vineri, aprilie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPutin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și...

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

-

Dezastrul militar și informativ al Rusiei în Ucraina a provocat un cutremur la vârful puterii la Kremlin, unde Putin e furibund, constatând că armata și mult-îndrăgitul său FSB (fostul KGB) sunt conduse de incompetenți. În cele două săptămâni scurse de la declanșarea invaziei în Ucraina, Putin a destituit “aproximativ 8 generali” din fruntea armatei, afirmă Oleksei Danilov, șeful Consiliului de Securitate de la Kiev. Și comandanții FSB sunt în vizorul lui Putin, care-i acuză că au eșuat în analiza privind situația din Ucraina. Doi șefi ai Direcției de informații externe a FSB sunt puși sub arest la domiciliu.

O analiză a publicației „The Times” arată că, în acest moment, Kremlinul se chinuie să-și redefinească strategia, după ce planurile inițiale au eșuat.

Distanța dintre ceea ce credea Putin și realitatea propriu-zisă s-a dovedit colosală. Dictatorul rus era convins că dispune de o armată puternică, modernă, condusă de generali experimentați și competenți. A descoperit cu stupoare că aceasta este contracarată cu succes de Ucraina, că generalii săi comit erori elementare, că logistica este la pământ și că echipamentele pe care le au diviziile nu sunt cele cu care se mândrea el la paradele de 9 mai, în Piața Roșie.

FSB i-a raportat lui Putin că Ucraina e un stat slab, controlat de neonaziști, care se va preda imediat ce intră armata rusă în țară

Șocul uriaș vine însă mai ales dinspre „copilul” său favorit și îndrăgit, serviciul secret de informații FSB (ex-KGB). Putin îi acuză pe generalii din FSB că i-au furnizat rapoarte complet eronate, care sugerau că Ucraina ar fi slabă, controlată de neonaziști, și că se va preda imediat ce intră armata rusă în țară.

- Advertisement -

Andrei Soldatov, cofondator al site-ului de investigații Agentura, care monitorizează de 20 de ani serviciile secrete rusești, a scris pe contul său de Facebook: „Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina. El s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (Departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu, şi adjunctul său, Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu“.

Philip Ingram, fost ofițer superior al serviciilor secrete britanice, acum expert în securitate, afirmă că în acest moment armata Rusiei s-a întors la dezastruosul model folosit de Stalin până în 1942: FSB a atașat ofițeri la fiecare unitate militară, aceștia jucând rolul „comisarilor politici” bolșevici din Armata Roșie. Misiunea ofițerilor FSB este identică aceleia a politrucilor din anii 1920-1940 în armata rusă: Se asigură că nu există nicio opoziție și că este urmată linia Partidului, înspăimântând comandanții și, prin urmare, trupele de pe teren cu prezența lor”.

Stalin a renunțat la comisarii politici din unitățile militare când a devenit clar că aceștia aveau un efect dezastruos asupra trupelor. În majoritatea lor copleșitoare niște brute incompetente, comisarii se amestecau în deciziile militare, amenințând și adesea împușcând ofițerii sau soldații.

- Advertisement -

Acum, Putin a dat undă verde reinstituirii acestei duble comenzi, care adesea perturbă operațiunile militare. Unul dintre acești ofițeri FSB atașați pe lângă unitățile combatante, afiliat la Armata 41, în fața Harkovului, a făcut prostia să sune un alt ofițer, din Rusia, dar nu pe canalul de comunicații securizat al serviciului Era, ci de pe o cartelă normală. El l-a informat pe colegul său despre moartea generalului Vitali Gherasimov. Convorbirea a fost interceptată de serviciile de securitate ucrainene și făcută publică – o rușine absolută pentru armata Rusiei și FSB.

