miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSuper-yacht-urile de 1,2 miliarde de euro ale lui Abramovici au fugit în...

Super-yacht-urile de 1,2 miliarde de euro ale lui Abramovici au fugit în apele internaționale, iar avionul acestuia a fost dus la Moscova. Oligarhul rus e „gri la față, obosit și slăbit”

-

Miliardarii ruși născuți din corupția regimului Putin încep să simtă pe pielea lor puterea Occidentului. După ce SUA, UE, Marea Britanie și celelalte state ale lumii libere au impus sancțiuni și sechestre pe averile oamenilor Moscovei, aceștia au intrat într-o derută totală. Uriașele yacht-uri ale lui Roman Abramovici au fost scoase în apele internaționale pentru a scăpa de confiscare în ziua în care au intrat în vigoare sancțiunile, în timp ce avionul cu reacție privat al miliardarului a fost trimis la Moscova. Oligarhul, hăituit și respins pretutindeni, s-a refugiat în Israel, scrie Daily Mail.

Avionul personal al oligarhului rus, în valoare de circa 60 de milioane de euro, este sub incidența sancțiunilor impuse de Occident, așa că Abramovici a încercat să-l ducă inițial în Israel (țară a cărei cetățenie o are începând din 2018). Dar autoritățile israeliene i-au comunicat că nu e binevenit și că această țară nu e un loc sigur pentru proprietățile oligarhului. Așa că Abramovici, care „arăta gri, obosit și slăbit”, n-a avut încotro și l-a trimis spre Moscova, cu escală la Istanbul.

Averea lui Abramovici e cotată la 14 miliarde de euro, dar locurile unde și-o poate pune la adăpost sunt tot mai puține

Începând de marți, 15 mrtie, au intrat în vigoare sancțiunile Uniunii Europene pentru o serie de miliardari ruși care au legături cu regimul Putin – printre aceștia, și Roman Abramovici. Asta, la doar câteva zile după ce Marea Britanie impusese de asemenea sechestru pe averea acestuia, inclusiv pe celebrul club de fotbal Chelsea – pe care rusul n-a mai avut timp să-l vândă, așa cum plănuia, înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor.

Averea lui Abramovici e cotată la circa 14 miliarde de euro, dar locurile unde banii și proprietățile sale sunt în siguranță se împuținează de la zi la zi. Ca toți oligarhii ruși creați de cleptocrația regimului Putin, și Abramovici face banii în țară, dar își ține averea în Occident, unde și trăiește.

- Advertisement -

Super-yacht-urile miliardarului, care împreună valorează aproape 1,2 miliarde euro, au fugit în apele internaționale înainte de miezul nopții, pentru a scăpa de sechestru. După toate indiciile, cel puțin una din aceste nave orbitor de luxoase se îndreaptă acum spre apele teritoriale ale Turciei, unde ar putea găsi refugiu.

Documentar BBC: Abramovici a făcut primele 2,2 miliarde de euro dintr-o escrocherie de proporții, înșelând Guvernul Rusiei în anii ’90. A fost salvat de venirea la putere a lui Putin

Un documentar difuzat luni seara de BBC îl acuză pe Roman Abramovici că este „omul cu banii al lui Putin” și a prezentat dovezi ale “afacerilor corupte” care stau la baza averii sale colosale. Documentarul, difuzat în emisiunea Panorama, cuprinde și mărturia unui expert care afirmă că Abramovici „a furat miliarde” din taxele contribuabililor ruși. Avocații lui Abramovici insistă însă că nu există nicio dovadă a faptului că acesta ar fi făcut averea din infracțiuni.

Și Uniunea Europeană consideră că Abramovici este doar unul din pionii regimului Putin, în pofida dezminților oligarhului rus. Conform Politico, banii lui lui Abramovici alimentează mașinăria de război rusească. Conform documentului în baza căruia a fost sancționat oligarhul de către UE, acesta are „acces privilegiat” la dictatorul rus, cu care are “relații foarte bune”, iar asta “îi umple buzunarele” în industrii care reprezintă „o sursă substanțială de venituri” pentru Kremlin.

- Advertisement -

Documentarul BBC a prezentat documente ale autorităților din Rusia care în anii 1990, înainte de venirea lui Putin la putere (care s-a produs în 1999), intenționau să-l acuze pe Abramovici de fraude masive – Guvernul de la Moscova fusese înșelat de acesta cu echivalentul a 2,2 miliarde de euro într-o afacere cu petrol. Instalarea lui Putin mai întâi ca șef al KGB, apoi ca premier și, în final, ca președinte al Rusiei a făcut ca ancheta să fie blocată.

Yacht-urile și avioanele miliardarului sunt împrăștiate acum în toată lumea, după ce au fost scoase în grabă din Europa

Săptămâna trecută, Guvernul britanic îl sancționase pe Abramovici, la rândul său, suspectându-l că Evraz, gigantul din industria oțelului pe care-l controlează oligarhul, produce oțel pentru tancurile armatei ruse.

Unul dintre yacht-urile lui Abramovici, Solaris (în valoare de 530 de milioane de euro), a fugit din portul muntenegrean Marina în largul Mediteranei cu puțin înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor UE, la care Muntenegru s-a aliniat. Celălalt yacht, Eclipse, în valoare de 635 de milioane de euro, se află în largul Oceanului Atlantic, după ce a fost silit să părăsească în grabă portul din Insula St. Martin, din Caraibe. St. Martin face parte din Uniunea Europeană deoarece aparține de Olanda. S-ar părea că Eclipse se îndreaptă în acest moment spre coastele Libiei, în nordul Africii, ceea ce înseamnă că a intrat – sau urmează să intre – în Marea Mediterană, prin strâmtoarea Gibraltar.

Abramovici a reușit să-și scoată din Anglia alte două avioane înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor. Un Boeing 767 modificat, ultra-luxos, a fost dus într-o direcție necunoscută. Un alt avion s-ar afla, după toate aparențele, adăpostit la Dubai.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

* O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

* Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

* Sufocată, Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic. Americanii presează Beijingul să refuze. Prin invadarea Ucrainei, Putin a reușit un singur lucru: să-și subordoneze țara chinezilor!

* Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

* Un reputat regizor și jurnalist american, colaborator al HBO, NBC și „New York Times”, a fost omorât de ruși în Ucraina, după ce scăpase teafăr în Afganistan, Irak, Africa și Mexic

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

* Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

* Cei 8 trădători ucraineni care au predat orașul Melitopol invadatorilor ruși. „Vor răspunde în fața Domnului și a Curții poporului!”

* Un prizonier rus explică bizara retragere a navelor lui Putin care pregăteau atacul asupra Odessei: „S-au răzvrătit pușcașii marini”

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* Maiorul rus care și-a bombardat părinții din Ucraina: „Sunt în stare de șoc”

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL recuperează spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -