătură cu represiunea manifestației din data de 10 august. Ele confirmă public o serie de informații apărute și asumate de persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul.

„Dom’le, după câte am făcut eu… Am mers până acolo încât a trebuit să mint. (…) Am avut o altă atitudine decât cea care ar fi trebuit, atunci când am declarat în fața organelor de urmărire penală ce m-au întrebat referitor la evenimentele din 10 august… și am spus asta în contextul în care am vrut să subliniez faptul că am făcut tot ce mi-a stat în putere ca să trag cu acest partid”, a declarat Aurelian Bădulescu, furios că pentru că i-a fost retras sprijinul politic de către PSD și urmează să-și piardă poziția de viceprimar al Bucureștiului.

Aurelian Bădulescu este un apropiat al Gabrielei Firea, acesta fiind o nouă victimă în războiul intern din PSD. Acest război scoate la suprafață implicarea lui Liviu Dragnea și a ministrului de Interne Carmen Dan în represiunea manifestației din 10 august.

Aurelian Bădulescu, un apropiat al Gabrielei Firea, anunță că a mințit procurorii în legătură cu mitingul din 10 august

Recunoașterea viceprimarului că a mințit în fața procurorilor este un risc pe care și-l asumă, în condițiile în care poate fi acuzat de obstrucționarea anchetei. Peste 800 de manifestanți afectați de intervenția jandarmilor au făcut plângere la Parchetul General. Ancheta bate pasul pe loc, în principal din cauza faptului că ministrul de Interne Carmen Dan a secretizat toate documentele oficiale legate de 10 august.

În emisiunea Jocuri de Putere, realizată de Rareș Bogdan la Realitatea TV, Aurelian Bădulescu a intervenit și a făcut o declarație halucinantă:

„Procurorul militar Corbu, care se afla atunci în Piaţa Victoriei, era pregătit cu documente menite să prezinte evenimentele într-un alt fel decât în realitate. Eu le-am spus că am văzut persoane violente, din galerii de fotbal, care trebuiau oprite să nu intre în Piaţă. I-am spus apoi că am văzut persoane violente cu sticle incendiare, care fabricau cocktailuri Molotov la doi paşi de locul mitingului. Nu au luat în calcul nimic. Poate avea deja confirmarea. Sau are de gând să folosească aceste probe la momentul potrivit. În 9 august, înainte de miting, sau pe 8 august, două camioane au descărcat pietre. Nu ştiu cine le-a adus. Statul paralel abia cum încep să lucreze. Ca să pună procurorul X la vârf ca să-i facă dosar lui Y”. Bădulescu a anunțat, în aceeași emisiune, și faptul că a fost chemat luni, 4 februarie, la Parchet.

Câte documente ai semnat ca să nu-i laşi în piaţă şi ăştia au dat la Parchet. Şi de ce? Şi de ce a trebuit să mint la Parchet? Asta nu se întreabă? După 30 ianuarie este ziua în care lumea va şti adevărul. Asta, asta este frica lor. Da, domn’e, recunosc că am minţit la Parchet şi mă pun la dispoziţia organelor de urmărire penală cu fapte şi declaraţii pentru data de 10 august 2018. Poftim, am spus-o public. Ce am minţit, o să declar la Parchet”, a declarat Bădulescu, de data asta la postul RTV, citat de Mediafax.

Corborarea acestor declarații cu informațiile obținute în urma unui interviu realizat de mine, la sfârșitul lunii august, cu o persoană implicată în desfășurarea evenimentelor, dar care dorește să-și păstreze anonimatul, confirmă că a existat un plan de intervenție „vizat” politic, că a existat o dublă comandă asupra jandarmilor, o strategie de provocare a violențelor și una de comunicare prin care trebuiau anunțate victime din partea forțelor de ordine.

1. Plan „vizat” politic

În data de 9 august, mai multe persoane au fost avertizate că PSD pregătește represiunea împotriva manifestației ce urma să se desfășoare a doua zi, în Piața Victoriei. Avertizorii au fost oameni din Ministerul de Interne și din agenții de informații care au intrat în contact cu „pregătirile de miting” făcute de liderii social-democrați.

