Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

0
12789
Lukașenko și oștirea

Demisia generalului Viktor Gulevici (52 de ani), șefului Statului Major General și prim-viceministru al Apărării în Belarus, a stârnit o adevărată revoluție în rândul militarilor din țara sa. Aceștia nu vor să intre sub nicio formă în luptă împotriva Ucrainei, ca să ajute în acest sens trupele rusești de ocupație.

Situația este chiar mai gravă: ofițerii belaruși își părăsesc masiv patria, împreună cu familiile lor. Este vorba atât despre cei din armată, cât și despre cei din Ministerul Afacerilor Interne, informează site-ul Obozrevatel.com.

Publicația a mai aflat – pe surse – un lucru șocant: pentru a preîntâmpina noi revolte în armata Republicii Belarus, dictatorul Aleksandr Lukașenko i-a cerut de urgență sprijin sceleratului de la Kremlin, Vladimir Putin. Acum, în lipsa ofițerilor fugari, armata belarusă este plină de comandanți trimiși de la Moscova!

Sursa publicației Obozrevatel.com, familiarizată cu situația din cadrul trupelor belaruse, a declarat: „Pe fondul zvonurilor despre posibilitatea trimiterii Forțelor Armate ale Republicii Belarus în Ucraina, în unități separate, staționate în zona orașului Brest, au loc «revolte condiționate», în timpul cărora personalul militar și ofițerii își exprimă refuzul de a merge în Ucraina. Au devenit tot mai frecvente și cazurile de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu familiile lor. Comandanți și ofițeri superiori sunt trimiși de la Moscova pentru a stabiliza situația din forțele armate din Belarus”.

Debutul revoltei s-a produs la 3 martie, cînd o coloană întreagă de militari din Belarus s-a oprit în apropierea satului Mihailo-Koțubinskoe, regiunea Cernigov, refuzând să se deplaseze mai departe pe teritoriul ucrainean. Ofițerii superiori alergaseră atunci fără folos pe lângă subordonații lor pentru a-i determina să execute ordinele președintelui Lukașenko. Acea situație nemaiîntâlnită a culminat cu demisia generalului-maior Gulevici, care a atras după ea fuga ofițerilor din calea războiului.

Invadatorii ruși au încercat alte metode de a-l atrage pe Lukașenko de partea lor. Au bombardat câteva așezări din țara sa, cu populație de sub 100 de locuitori, după ce și-au poziționat avioanele în spațiul aerian al Ucrainei. Scenariul a eșuat, fiind repede devoalat de autoritățile de la Kiev.

Federația Rusă pare neputincioasă în a-i convingă pe belaruși să i se alăture în tentativa de a acapara Ucraina. Aceștia au aflat despre dezastrul înregistrat pe front de armata Kremlinului, care – conform Kievului – a pierdut până acum peste 12.000 de oameni și mii de echipamente militare.

Unul dintre motivele pentru care trupele lui Lukașenko nu vor să devină inamicii Ucrainei este slaba lor pregătire și numărul mult mai mic de personal. În 2017, spre exemplu, personalul din Forțele Armate ale Belarusului era de doar 48.000. În comparație, Ucraina are 159.000 de militari activi, ocupând locul 36 în lume.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se orientează spre atragerea de „voluntari” din Orientul Mijlociu. A declarat oficial, într-o ședință a Consiliului de Securitate de la Moscova, că 16.000 de luptători vor să vină în așa-numitele „republici populare” din Donețk și Lugansk pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei. El s-a oferit să transfere militanților pro-ruși sisteme de apărare aeriană și sisteme de rachete antitanc.

Vladimir Putin a aprobat imediat această idee, cerând ca mercenarii să fie ajutați să ajungă în „zona de luptă”. „Dacă vedeți că există oameni care vor să vină pe bază de voluntariat ca să ajute oamenii care locuiesc în Donbass, trebuie să-i întâlniți la jumătatea drumului și să-i ajutați să treacă în zona de război”, le-a transmis dictatorul de la Kremlin oficialilor din Apărare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Documente secrete: rușii de pe frontul din Ucraina sunt instruiți să lupte împotriva militarilor NATO, precum cei din SUA, Turcia sau Grecia

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* AUDIO / VIDEO. Ofițer rus: „Regimentul 6 pierdut. Vârful convoiului a intrat în ambuscadă. Comandantul a fost lichidat”. Comunicațiile rușilor au fost interceptate de ucraineni

* Cum încearcă rușii să convingă liderii ucraineni să-și trădeze țara. Semnul trădării este „+”. Propunerea făcută de ruși primarului-erou din Irpin

* Un fake news rostogolit de Antena 3, parte a „războiului hibrid”, a provocat isterie națională la benzinării. Românii au făcut cozi uriașe să umple tomberoane, canistre și pungi de plastic, speriați că prețul va ajunge la 10-11 lei litrul

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

* Lavrov, robotul mincinos al lui Putin: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina!”

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* „Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

VIDEO. Jefuitorii caselor abandonate sunt legați de stâlpi, cu pantalonii în vine, și bătuți cu nuiele, în orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor

VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here