„Putin este foarte furios. Se poate vedea din felul în care gesticulează. El învinovățește FSB că i-a dat sfaturi care au condus la luarea de decizii proaste în Ucraina“

Philip Ingram a explicat: „FSB a rămas o organizație de modă veche, care încearcă să practice spionajul de maniera cum a fost făcut întotdeauna. Putin este foarte furios. Se poate vedea din felul în care gesticulează, din terminologia pe care o folosește. El îi învinovățește că i-au dat sfaturi care au condus la luarea de decizii proaste în Ucraina“.

Experții în securitate specializați în serviciile de informații rusești afirmă că FSB este doar copia palidă a cândva temutului KGB. Putin, fost colonel KGB și șeful acestei agenții în 1998-1999, înainte să fie pus prim-ministru și, apoi, președinte al Rusiei, se sprijină în primul rând pe serviciul de informații în conducerea țării.

Absolut totul se face prin și cu ajutorul FSB. Începând din 2000, atribuțiile FSB au tot crescut. Inițial vizau situația de pe plan intern în principal, acum se ocupă de la combaterea terorismului până la securizarea frontierelor și de la monitorizarea țărilor din fosta URSS până la asasinarea disidenților din interiorul și exteriorul Rusiei și la organizarea de agitații și diversiuni în alte state.

Din 2014, FSB a investit timp și resurse uriașe în destabilizarea Ucrainei. Acum, operațiunea se dovedește eșuată

Numai că, în acest moment, FSB „nu este o organizație competentă”, a afirmat Andrei Soldatov. „Rapoartele finale pe care le-au produs cu privire la situația de pe teren, în perioada premergătoare invaziei din Ucraina, pur și simplu nu erau corecte, ceea ce face parte din cauzele pentru care lucrurile au mers atât de rău pentru Rusia“, adaugă Soldatov.

Începând cu 2014, FSB a cheltuit timp și resurse uriașe pentru a destabiliza Ucraina. S-a investit în grupurile de extremă dreapta, pentru ca acestea să dezguste populația, s-o facă să respingă opțiunea pro-occidentală și să ofere în același timp pretextul folosit acum de Putin: Ucraina e o țară plină de neonaziști, care trebuie „curățată”.

Numai că FSB a eșuat total și lamentabil. În final, evaluările ajunse pe masa lui Putin au fost „teribil de greșit calculate”. Președintele Rusiei a citit cu încântare, de la spionii săi, că o invazie rusă s-ar bucura de sprijin popular printre ucraineni și că țara se va prăbuși imediat.

„Problema este că e prea riscant ca șefii agenției să-i spună lui Putin ceea ce nu-i place să audă, așa că aceștia își adaptează rapoartele. Modificarea lor are loc, probabil, undeva între gradul de colonel și cel de general în FSB“

Dar aici intervine, de fapt, o situație clasică în toată istoria omenirii când a fost vorba de dictatori asemenea lui Putin: acesta s-a înconjurat de lingăi și yesmeni incompetenți, care și-au câștigat și păstrat scaunele de șefi, într-un sistem profund corupt și defect, spunându-i ceea ce voia el să audă și nu adevărul.

Andrei Soldatov explică: „Nu putem exclude că informațiile pe care le-au adunat agenții FSB de pe teren să fi fost, de fapt, foarte bune. Problema este că e prea riscant ca șefii agenției să-i spună lui Putin ceea ce nu-i place să audă, așa că aceștia își adaptează rapoartele. Modificarea lor are loc, probabil, undeva între gradul de colonel și general în FSB“.

Calitatea cadrelor din FSB a scăzut dramatic în ultimele decenii, spune Soldatov: „Sunt oameni cu mintea îngustă. Ei nu sunt ca ofițerii MI6, care au fost la Cambridge și care se presupune că sunt crema recrutării. Ofițerii ruși de informații au părăsit școala și au fost educați la Academia FSB. Ei intră adesea în acest serviciu pentru că tatăl și bunicul lor fuseseră și ei ofițeri de informații, pentru că postul este bine plătit și îți dau un apartament“.

