miercuri, februarie 28, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSufocată, Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic. Americanii presează Beijingul...

Sufocată, Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic. Americanii presează Beijingul să refuze. Prin invadarea Ucrainei, Putin a reușit un singur lucru: să-și subordoneze țara chinezilor!

-

Confruntată cu pierderi masive de echipament pe front și sugrumată de sancțiunile Occidentului, Rusia a cerut sprijin militar și economic Beijingului, anunță BBC. Grava eroare militară și strategică făcută de Putin prin invadarea Ucrainei transformă astfel fulgerător în realitate avertismentele intelectualilor ruși, care anticipau chiar acum două luni că țara va deveni o anexă a Chinei.

Oficiali americani de la vârful administrației au lansat imediat un avertisment către Beijing, anunțând că regimul Xi Jinping se va confrunta cu “consecințe severe” dacă ajută Rusia să eludeze sancțiunile.

La doar câteva săptămâni după ce dictatorii Putin și Xi își strângeau mâinile și anunțau că Rusia și China sunt într-un parteneriat „fără limite”, lucrurile încep să se clarifice. Richard Haass, diplomat american și membru al Consiliului pentru Relații Externe, a scris pe Twitter: „Sunt informații că Putin cere ajutor militar de la Xi. Dacă dă curs cererii, înseamnă că și China se va expune unor sancțiuni substanțiale și se va transforma într-un paria. Dacă refuză, păstrează posibilitatea unei cooperări măcar selective cu SUA și Vestul. Acesta este un moment definitoriu pentru Xi, China și Secolul XXI”.

Sprijinul militar cerut de Putin de la China năruie și ultimul mit despre Rusia: acela al puternicei industrii de armament

Anul trecut, notează BBC, relațiile economice dintre Rusia și China au fost în valoare de 147 de miliarde de dolari.

- Advertisement -

Lucrurile sunt însă mult mai profunde. Rusia este prăbușită economic sub regimul Putin. Încremenită într-o obsesie a trecutului imperial și imperialist, dar și a confruntării cu Occidentul după tipicul sovietic, țara pierdut iremediabil bătălia tehnologică și acum nu mai are de oferit decât materii prime (gaze și petrol în principal) și o piață de desfacere.

Numeroși intelectuali ruși, disperați să vadă cum Putin îndreaptă țara spre dezastru, au semnat chiar în ianuarie o scrisoare deschisă, avertizând că unica șansă a Rusiei este reconcilierea cu Occidentul și integrarea în sistemul european, alternativa fiind subordonarea față de China.

Putin a luat-o însă în direcția opusă și în ultimele săptămâni lucrurile au scăpat de sub control. Marea armată pe care miza dictatorul s-a dovedit o farsă, echipamentele și armamentul folosite la invazia Ucrainei fiind departe de nivelul așteptat. Confruntat cu pierderi masive și cu realitatea că tancurile, elicopterele și rachetele sale nu sunt chiar atât de eficiente, Putin a cerut ajutor militar de la China. Asta, în timp ce el însuși amenință Occidentul cu represalii dacă va furniza sprijin pentru cei atacați.

- Advertisement -

Sprijinul cerut de la China în privința echipamentelor năruie, practic, și ultimul mit care mai stătea în picioare despre Rusia: acela al puternicei și performantei industrii de armament.

Năvălirea firmelor chinezești pe piața rusă va subordona economic țara Beijingului

Partea militară este însă doar cea mai vizibilă și mai puțin importantă a întregii afaceri. Boicotul economic și financiar distrugător la care e supusă Rusia de către Occident a pus fulgerător în genunchi o țară foarte vulnerabilă din acest punct de vedere. Retragerea masivă a sute de firme celebre din Rusia – de la Coca Cola și Pepsi la Mercedes și de la Nike la Apple, de la British Petroleum la Netflix și de la McDonald’s până la Heineken – lasă un gol uriaș.

China s-a și oferit să ocupe nișele economice eliberate cu propriile sale firme, branduri copiate după cele originale occidentale. Devastat economic, Guvernul de la Moscova n-a avut încotro și a acceptat propunerea, lansând însă simultan amenințarea că va naționaliza activele companiilor occidentale care se retrag de pe piața rusească.

Prin această invadare a economiei rusești de către chinezi, țara va deveni, practic, o anexă a Beijingului – lucru la care acum 2-3 decenii comuniștii chinezi nici măcar nu îndrăzneau să viseze.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

* Un reputat regizor și jurnalist american, colaborator al HBO, NBC și „New York Times”, a fost omorât de ruși în Ucraina, după ce scăpase teafăr în Afganistan, Irak, Africa și Mexic

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Cei 8 trădători ucraineni care au predat orașul Melitopol invadatorilor ruși. „Vor răspunde în fața Domnului și a Curții poporului!”

* Un prizonier rus explică bizara retragere a navelor lui Putin care pregăteau atacul asupra Odessei: „S-au răzvrătit pușcașii marini”

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* VIDEO. Tancuri rusești spulberate pe o autostradă de lângă Kiev. Invadatorii sar din ele și fug pe câmp ca iepurii, dar sunt măcelăriți

* Maiorul rus care și-a bombardat părinții din Ucraina: „Sunt în stare de șoc”

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

* Lavrov, robotul mincinos al lui Putin: „Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina!”

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* „Un păduche ucrainean, mai rău decât păduchii de la Moscova”. E recordmenul Ucrainei, dar lucrează pentru ruși și refuză să condamna invadarea țării sale de către aceștia

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Dacă americanii îi va sancționa ca pe bișnițarii din România care vindeau benzină Serbiei, atunci îi va durea în c.r pe chinezi!!😡
    Eu cunosc ploieșteni, mână în mâna cu poliția, care s-au îmbogățit de urma acestei bișnițe!!😡

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -