miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăPoliticăȘi Timișoara se pregătește să aibă primar neamț! La 36 de ani,...

Și Timișoara se pregătește să aibă primar neamț! La 36 de ani, Dominic Fritz a fost desemnat candidatul USR, partid care a dominat alegerile din 26 mai

-

Bătălia pentru Primăria Timișoarei se va da, în iunie 2020, între actualul edil, Nicolae Robu (PNL), și reprezentantul USR, Dominic Samuel Fritz. German get-beget, și nu sas venit cu sute de ani în urmă, Fritz a fost desemnat sâmbătă, prin votul colegilor săi, candidatul USR pentru funcția de primar al capitalei Banatului.

Dominic Samuel Fritz a câştigat campania internă a USR şi va intra, anul viitor, în lupta pentru Primăria Timişoara. Au fost patru candidați:

  • Aida Szilagyi – inginer chimist şi preşedintele Centrului Naţional pentru Producţie şi Consum Durabile
  • Alexandru Cadar – antreprenor şi manager de proiecte mari de infrastructură
  • Nicu Fălcoi – fost pilot de avioane supersonice şi senator USR Timiş
  • Dominic Samuel Fritz – fost consilier prezindenţial în Germania, iniţiatorul proiectului Timişoara Gospel Project.

În urma alegerilor democratice din USR, Dominic Samuel Fritz (36 de ani) a fost desemnat candidatul partidului pentru următoarele alegeri locale din Timişoara. Alegerea sa nu este întâmplătoare, scrie Adevarul.ro. Carismaticul berlinez a dovedit în campania internă că este foarte bine pregătit şi decis să aducă un suflu nou în administraţia timişoreană.

- Advertisement -

La alegerile europarlamentare din 26 mai, la Timișoara, USR-PLUS a obținut 40,58% din voturi, PNL 23,26%, iar PSD 11,40%.

Anunțul lui Fritz pe Facebook

„WOW! Colegii din USR m-au desemnat candidatul oficial pentru Primăria Timișoara, cu 54,55% din primul tur. Le mulțumesc colegilor pentru votul lor. Sunt mândru de contracandidații mei și de această cursa internă, care a dat un exemplu de democrație și transparență. Doar așa se poate reforma clasa politică.

Simt acest semnal puternic de încredere ca pe o responsabilitate mare, dar am și o poftă uriașă să facem lucruri faine împreună!

- Advertisement -

Acest rezultat vi se datorează și vouă, celor care m-ați susținut și încurajat, care mi-ați scris și trimis sugestii și întrebări, care ați share-uit postările mele și ați vorbit cu prietenii voștri despre candidatura mea și despre ce fel de Timișoara vrem să construim. MULȚUMESC!!!

Munca adevărată abia acum începe. Avem 11 luni să câștigăm Primăria. Va fi nevoie de noi toți!”

A venit la 20 de ani

Dominic Samuel Fritz a ajuns pentru prima dată în România în 2003, la o casă de copii din Timişoara, a Federaţiei Caritas, ca voluntar al organizaţiei Jesuit European Volunteers. Avea 20 de ani și era absolvent al unui liceu catolic iezuit din Germania. „Am lucrat ca educator pentru copii între 9 şi 12 ani. A fost o experinţă care mi-a schimbat viaţa. Este incredibil cât de mult se pot schimba copiii dacă le dăruieşti afecţiune fără niciun interes. În acel an, m-am îndrăgostit de Timişoara”, a povestit Fritz pentru Adevarul.ro.

Timișoara Gospel Project

Perioada pentru care a venit în România era de un an. Pentru că dorea să lase ceva în urma lui, s-a gândit să încerce o aventură muzicală inedită. S-a bazat pe oameni obişnuiţi, dar cu muzica în sânge şi cu puţină nebunie. Ceea ce a ieşit se numeşte Timişoara Gospel Project (TGP), un cor de gospel care renaşte în fiecare an ca printr-o vrajă. Bagheta îi aparţine lui Dominic, iar de atunci a venit constant la Timişoara pentru spectacolele corului pe care l-a creat.

Concertele eclectice TGP au devenit un punct stabil în agenda culturală a oraşului şi au strâns donaţii de mii de euro pentru Centrul de Îngrijire Paliativă din Timişoara.

Șef de cabinet al președintelui Germaniei

A studiat apoi Ştiinţele Politice şi Administrative la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franţa) şi la Universitatea din York (Anglia). „Lucrarea mea de licenţă a fost despre politicile sociale din România. Lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administraţiei publice în ţări ieşite din război”, a explicat germanul.