Destituirea celor „aproximativ 8 generali”

Anunțul privind concedierea a 8 generali de elită din armată a fost făcut miercuri, 9 martie, de către secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksei Danilov, în cadrul unei emisiuni difuzate pe canalul Rada TV. Oficialul de la Kiev vorbit despre situația operațională din țara sa, la 14 zile de la invadarea Ucrainei de către trupele Rusiei.

Planurile inamicului s-au schimbat oarecum, susține Danilov, de când „Blitzkrieg-ul lui Putin” a eșuat. „Astăzi avem o înțelegere clară a planurilor inamicului. S-au schimbat oarecum de la începutul războiului, pe care doreau să-l finalizeze în 2-3 zile și să mărșăluiască de-a lungul Hreșceatik. Asta nu se va întâmpla niciodată!”. Hreșceatik este o stradă principală din capitala Kiev, având o lungime de 1,2 kilometri. Se întinde de la Piața Europeană, prin Maidan, și se încheie la Piața Bessarabska.

Conform Obozrevatel.com, Danilov a declarat că Federația Rusă a adoptat o altă tactică: „Și-a schimbat conducerea, au fost îndepărtați aproximativ 8 generali din posturi, pentru că nu și-au îndeplinit sarcinile, și s-au numit alții noi. Înțelegem clar ce se întâmplă acum în Rusia. Mai mult, pot spune că rușii sunt în disperare”.

În final, el a amintit că, în urma previziunilor realizate de Statelor Unite ale Americii, victoria va fi de partea Ucrainei, dar va fi dificil s-o obțină prea curând. „Noi, am bătut inamicul în toate direcțiile, dar el, ca lăcustele, se târăște, se târăște, se târăște… Dar știu sigur că vom rămâne în picioare, pentru că aceasta este țara noastră. Chiar și oameni ca Soloviev (jurnalist rus din camarila lui Putin, distins cu Ordinul de Onoare la Kremlin în 25 decembrie 2013 – n. red.) și mulți alți nenorociți dau înapoi, încep să se gândească la ce este în neregulă, iar noi nu credeam că este o națiune, că sunt atât de uniți etc.”, a adăugat Danilov.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin ne amenință prin gura lui Lavrov: „Țările care livrează arme Ucrainei creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”

* AUDIO / VIDEO. Ofițer rus: „Regimentul 6 pierdut. Vârful convoiului a intrat în ambuscadă. Comandantul a fost lichidat”. Comunicațiile rușilor au fost interceptate de ucraineni

* Cum încearcă rușii să convingă liderii ucraineni să-și trădeze țara. Semnul trădării este „+”. Propunerea făcută de ruși primarului-erou din Irpin

* Un fake news rostogolit de Antena 3, parte a „războiului hibrid”, a provocat isterie națională la benzinării. Românii au făcut cozi uriașe să umple tomberoane, canistre și pungi de plastic, speriați că prețul va ajunge la 10-11 lei litrul

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

* Rusia intră în incapacitate de plată la mijlocul lunii viitoare. Economia e în pragul colapsului, Banca Națională impune restricții drastice. Disperați, rușii încearcă să-și vândă petrolul cu discount de 20%

* Lavrov, robotul mincinos al lui Putin: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina!”

* Directorul CIA: Putin și-a bazat decizia de a ataca Ucraina pe 4 presupuneri, toate false. Invazia nu merge cum se aștepta, iar „acum e supărat și frustrat”

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* Marele campion olimpic sub steagul URSS, născut pe pământ rusesc, a plecat la război, să lupte pentru Ucraina!

* „Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

VIDEO. Jefuitorii caselor abandonate sunt legați de stâlpi, cu pantalonii în vine, și bătuți cu nuiele, în orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor

VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Japonezii i-au prins descoperiți pe ruși și vor să-și recupereze Insulele Kurile, ocupate de sovietici în cel de-al Doilea Război Mondial!

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

Proiect de lege: în „situație de criză”, toți bărbații între 18-60 de ani pot fi încorporați. Armata primește puteri sporite

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -