Un reputat regizor și jurnalist american, colaborator al HBO, NBC și „New York Times”, a fost omorât de ruși în Ucraina, după ce scăpase teafăr în Afganistan, Irak, Africa și Mexic

0
2719
Brent Renaud. Imaginea din dreapta îl arată la spitalul din Kiev, în ultimele clipe de viață

Încă o crimă abominabilă a invadatorilor ruși în Ucraina: un respectat regizor de film și jurnalist american, colaborator al prestigiosului „New York Times”, a fost împușcat mortal duminică lângă Kiev. Informația a fost confirmată de Ministerul de Interne al Ucrainei, dar și de conducerea marelui ziar american. Aceasta a precizat însă că Renaud se afla în Ucraina cu alte angajamente, nefăcând parte din echipa de reporteri de război a „New York Times”.

Ziaristul Brent Renaud (51 de ani) a fost omorât după ce militarii ruși au deschis focul asupra mașinii în care se afla acesta, în zona localității Irpin, din regiunea Kiev.

Brent Renaud a suferit grăni foarte grave. Când a fost transportat la spital, el era încă în viață, dar medicii n-au putut să-l salveze.

Brent Renaud pe patul de spital, înainte de a muri / FOTO: Facebook – Anastasia Magerramova

În aceeași mașină cu Renaud se mai afla un jurnalist, care a fost rănit prin împușcare, dar a cărui viață a fost salvată după îngrijirile primite la spital.

A existat și o a treia victimă în rândul jurnaliștilor străini, care a supraviețuit pentru moment, însă cu răni grave.

Nu există informații certe despre starea celor doi ziariști răniți, băgați în operație într-un spital din Kiev.

Ziaristul scăpat cu viață care se afla în aceeași mașină cu Brent Renaud a relatat pe scurt cum autovehicolul a fost atacat lângă un pod, în timp ce ei filmau coloana de refugiați care părăsesc Kievul.

Conducerea ziarului „New York Times” a confirmat moartea lui Brent Renaud în apropiere de Kiev, precizând că acesta a lucrat în trecut pentru publicația americană, dar acum nu se afla în Ucraina pentru „New York Times”. Se pare că Brent Renaud avea alt angajament, ca „jurnalist de război”, pregătind și un documentar despre atrocitățile comise de ruși în Ucraina.

Ucraina: „Brent Renaud a plătit cu viața pentru că a încercat să scoată în evidență cruzimea agresorului”

Puțin mai târziu, Anton Gherașcenko, consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei (Denis Monastirski), a anunțat oficial că Brent Renaud a murit la Irpen, în regiunea Kiev.

Potrivit lui Gherașcenko, americanul a pierit sub bombardamentele ocupanților ruși.

„Invadatorii ucid cu cinism chiar și jurnaliştii din mass-media internațională, care încearcă să arate adevărul despre atrocitățile trupelor rusești în Ucraina. Astăzi, un corespondent în vârstă de 51 de ani al publicației «New York Times», de renume mondial, a fost împușcat la Irpin”, a scris Gherașcenko pe canalul său Telegram.

Potrivit oficialului ucrainean, un alt jurnalist a fost rănit, dar a fost evacuat la timp din zona critică, iar viața i-a fost salvată.

Ulterior, Anton Gherașcenko a prezentat un videoclip cu Brent Renaud. „Desigur, profesia de jurnalist implică riscuri. Totuși, cetățeanul american Brent Renaud a plătit cu viața pentru că a încercat să scoată în evidență trădarea, cruzimea și lipsa de umanism a agresorului”, a scris Gherașcenko.

El a arătat și actul de identitate al lui Brent Renaud, precum și legitimația de ziarist, care indica faptul că lucra – în calitate de colaborator – pentru „New York Times”.

La rândul său, șeful poliției din regiunea Kiev, Andrei Nebitov, a arătat un filmuleț cu polițistul Alexander Bugai, de la locul execuției jurnaliștilor străini, la Irpin. Dintre aceștia, Brent Renaud (51 de ani) a decedat, iar alți doi corespondenți (dintre care unul se afla în mașină cu Renaud) au fost răniți. „Acum, răniții au fost deja salvați de la fața locului și duși la un spital din Kiev. Nu există informații certe despre starea lor de sănătate”, a spus Nebitov.

A făcut filme memorabile despre ororile din Irak, Afganistan, Africa și Mexic

Brent Renaud este regizor de film, câștigător al Premiilor Peabody și DuPont. El conduce o echipă de artiști valoroși, cu care a obținut Premiului Peabody și care produce pentru HBO, NBC, Discovery, PBS, „New York Times” și ViceNews.

Brent Renaud și-a petrecut ultimele două decenii producând filme și programe de televiziune împreună cu fratele său Craig, potrivit IMDB.

Frații Renaud sunt cunoscuți pentru că spun povești încărcate de umanism, din punctele fierbinți ale lumii. Proiectele lor au acoperit:

 • războaiele din Irak și Afganistan;
 • cutremurul din Haiti;
 • tulburările politice din Egipt și Libia;
 • lupta pentru Mosul (Irak);
 • extremismul în Africa;
 • violența cartelurilor în Mexic;
 • criza tinerilor refugiați din America Centrală.
Brent Renaud, la o filmare

Prin munca lor încărcată de profesionism, Brent și Craig Renaud au câștigat multe dintre cele mai importante premii din televiziune și jurnalism, printre care:

 • un premiu Peabody;
 • două premii Columbia DuPont;
 • două premii Overseas Press Club;
 • un premiu Edward R. Murrow;
 • un premiu IDA;
 • o nominalizare DGA pentru cei mai buni regizori;
 • mai multe nominalizări la Premiile Emmy.

Filmele lor au primit, de asemenea, aprecieri din partea criticilor de specialitate în publicații prestigioase, precum „Entertainment Weekly”, „Rolling Stone”, „Forbes”, „USA Today”, „New York Times”, „Filmmaker Magazine”, „Los Angeles Times” și „American Cinematographer”.

Craig și fratele său Brent au fondat, de asemenea, Little Rock Film Festival și Arkansas Motion Picture Institute.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Un prizonier rus explică bizara retragere a navelor lui Putin care pregăteau atacul asupra Odessei: „S-au răzvrătit pușcașii marini”

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* VIDEO. Militari ruși înarmați l-au răpit pe primarul din Melitopol, în apropierea Crimeei. Ivan Fedorov e considerat „terorist” pentru că și-a apărat orașul și a refuzat să coopereze cu invadatorii

* Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* VIDEO. Tancuri rusești spulberate pe o autostradă de lângă Kiev. Invadatorii sar din ele și fug pe câmp ca iepurii, dar sunt măcelăriți

* Maiorul rus care și-a bombardat părinții din Ucraina: „Sunt în stare de șoc”

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

* Lavrov, robotul mincinos al lui Putin: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina!”

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* „Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.