Între 2013 şi 2015 a fost consilier personal al fostului preşedinte german Horst Köhler, iar din 2016 a lucrat ca funcţionar la Administraţia Prezidenţială a Germaniei, fiind şef de cabinet al preşedintelui Köhler.

În 2009 a devenit consilier la Agenţia Germană pentru Cooperare Internaţională.

A dezvoltat proceduri de management mai bune în cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Protecţiei Sociale din Liberia.

A participat la două misiuni de planificare a intervenţiei umanitare ale Guvernului german, care au avut loc după cutremurul devastator din Haiti în 2010.

Aasistat la negocieri de pace între mai multe ţări africane şi a coordonat munca unei comisii strategice ale Băncii Africane de Dezvoltare, condusă de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, şi de fostul preşedinte german Horst Köhler, fost director executiv al FMI.

Cum a intrat în politică

În perioada 2009-2019 a fost membru al Partidului Verzilor din Germania (partid de centru, ecologist).

În 2011-2012 a fost ales în biroul local Frankfurt am Main, unde, printre altele, a co-organizat campania pentru alegerile locale.

„Am devenit politician fără să-mi dau seama: fiind al treilea copil într-o familie cu opt fraţi, copilăria mea a fost o negociere constantă între nevoile personale ale fiecăruia şi obiectivele micii comunităţi din care făceam parte – familia mea. Am învăţat să spun ceea ce cred, să caut aliaţi pentru ideile mele şi să respect – cam greu, ce-i drept – faptul că nu totul merge după capul meu. Am crescut la sat – un sat mic aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. Acolo am învăţat să iubesc natura şi tradiţia, dar mi s-a şi făcut poftă să văd lumea. Am plecat la 16 ani de acasă cu o bursă oferită de Parlamentul Germaniei. Am trăit un an în Statele Unite, ţară în care m-am simţit pentru prima oară european”, a povestit Dominic pe site-ul său.

A participat la protestele pro-justiţie

După 10 ani dedicaţi cooperării internaţionale, diplomaţiei şi administraţiei publice, Fritz a decis să pună în practică pasiunea sa pentru politici publice într-un context concret şi local. „În locul în care-mi este inima, un loc care a devenit acasă: Timişoara”.

În februarie 2017 s-a alăturat protestelor din Piaţa Operei din Timişoara, pentru apărarea justiţiei şi statului de drept, iar la Berlin a devenit membru fondator al iniţiativei Diaspora Civică Berlin.

Ca străin, poate fi primar în România

Dominic vorbeşte perfect limba română. După ani de stat la prieteni (şi la Mănăstirea Salvatoriană din Piaţa Bălcescu), în 2015 şi-a cumpărat un mic apartament în cartierul timişorean Iozefin.

Conform articolului 5 al Legii 115 din 19 mai 2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Cetăţenii Uniunii Europene au dreptul de a fi aleşi în funcţiile de primar, consilier local şi consilier judeţean.

În oglindă: primarul român din Görlitz

Luna trecută, un român a devenit primar într-un oraș din Germania. Pe 16 iunie, Octavian Ursu a câștigat alegerile pentru primăria din Görlitz, învingându-l în turul 2 pe candidatul extremei drepte. Reprezentant al Partidului Creștin-Democrat (CDU), al cancelarului Angela Merkel, Ursu a obținut 55,1% din voturi.

Görlitz este un oraș din estul Germaniei (din fosta RDG), de la granița cu Polonia.

De profesie muzician, Octavian Ursu s-a stabilit în Germania în 1990. El are ceva în comun cu candidatul USR la Primăria Timișoarei: pasiunea pentru muzică.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

VIDEO. Se apropie 10 august, jandarmii au prins poftă de gazare. Bărbat omorât de spray-ul pulverizat în față de aproape

* Aşa ceva e criminal: Tudorel Toader, venit lunar cât preşedintele Franţei!

* Doare, Vasilico? Dăncilă îl ceartă pe Iohannis pe motiv că președintele a obținut susținerea Franței pentru Kovesi

Țiriac a chemat-o și pe Firea la noua „Gală Halep”! Primărița e speriată, nu și-a revenit după huiduielile de anul trecut

VIDEO. Arestarea lui Dragnea a fost o minune! Firea a primit vestea cea mare lângă o icoană făcătoare de minuni. O fi dat acatiste?

