„Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

0
4839
Kamala Harris - Klaus Iohannis

Vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, la București a fost analizată la Digi 24 de Nadia Crișan, director executiv la Princeton University (SUA). Aceasta spune că, în acest moment, relațiile dintre România și SUA sunt la un maxim istoric și sunt mai bune decât cele americano-poloneze. Este de așteptat o intensificare a prezenței militare americane în România, în special la nivelul poliției aeriene, precum și contribuții financiare importante atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova, crede experta.

Este foarte important că România a fost inclusă pe agenda miniturneului din Europa a Kamalei Harris. În Polonia, vizita era conturată de ceva vreme, România a fost adăugată la această vizită și este foarte important, a arătat Nadia Crișan. Aceasta se declară „în total dezacord” cu cei care spun că vizita oficialului american nu face decât să-l enerveze și mai mult pe Putin.

„Vizita din România a fost foarte caldă, a fost mult mai caldă decât cea din Polonia. Relațiile României cu Statele Unite astăzi sunt la un maxim, și asta n-o spun doar pentru a mulțumi românii, ci efectiv pentru că acesta este adevărul. Relațiile Statelor Unite cu Polonia sunt foarte reci. În special această administrație (Biden – n. red.) are preocupări față de abordarea pe care au avut-o guvernul și președintele Poloniei în relația cu Donald Trump. Prin urmare, războiul din Ucraina îi unește în acest moment, dar în mod natural, aceste relații au fost reci până la izbucnirea războiului din Ucraina”, a explicat Nadia Crișan.

„Revenind la România, relația este foarte bună, este la un maxim istoric, cum spuneam. Mă aștept să văd o intensificare a prezenței armatei americane în România, mă aștept să văd o intensificare în special la nivelul poliției aeriene. Nu ne putem relaxa în special în ce privește atitudinea rusă la Marea Neagră, ceea ce înseamnă poliție aeriană NATO. Românii sunt foarte buni în această colaborare și au participat inclusiv la exerciții în țările baltice”, a spus Nadia Crișan.

Analiza expertei Nadia Crișan

„Un război care va continua multe săptămâni sau chiar luni”

* „Mă aștept la contribuții financiare importante pentru România și Republica Moldova – pentru că sunt convinsă că președintele Iohannis a pledat pentru Republica Moldova în întâlnirea cu vicepreședintele Harris -, la resurse și la susținere financiară importantă, pentru ca România și Republica Moldova să poată în continuare să primească refugiați, chiar dacă aceștia sunt în tranzit. Să-i primească cu tot ceea ce este necesar și să folosim punctele de graniță pentru transmiterea maximă a capacităților de hrană și medicamente, fără de care vecinii noștri ucraineni nu vor rezista.”

* „E un război care va continua multe săptămâni sau chiar luni. Ne putem aștepta la scurte episoade de pace, pentru ca fiecare parte să-și poată reîncărca bateriile, dar nu la un sfârșit efectiv al războiului, pe termen scurt.”

* „Pregătirile trebuie să fie pentru orice scenariu. De aceea, Statele Unite au anunțat din nou că ne putem aștepta la atacuri biologice și chimice din partea Rusiei. Rusia este foarte pricepută la acestea. Le-a practicat în Siria, i-a dat lui Bashar al-Assad tot ce-i trebuie ca să-și atace propriii cetățeni.”

Nadia Crișan

„Trebuie să ne pregătim pentru scenarii dificile”

* „Termenul de fake news a fost introdus chiar de ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, atunci când a fost întrebat dacă într-adevăr orașul sirian Alep a fost bombardat de ruși sau nu. El a spus că sunt fake news.”

* „Același discurs îl vedem și astăzi la Națiunile Unite. Așadar, e obligatoriu să ne pregătim cu toții pentru orice scenariu. Nu cred că este vorba de o retorică din partea lui Putin. Cred că trebuie să luăm foarte în serios cele spuse de Putin și de aliații lui, respectiv să ne pregătim pentru scenarii dificile.”

* „În discuțiile dintre președintele Iohannis și vicepreședintele Harris s-au discutat aspecte foarte sensibile privind pericolele pe care partea americană le vede și informațiile pe care serviciile secrete americane le pun la dispoziția Washington-ului. Prin urmare, cred că fiecare aliat și membru NATO este foarte atent la acțiunile, nu doar la vorbele pe care le are Vladimir Putin. Este important să ne pregătim pentru orice scenariu.”

„Fiecare dimineață sub steag ucrainean este o victorie”

* „Următoarele zile vor fi foarte grele. Fiecare noapte pentru ei (pentru ucraieneni – n. red.) este o victorie. Fiecare dimineață pe care o au sub steag ucrainean este o victorie. Nu știm cât va dura războiul. Știm foarte bine că ei fac absolut orice efort să-și țină cetățenii aproape, mobilizați, de la cel mai mic la cel mai mare. Am văzut inclusiv astăzi (vineri – n. red.), pe Twitter, spre exemplu, un video foarte profesionist făcut de partea ucraineană, prin care-i anunța pe militarii ruși că pot vinde avioanele de război și elicopterele pentru sume pe care le menționează în acel clip și care nu sunt glume. Efectiv le spun soldaților ruși: decât să ne omorâți și să luptați împotriva noastră, mai ales că poate nu vreți să faceți asta sau n-ați știut că veți veni să ne ucideți și să fie crime de război, poate vreți să renunțați și să ne vindeți avioanele sau elicopterele.”

* „Este o încordare fără precedent și este un război asimetric al oamenilor care luptă împotriva Armatei Roșii. După 16 zile de război, oamenii încep să obosească. Sunt flămânzi, sunt obosiți, le este frig. În multe dintre localități nu mai există condiții minime, așa că se explică și discursul acesta zilnic al președintelui Volodimir Zelenski, de mobilizare, de întărire a forțelor, de reamintire a faptului că este în joc supraviețuirea națiunii ucrainene și că încă o zi mai este necesară pentru victorie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Documente secrete: rușii de pe frontul din Ucraina sunt instruiți să lupte împotriva militarilor NATO, precum cei din SUA, Turcia sau Grecia

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* AUDIO / VIDEO. Ofițer rus: „Regimentul 6 pierdut. Vârful convoiului a intrat în ambuscadă. Comandantul a fost lichidat”. Comunicațiile rușilor au fost interceptate de ucraineni

* Cum încearcă rușii să convingă liderii ucraineni să-și trădeze țara. Semnul trădării este „+”. Propunerea făcută de ruși primarului-erou din Irpin

* Un fake news rostogolit de Antena 3, parte a „războiului hibrid”, a provocat isterie națională la benzinării. Românii au făcut cozi uriașe să umple tomberoane, canistre și pungi de plastic, speriați că prețul va ajunge la 10-11 lei litrul

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

* Lavrov, robotul mincinos al lui Putin: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina!”

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* „Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

VIDEO. Jefuitorii caselor abandonate sunt legați de stâlpi, cu pantalonii în vine, și bătuți cu nuiele, în orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor

VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here