„Nu este o intoxicare, nu este un bluf, nu este extras de discuție purtată la MAT-ul din sat. Se întâmplă de trei zile: echipa operativă multi și pluridisciplinară, organizată de doamna Carmen Dan, a elaborat un plan de acțiune <vizat> de dl. Liviu Dragnea, prin acesta urmărindu-se crearea momentelor de intervenție în forță de către jandarmi. Trei echipe de încredere de televiziune vor furniza la cald <ce nenorociri fac nenorociții de la miting>”, se arată într-un mesaj trimis pe sms către o persoană cu conexiuni în Ministerul de Interne. Aceste mesaj publicat într-un articol scris inițial pentru Ziare.com este confirmat azi de declarațiile făcute de viceprimarul Bădulescu.

„Procurorul militar Corbu, care se afla atunci în Piaţa Victoriei, era pregătit cu documente menite să prezinte evenimentele într-un alt fel decât în realitate”, a declarat Bădulescu.

„Planul de intervenție nu știu cine l-a realizat pentru că în data de 9 august a fost vorba că ne intâlnim a doua zi cu domnul Gheorghe Nucu Marin, acesta fiind împuternicit la comanda Ministerului de Interne. Doamna Carmen Dan  era in concediu, iar el era secretarul de stat pe domeniul de ordine pulică. Dumnealui, de drept, coordona activitatea. Și a rămas să ne intâlnim în ziua de 10, dar nu ne-am mai intâlnit. Nu ne-a mai chemat nimeni”, a declarat persoana inervievată.

Domnul Gheorghe Nucu Marin, secretar de stat în MAI, a fost audiat la Parchet în legătură cu evenimentele din Piața Victoriei, la începutul lunii septembrie.

„Fiecare a avut responsabilitatea lui şi, în funcţia de această responsabilitate, şi-a făcut treaba… Să îmi iau toate măsurile, pentru ca la acţiune să existe un comandant al acţiunii, să fie făcută o analiză a informaţiilor primite, lucru care s-a făcut… Responsabilităţile sunt pentru fiecare palier. De obicei, fiecare răspunde pentru ceea ce a făcut”, a declarat acesta adăugând că „din punctul meu de vedere, la această acţiune nu am la cunoştinţă să fi avut vreo intervenţie sau să fi făcut ceva”, a spus el, răspunzând la întrebarea unui reporter în legătură cu implicarea ministrului Carmen Dan. De remarcat precizarea „din punctul meu de vedere”.

Acum există două declarații publice ale unor persoane implicate, plus un mesaj de la un avertizor anonim care confirmă existența unui plan conceput înainte de represiune.

2. Dublă comandă asupra forțelor de jandarmi

Faptul că intervenția jandarmilor era coordonată pe mai multe paliere reiese din descrierea centrului de comandă din spatele guvernului, unde au fost înghesuiți mai mulți oficiali, printre care Speranța Clișeru, prefectul de la acea oră, viceprimarul Bădulescu, reprezentanți ai ministerului de Interne, dar și maiorul Laurențiu Cazan care făcea naveta între acest centru de comandă și Piața Victoriei.

Nu era un centru de comandă propriu-zis pentru că un astfel de centru ar trebui să beneficieze de niște dotări, cum ar fi computere, internet, comunicații. Când am plecat de la birou, am crezut că mă duc acolo (n.a. sursa citată credea că se duce în Centrul Operațional de Comandă, o structură a guvernului pentru managementul situațiilor de urgență). De-aia am și plecat. Am ajuns chiar înainte de ora patru și mi s-a indicat acea adresă, să mă duc acolo. E sediul al lor. Au un sediu mic în spatele Guvernului. Nu e în sediul Guvernului, e o altă clădire cu o curte comună. Se intră prin partea cealaltă pe unde e linia de tramvai. Și acolo era cel care condus operatiunile de la Politie, din partea Jandarmeriei era domnul Laurentiu Cazan, era domnul Mastan (n.a. Alin Mastan era, la acea vreme, șeful Jandarmeriei București), domnul Bădulescu (viceprimarul Capitalei) și au mai venit și au mai plecat diversi oameni din jandarmerie, probabil colegi de-ai lor”, a declarat persoana care a asistat la desfășurarea evenimentelor.

Intervenția jandarmilor asupra manifestanților nu a fost coordonată din Piața Victoriei, ci din altă parte, din Centrul Operațional de Comandă: „Dânșii, acolo, au alte capabilități logistice. Bănuiesc că în acel centru au posibilitatea de a monitoriza ce se întâmplă, de a primi informații, au posibilitatea de a le analiza. Centrul are niște dotări… se fac sinteze, se iau decizii care vin în sprijinul celor din teren. De-aia se activează când sunt crize”, a declarat sursa citată.

„Cazan nu putea să vadă în același timp tot ce se întâmplă. El trebuia să ia legătura cu toată lumea, să vadă unde sunt pericole, unde sunt probleme. Cineva care este peste el, care are mai multe informații, să-i transmită și să-i spună, vezi că e pericol, urmează să se întâmple nu știu ce în zonă…, să-l ajute să-și dirijeze oamenii…”, a povestit aceeași sursă.

Aceste declarații corborate cu informația că există o „echipă operativă multi și pluridisciplinară, organizată de doamna Carmen Dan” trimisă de avertizor arată existența unei coordonări a acțiunii jandarmilor venită din Centrul Operațional de Comandă al Guvernului României.

3. Provocarea violențelor

Pentru cei care au fost în Piața Victoriei în data de 10 august, pentru reporterii care au relatat de la miting despre violențe, această strategie de provocarea a unor reacții violente a fost vizibilă.

Numărul mare de ambulanțe aduse încă din timpul zilei la fața locului a reprezentat o dovadă că autoritățile se așteptau la un val de răniți Comportamentul diferit al forțelor de ordine, mult mai agresiv, a fost o altă dovadă.

Șir de ambulanțe parcate pe Bulevardul Aviatorilor în dimineața zilei de 10 august

Comportamentul agresiv al unor indivizi, cel mai probabil infiltrați printre manifestanții pașnici, reprezintă un alt argument pentru a susține că liderii PSD au „vizat” și un plan de provocare a violențelor.

„Eu le-am spus că am văzut persoane violente din galerii de fotbal, care trebuiau oprite să nu intre în Piaţă. Le-am spus apoi că am văzut persoane violente cu sticle incendiare, care fabricau cocktailuri Molotov la doi paşi de locul mitingului. Nu au luat în calcul nimic”, a declarat viceprimarul Aurelian Bădulescu, vorbind despre infiltrații din Piața Victoriei. Aceștia nu puteau fi chemați decât folosindu-se canale politice, aceleași canale folosite și la mitingul din februarie 2017.

Singurele discuții pe care le-am avut și pe care nu le-am înțeles… au aflat că vine galeria de la Ploiești și că se îndreaptă spre București și, atunci, viceprimarul Bădulescu a spus: mergeți și opriți-i, să nu mai ajungă în oraș, o fi violenți, ce-o fi cu ei. Toată lumea a ridicat din umeri. N-a spus nici că se duce, nici că nu se duce. Omul a insistat, dați-mi voie să mă duc cu poliția locală să-i opresc. Nu i s-a dat voie. Că lăsați, ne ocupăm noi. Pe urmă, după vreo două ore, să zic așa, după ora 20.00, s-a auzit că vin cei de la Dinamo, că sunt strânși nu știu unde și că vin pe Ștefan cel Mare… De ce nu-i opriți acolo? Mergeți, îi băgați undeva, îi luați, că-i cunoașteți, știți cine sunt, știți cum arată. Jandarmii au galeriile în baza de date. Au zis că ei stau acolo, că nu vin, că nu intră, că stau pe loc, cert este că până la coadă nu i-a mai oprit nimeni. Adică au ajuns în Piață. Asta, pe mine, m-a mirat…”, a declarat persoana care a asistat la desfășurarea evenimentelor.

Cele două mărturii sunt confirmate și de mesajul trimis de avertizor în data de 9 august: „crearea momentelor de intervenție în forță de către jandarmi”.

4. Strategia de comunicare prin care erau anunțate victime din rândul jandarmilor

Cei care au participat la mitingul din data de 10 august și au privit cu atenție măsurile de protecție au putut observa mulțimea de balize de plastic desfășurată între zona protestatarilor și gardul guvernului.