VIDEO. Atac bezmetic al lui Băsescu: „Iohannis i-a păcălit pe români”. Orban, Rareș și Siegfried – „guriști de doi bani, nu au nimic în cap”

Iohannis: Macron va retrage candidatura lui Bohnert și o va susține pe Kovesi la șefia Parchetului European!

Europa râde de pușcăriaș și o aplaudă pe Kovesi. Le Figaro: „Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale”

DOCUMENT. În plângerea la DIICOT, asistenta maternală a Sorinei îi acuza pe soții Săcărin că sunt traficanți de minori și de organe!

VIDEO EXCLUSIV. Bucuria Sorinei când spune că va pleca în America. A scăpat de spaimele cu care o teroriza familia Șărămăt

„Sorina are un sânge pur, o vor pentru sacrificare”. Monstruozități generate de propaganda Antena 3 – RTV – Sorina Matei

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

„Miza nu a fost salvarea Sorinei Săcărin de propriii ei părinți. Miza a fost justificarea SIIJ, intimidarea judecătorilor și validarea Antenei 3 ca instrument de dominare a media, influență și propagandă anti-justiție”

Antena 3 încearcă să preseze justiția în „cazul Sorina”. Minciuni sfruntate, diversiuni ordinare în emisiunea lui Gâdea

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Individul care a spus că „oamenii mor oricum – și cu, și fără sistem de sănătate” este antenist de-al lui Voiculescu

* „Nenorociţi imbecili! Să aveţi viaţa la care îi supuneți pe oameni! Să ajungeţi să trăiţi din salariul minim!”. Mesajul unui român scandalizat de mizerabilii care au blocat cardurile de sănătate

VIDEO. Arma secretă a PSD la prezidențiale: „blonda lui Voiculescu”. Inspirat de Băsescu, mogulul Antenei 3 încearcă s-o impună drept candidat unic al frontului anti-Iohannis

Prăpădul pe care îl va provoca Legea pensiilor: „Deficitul va ajunge lejer la 5,4%, în 2021”

Văleu, se porniră ratații! Tăriceanu-4% și Norica-paukerița îi cer demisia „urgent” președintelui Iohannis

* A doua Românie creşte în Diaspora! Peste 600.000 de copii născuţi în familii emigrate în Europa

Dăncilă, rușinată la Strasbourg. „Retorica anti-europeană a PSD și ALDE a fost drastic sancționată de cetățenii români la votul din 26 mai”

Propunerea nerușinată a lui Tăriceanu: Ramona Mănescu. O individă lacomă, care se scaldă în lux pe bani publici, nu are ce căuta în Guvern!

Propunerea PSD la Interne este o nouă mizerie! Senatorul Moga: revoluționar-impostor, omul „Mafiei lui Mazăre”, el însuși mafiot

Alba-neagra cu impozitarea pensiilor. Orlando nu va umbla doar la „speciale”, ci la toate pensiile „peste un anumit plafon”

PNL și-a făcut echipă-beton la Capitală: Ciucu, Băcanu, Burduja, Trăilă, Glăvan, Raețchi, Pavel Popescu

Blestemul unui baron PSD către magistrați: „Bestiilor! Viermilor! Pușcăriile nu vă vor fi suficiente!”. Amenințări cu „ce va urma”

Cristoiu: la arestarea lui Dragnea „și-au dat mâna forțe greu de imaginat, interne și externe, ca la debarcarea lui Ceaușescu”

Victoria #Rezist: Carmen Dan a demisionat de la Interne. Nu mai apucă 10 august!

Am gazat-o pe Carmen Dan!

Pregătiri pentru mitingul din 10 august. Diaspora cheamă la protest pașnic, deși se așteaptă la diversiunii din partea Puterii PSD-ALDE

„Este Teodorovici agent rus? Altfel nu se explică de ce ia decizii care distrug România în interesul Rusiei”

GRECO descrie Secția Specială a Adinei Florea ca pe o structură de tip mafiot. Somație: desființați SS-Gestapo!

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Insusi Dacian Ciolos nu a dat dovada de intelepciune prin tot ceea ce a facut pana in prezent. Prin faptul ca sustine cu orice pret candidati proprii ai PLUS, sprijina direct PNL-ul si indirect PSD-ul.
    Presiuni pe USR incearca sa puna de aprox. o luna.
    A ramas acelasi om politic duplicitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -