Individul care a spus că „oamenii mor oricum – și cu, și fără sistem de sănătate” este antenist de-al lui Voiculescu

1
3377
Daniel Osmanovici

Sistemul informatic din sănătate este în colaps: a ajuns la 18 zile consecutive de nefuncționare. Miercuri, în ziua a 17-a, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cea care administrează sistemul, a făcut o declarație înfiorător de cinică.

„Oamenii mor oricum – și cu, și fără sistem”, a spus Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS, la RFI.

Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Joi, la o zi după oribila gafă, Osmanovici a publicat un mesaj de scuze pe Facebook.

„Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declarția mea, va înțelege mai bine.

În ultimele 17 zile, am explicat situația de multe de ori și am dat zeci de interviuri. Se poate întâmpla să obosești și să greșești. Îmi pare rău.

Dincolo de asta, avem o mare responsabilitate față de sănătatea oamenilor, și modul greșit în care m-am exprimat și s-a interpretat nu trebuie să afecteze informația că blocajul platformei online NU impactează sănătatea oamenilor. Toți pacienții SUNT ȘI POT FI îngrijiți, chiar și cu sistemul informatic TEMPORAR offline.”

Dăncilă se ascunde penibil după ministrul Sănătății

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îi demită pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și pe purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici.

Dăncilă face un joc de imagine ieftin și penibil. Potrivit legii, „mandatul președintelui CNAS încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin revocare de către prim-ministru direct sau la propunerea ministrului Sănătății orin prin deces”. Așadar, Viorica Dăncilă îl poate demite singură pe Răzvan Vulcănescu, dar se ascunde după fusta ministrului Sănătății. Sorina Pintea nu poate face decât o propunere în acest sens, întrucât CNAS nu se află în subordinea ministrului Sănătății.

Răzvan Vulcănescu este președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din data de 3 iunie.

Viorica Dăncilă și Sorina Pintea

Servicii doar pentru bolnavii în stare gravă

Conform legii, medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe sunt trimiși acasă, nu la spital.

Pacienții reclamă că „numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic este CNAS.

Medicii de familie spun că sistemul este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce CNAS susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.

Acuzațiile medicilor de familie

* „Din cauza nefuncționării sistemului, nu putem raporta serviciile efectuate în iunie. Nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat să raporteze), deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Așadar, nu vom avea cum să facem la timp plata utilităților și a taxelor pentru salariile angajaților.”

* Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF, să ne absolve de penalitățile de întârziere?! Sau mai bine nu… Dacă își unesc forțele softurile astea două, ne dăm foc la valize”.

„Chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie”

Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și CNAS, în care semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total”.
Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmau atunci că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioadă de trei zile sistemul a funcționat, adunat, două-trei ore”.
„Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității”, se arăta în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei. „Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să-și facă datoria”.
„Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare”, mai spun medicii de familie.

20 de milioane de euro

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate a costat peste 87,6 milioane de lei (fără TVA) – circa 20 de milioane de euro – și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.
„Până în acest moment, nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”, constată amar medicii de familie.

„Au fost pregătiți oameni pe bani grei, dar nu se pricep”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preciza pe 12 iunie că sistemul informatic de sănătate este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. Ministerul nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să asigura mentenanța acest sistem din interior, dar care nu se pricep”, declara ministrul Sorina Pintea la Realitatea Tv.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* „Nenorociţi imbecili! Să aveţi viaţa la care îi supuneți pe oameni! Să ajungeţi să trăiţi din salariul minim!”. Mesajul unui român scandalizat de mizerabilii care au blocat cardurile de sănătate

* VIDEO. Arma secretă a PSD la prezidențiale: „blonda lui Voiculescu”. Inspirat de Băsescu, mogulul Antenei 3 încearcă s-o impună drept candidat unic al frontului anti-Iohannis

Prăpădul pe care îl va provoca Legea pensiilor: „Deficitul va ajunge lejer la 5,4%, în 2021”

VIDEO EXCLUSIV. Bucuria Sorinei când spune că va pleca în America. A scăpat de spaimele cu care o teroriza familia Șărămăt

Justiția învinge Mafia: Sorina poate pleca în America, alături de părinții ei adoptivi!

Sorina își recapătă pașaportul! SS-Gestapo i l-a reținut ilegal aproape o lună

„Sorina are un sânge pur, o vor pentru sacrificare”. Monstruozități generate de propaganda Antena 3 – RTV – Sorina Matei

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

„Miza nu a fost salvarea Sorinei Săcărin de propriii ei părinți. Miza a fost justificarea SIIJ, intimidarea judecătorilor și validarea Antenei 3 ca instrument de dominare a media, influență și propagandă anti-justiție”

EXCLUSIV. Trei poze noi cu Sorina. Ținută departe de scandal, fetița pare fericită. În schimb, părinții adoptivi trăiesc un coșmar

Antena 3 încearcă să preseze justiția în „cazul Sorina”. Minciuni sfruntate, diversiuni ordinare în emisiunea lui Gâdea

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

* A doua Românie creşte în Diaspora! Peste 600.000 de copii născuţi în familii emigrate în Europa

Dăncilă, rușinată la Strasbourg. „Retorica anti-europeană a PSD și ALDE a fost drastic sancționată de cetățenii români la votul din 26 mai”

* Dăncilă, „obsedata” antijustiţie, pusă la punct în Parlamentul UE: „România merită ceva mai bun. Nu sunteţi la înălţimea Europei”

* Încă o lovitură anti-Ciumă: Kovesi, susţinută şi de noul Parlament UE pentru şefia Parchetului European

Propunerea nerușinată a lui Tăriceanu: Ramona Mănescu. O individă lacomă, care se scaldă în lux pe bani publici, nu are ce căuta în Guvern!

Propunerea PSD la Interne este o nouă mizerie! Senatorul Moga: revoluționar-impostor, omul „Mafiei lui Mazăre”, el însuși mafiot

* „Milogilor!”. Badea răcneşte la studenţi, supărat că vor transport subvenţionat pe CFR

* De pensiile parlamentarilor nu se ating! Taxă de 30-50% la pensiile speciale pentru sumele ce depăşesc 10.000 de lei

Alba-neagra cu impozitarea pensiilor. Orlando nu va umbla doar la „speciale”, ci la toate pensiile „peste un anumit plafon”

PNL și-a făcut echipă-beton la Capitală: Ciucu, Băcanu, Burduja, Trăilă, Glăvan, Raețchi, Pavel Popescu

Blestemul unui baron PSD către magistrați: „Bestiilor! Viermilor! Pușcăriile nu vă vor fi suficiente!”. Amenințări cu „ce va urma”

Cristoiu: la arestarea lui Dragnea „și-au dat mâna forțe greu de imaginat, interne și externe, ca la debarcarea lui Ceaușescu”

Victoria #Rezist: Carmen Dan a demisionat de la Interne. Nu mai apucă 10 august!

Am gazat-o pe Carmen Dan!

Pregătiri pentru mitingul din 10 august. Diaspora cheamă la protest pașnic, deși se așteaptă la diversiunii din partea Puterii PSD-ALDE

„Este Teodorovici agent rus? Altfel nu se explică de ce ia decizii care distrug România în interesul Rusiei”

GRECO descrie Secția Specială a Adinei Florea ca pe o structură de tip mafiot. Somație: desființați SS-Gestapo!

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

1 COMENTARIU

  1. Guvern incompetent care-și bate joc de banii romanilor!!!! Plecați odată de la guvernare!!! Procurorii și judecătorii nu folosesc carduri de sanatate ??? In ce hal își bat acești neica nimeni de guvernanți intrați ca matura in politica șivin și ne transmit gogoși!!! Este usor sa spui ca -ți dai DEMISIA!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.