Părea că venise cineva și le pusese special la dispoziție protestatarilor aceste balize pentru a fi aruncate, la momentul oportun, în forțele de ordine. De asemenea, mulți s-au întrebat cum de-au apărut pietrele în Piața Victoriei o dată cu lăsarea serii.

„În 9 august, înainte de miting, sau pe 8 august, două camioane au descărcat pietre. Nu ştiu cine le-a adus”, a declarat viceprimarul PSD Aurelian Bădulescu, explicând misterul pietrelor. La asta se adaugă mesajul că „Trei echipe de încredere de televiziune vor furniza la cald <ce nenorociri fac nenorociții de la miting>”, dar și campania de dezinformare a Jandarmeriei care a anunțat prin purtătorii de cuvânt că în „jandarmi se aruncă pungi pline cu urină și fecale”.

„În centru am primit informatii, un jandarm a fost lovit cu o bordură în cap, doi sunt morți, si de fata aceea că e lovită grav la  coloana. Acestea au fost singurele informații. De exemplu, de scandalul cu taxiul nu am aflat nimic. Nu s-a discutat absolut nimic”, a declarat sursa citată.

Există suficiente informații pentru a arăta că 10 august a reprezentat o operațiune politică de a distruge și inhiba orice formă de proteste împotriva regimului PSD-ALDE. Aceasta a reușit mai mult sau mai puțin, dar cel mai exasperant lucru e că vinovații nu au răspuns încă pentru faptele lor.

Liviu Dragnea a dorit să folosească „violența protestatarilor și răniții și morții din partea forțelor de ordine” pentru a porni un atac la adresa lui Iohannis ce urma să  fie încununat cu declanșarea procesului de suspendare al acestuia.

Manifestanții pașnici, comunicarea pe rețelele sociale, relatările reporterilor neînregimentați politic, prezenți la fața locului, luările de poziție ale liderilor de opinie prezenți în Piața Victoriei au stopat, în final, planul PSD. Dar cu ce preț?

Citiți și:

INCREDIBIL! Au adus două camioane cu pietre în Piaţa Victoriei înainte de mitingul din 10 august! L-au cumpărat pe procurorul militar?

Au stârnit AVALANŞA care îi va distruge! Plângeri pe bandă rulantă împotriva jandarmilor din 10 august

PSD crapă de la gazele din 10 august. Represiunea barbară începe să-i iasă pe nas

 

5 COMENTARII

 1. Domn’ Isăilă,

  Bănuindu-vă a fi un ziarist ce ține la credibilitatea lui, vă întreb: ce valoare poate avea „prima confirmare publică” venită de la omul care explică astfel pentru ce a făcut-o, „Pentru că sunt un mincinos şi ca să apar un partid care acum mă exclude… de aia. Ca să-l apăr pe Codrin Ştefănescu, ca să apăr democraţia, ca să fie bine”.

  Pe bune!? Dacă ăstuia îi încredințați ceea ce ar trebui să fie cea mai de valoare calitate a unui ziarist, dacă asta vă limpezește raționamentele, vă doresc multe … succesuri (sic!)

  • Bună ziua! Sunt de acord cu dumneavoastră că viceprimarul Bădulescu nu e „credibil”, dar a fost acolo. Am luat declarațiile lui și le-am coroborat cu informațiile și declarațiile pe care le-am obținut cu greu din august și până acum. Ce a spus el are valoare doar în relație cu ce au spus și alții. Am încercat, nu știu cât am reușit, să prezint ce s-a întâmplat în 10 august cât mai aproape de adevăr. Imaginați-vă că dinspre guvern au venit numai minciuni și intoxicări, multe documente sunt încă secretizate, iar ele nu au ajuns la jurnaliști. Mulțumesc pentru observație, să știți că țin cont de ea.

 2. Eeeeee Ziariștii.com au demonstrat că sunt profesioniști și că au curaj să fie deasupra CORUPȚILOR din Instituțiile Publice din România!
  Eu aveam această confirmare decla începutul proiectului, dar acum am încă un argument pentru pesimiști…

  SUCCES DOMNILOR!

 3. De ce ați mințit domnule Vice primar Bădulescu ? Spuneti adevarul și numai adevarul ! Dumnezeu este sus și vede tot! Un lucru sa știți , nimeni nu va rămâne nepedepsit și toți cei vinovati sa răspundă in fata justiției !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here