sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaChina a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a...

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

-

Parteneriatul “fără limite” anunțat luna trecută de Rusia și China, cele două puteri revizioniste ale lumii, nu mai e chiar atât de nelimitat: dictatorul chinez Xi Jinping ezită în fața strigătului de ajutor al „prietenului” de la Kremlin, Vladimir Putin. China pare să fi realizat puterea formidabilă a Occidentului democratic după sancțiunile fără precedent impuse de acesta Rusiei, în urma invaziei Ucrainei.

Într-o analiză făcută de Gideon Rachman în „Financial Times”, acesta arată că un răspuns pozitiv al lui Xi la solicitarea lui Putin, care cere armament și susținere economică, ar presupune automat intrarea Chinei în coliziune cu Occidentul. Ar fi vorba de un război proxy, în care China ar sprijini Rusia, iar SUA și aliații săi Ucraina.

Această ciocnire ar duce, foarte probabil, la impunerea unor sancțiuni drastice Chinei. Retragerea companiilor occidentale, suspendarea relațiilor economice, înghețarea activelor chineze din străinătate, întreruperea accesului la tehnologie de vârf ar însemna, pentru Beijing, sfârșitul globalizării care a fost motorul ascensiunii sale economice.

China depinde în egală măsură de exporturile către Occident și de importul de know-how de acolo.

- Advertisement -

Rusia și China sunt unite de aceeași ură profundă față de America și de Occident, semnalează autorul analizei. Însă abordarea confruntării cu cei pe care-i consideră inamici e diferită din motive obiective. China, puternică economic, face un „joc pe termen lung”, așteptând ca balanța puterii să se încline treptat de partea sa. Rusia nu are această forță economică, iar timpul curge în defavoarea sa. Așa că a riscat în Ucraina pentru a atinge planurile președintelui său, recugând la forța militară.

China aștepta victoria rapidă a Rusiei, după care era previzibil atacul Beijingului asupra insulei Taiwan. Acum, înfrângerea lui Putin îl pune pe Xi Jinping într-o situație periculoasă

China aștepta cu mare interes cucerirea rapidă a Ucrainei, așa cum prevedeau cei doi dictatori. Lovitura lui Putin, la care Occidentul urma să asiste neputincios, urmată de anexarea Ucrainei la Rusia și refacerea Uniunii Sovietice, ar fi confirmat teza chinezilor, care cred că puterea SUA este într-un declin inevitabil. Pe acest fond, China și-ar fi putut pune, la rându-i, în practică planul unui război în partea sa de lume, printr-o invazie și cucerire a Taiwanului.

Tot acest calcul e însă acum periclitat de evoluțiile din Ucraina. Rusia este înfrântă, suferă pierderi grele și n-a reușit decât foarte limitate progrese teritoriale, fără să cucerească vreunul din obiectivele majore propuse.

- Advertisement -

Acum, Putin cere ajutor și-l pune pe Xi într-o situație periculoasă. Chinezii știu că va veni o ruptură în relațiile cu SUA și Occidentul, dar nu erau pregătiți să se producă atât de repede. Dacă vor ajuta Rusia să eludeze sancțiunile economice impuse de lumea democratică, și comuniștii chinezi se vor expune la același tip de pedeapsă. Jake Sullivan, consilier prezidențial american pe securitate internațională, s-a întâlnit deja luni cu Yang Jiechi, ministrul de Externe al Chinei, și într-o întrevedere-maraton care a durat 7 ore l-a avizat pe acesta la ce să se aștepte.

Pe de o parte, înfrângerea lui Putin ar putea avea consecințe masive pentru Rusia. Probabil că ar duce la căderea dictatorului de la Kremlin, iar țara ar intra într-o criză majoră, care se poate solda inclusiv cu fracturarea în mai multe state mai mici. Acest lucru n-ar fi neapărat neplăcut pentru China, care pândește de mult timp Siberia.

Beijingul are majoritatea rezervelor valutare depozitate în bănci străine. Dacă ar intra în coliziune cu Occidentul, ar însemna că pierde accesul la ele

Pe de altă parte, furnizarea de armament către Rusia ar însemna sancțiuni occidentale, retragerea corporațiilor din țară și un boicot al consumatorilor pe plan internațional. Economic și financiar, pentru China ar fi un dezastru.

În acest moment, Xi Jinping vede că s-a înșelat când a crezut că alianța dintre țările lumii libere este definitiv și fără speranță destrămată. Puterea devastatoare a sancțiunilor economice impuse de SUA și aliați Rusiei a avizat Beijingul la ce să se aștepte.

Una din problemele noi pentru China este cea a rezervelor valutare externe. Statul comunist e țara cu cele mai mari rezerve din lume. Economistul Barry Eichengreen explică faptul că țările își țin în exterior aceste rezerve „ca pe un tezaur de război care poate fi accesat în caz de conflict geopolitic”. Dar, dacă Beijingul intră acum într-un conflict deschis cu Occidentul, va pierde accesul la resursele respective.

O altă problemă o reprezintă resursele de energie și alimentare. China este importator net, depinde de surse externe. Dacă americanii impun o blocadă maritimă, situația devine fără ieșire. Chinezii au investit masiv în puterea navală în ultimii ani, dar încă nu se compară cu SUA.

Cumulate, toate aceste arme mai noi și mai vechi pe care le are Occidentul – o blocadă navală, înghețarea rezervelor valutare din băncile străine, sancțiuni financiare și economice, retragerea firmelor, tăierea accesului la tehnologie etc – nu fac decât să crească frustrarea chinezilor.

China și-a dat seama că s-a înșelat în privința „decadentului” Occident, căruia nu i-ar putea face față economic, financiar și militar într-o confruntare produsă acum

Aceștia văd că lângă SUA s-au aliniat, împotriva Rusiei, atât Uniunea Europeană și Marea Britanie, cât și Elveția și puteri dezvoltate precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Acest front unit nu poate fi învins de Beijing.

Analistul remarcă faptul că, fără îndoială, China ar fi mult mai greu de sancționat economic decât Rusia, pentru că e foarte puternic interconectată cu Occidentul, iar multe multinaționale au plasat-o în centrul strategiei de afaceri. Dar o criză mondială de mari proporții poate determina omenirea să-și reevalueze opțiunile, iar acum ideea unei rupturi între China și Occident nu mai pare așa nebunească precum în urmă cu câțiva ani.
Nu în ultimul rând, evoluția războiului din Ucraina schimbă și perspectiva militară.

Occidentul ar sprijini militar cu siguranță Taiwanul, așa cum o face cu ucrainenii. Dacă rușii s-au împotmolit într-o invazie terestră a Ucrainei, chinezii nu sunt deloc siguri că ar avea succes într-o complicată invazie de pe mare a insulei la care râvnesc. În plus, președintele american Joe Biden a lăsat de înțeles că SUA se vor implica direct în apărarea Taiwanului, ceea ce ar schimba complet datele jocului, reducând și mai mult speranțele chinezilor că ar putea câștiga.

Analistul din Financial Times conchide că, până la urmă, decizia lui Xi Jinping de a se alia cu Vladimir Puțin pare acum o eroare, pentru că s-a legat de un partener mai slab și care riscă nesăbuit.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

* O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

* Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

* Sufocată, Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic. Americanii presează Beijingul să refuze. Prin invadarea Ucrainei, Putin a reușit un singur lucru: să-și subordoneze țara chinezilor!

* Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

* Un reputat regizor și jurnalist american, colaborator al HBO, NBC și „New York Times”, a fost omorât de ruși în Ucraina, după ce scăpase teafăr în Afganistan, Irak, Africa și Mexic

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

* Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

* Cei 8 trădători ucraineni care au predat orașul Melitopol invadatorilor ruși. „Vor răspunde în fața Domnului și a Curții poporului!”

* Un prizonier rus explică bizara retragere a navelor lui Putin care pregăteau atacul asupra Odessei: „S-au răzvrătit pușcașii marini”

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* Maiorul rus care și-a bombardat părinții din Ucraina: „Sunt în stare de șoc”

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL recuperează spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -