Vine marea tăiere bugetară! Trebuie acoperită o gaură de 7 miliarde de lei. Cum vor Dăncilă şi Teodorovici să facă rost de bani pentru pensii şi salarii

3
4632
Teodorovici și Dăncilă

Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului bugetar de 11 miliarde de lei, iar pentru reducerea cheltuielilor sunt vizați angajații din firme detașați la ministere, dar și pensionarii care încă lucrează la stat și pe care ministrul Finanțelor vrea să îi trimită în privat.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că toate detaşările de personal din societăţile comerciale în ministere vor fi analizate începând de săptămâna viitoare.

„Sunt foarte multe persoane, pe unele dintre ele le ştim, pe altele le aflăm acum când facem analiza fiecărui minister, persoane care sunt detaşate de la societăţi comerciale. Dacă e angajat de trei zile pe salariul de prim-ministru, detaşarea se face pe salariul din societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detaşările de la fiecare minister în parte, pentru că nu e corect şi nu e un mod constructiv de abordare”, a afirmat premierul, vineri seară, la Tulcea, potrivit Agerpres.

Dăncilă a mai spus că vor fi verificate şi entităţile din cadrul unor ministere care au mai mulţi şefi decât angajaţi.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat măsuri care ar putea fi adoptate pentru acoperirea deficitului bugetar.

„Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat! Ştim foarte bine ce se întâmplă de ani de zile în acest sens. Sunt măsuri de bun-simţ pe care le vom discuta, astfel încât până la rectificare să fie prezentate şi, sper, multe din ele să fie şi asumate”, a afirmat ministrul Teodorovici.

Interesant e că atât Dăncilă cât şi Teodorovici vorbesc de parcă alţii, şi nu guvernarea lor a produs toate anomaliile de care ei se vaită acum. Şi pensiile speciale, şi pensionari de lux angajaţi la stat pe sume grase, şi „pile” numite politic, tot pe bani grei, în consilii de administraţie şi conduceri de agenţii, oameni fără nicio experienţă (vezi cazul Marian Neacşu) – acestea şi multe altele sunt boli grave provocate tocmai de ei în economie.

Iar acum tot ei caută disperaţi soluţii să poată acoperi cheltuielile statului după ce au îndatorat oricum bugetul cu bani ce au ajuns în consum, umflând preţurile şi diminuând indirect puterea de consum a cetăţenilor.

Surse din PSD au declarat pentru Hotnews că ministrul de Finanţe le-ar fi explicat colegilor, la şedinţa de miercuri seară a Comitetului Executiv, că deficitul bugetar este de 11 miliarde de lei şi că este nevoie de o tăiere de 7 miliarde de 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%, mai exact, 4 miliarde de lei.

Impozitarea pensiilor speciale nu acoperă gaura

Pentru a face rost de bani pentru rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor ia în calcul posibilitatea să impoziteze progresiv pensiile speciale.
Sunt vizate pensiile speciale acordate parlamentarilor, aleșilor locali, militarilor sau magistraților. De altfel, ministrul Finanțelor le-a explicat social-democraților, la ședința informală a Comitetului Executiv de miercuri seară, că deficitul bugetar este de 11 miliarde de lei și că este nevoie de o tăiere de 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se încadra în ținta de deficit de 3%, mai exact, 4 miliarde de lei, conform surselor citate.
Totodată, Guvernul ar putea tăia finanțarea pentru programe cu măsuri sociale (de exemplu „Cornul și laptele”, „Primul ghiozdan”) și ia în calcul și restructurarea unor agenții guvernamentale pentru a reduce cheltuielile.
De altfel, ministrul de Finanţe a declarat public Teodorovici a dat exemplu Ministerul Economiei, care „are mii de companii în subordine ce nu își justifică prezența în economie, unele cu un singur angajat și care atârnă de ani de zile”.
Acesta spunea că va avea în vedere eficientizarea administraţiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurări în alte domenii bugetare ca educaţia sau sistemul medical, dar nu are de ales. România are o gaură imensă la buget, nu poate plăti pensii şi salarii, nu mai vorbim de investiţii publice, prin urmare nu există altă cale decât Marea Tăiere.

Urmează concedieri masive la stat

Însă tăierile bugetare gândite de Dăncilă şi Teodorovici nu sunt singurele. Urmează concedierea masivă a angajaţilor din sectorul de stat, anunţată deja de Călin Popescu Tăriceanu, cel care, cât a fost prim-ministru, a făcut cele mai multe angajări în sectorul public.
Ce-a angajat iresponsabil şi populist în trecut dă acum afară, pentru că nu mai sunt fraieri ca Boc, care să vină şi să facă curăţenie după el, prin tăieri, concedieri şi măriri de taxe. Tăriceanu nu mai poate scoate azi castanele din focul bugetar cu mâna altuia.
În 2008, Guvernul Tăriceanu a mărit pensiile în plină criză internaţională, când toate ţările tăiau cheltuieli, nu măreau cheltuielile publice, mai ales când erau pe deficit (ca şi România).
A făcut-o special pentru voturile pensionarilor şi pentru a-l lăsa pe următorul guvern (Boc) într-o gaură şi mai mare. Acum nu mai merge.
PSD şi ALDE sunt captivele propriilor măsuri iresponsabile luate în special începând cu 2017, când de asemenea au mărit salarii fără un calcul de impact clar şi fără limite, lăsându-i de pildă pe primari să crească salariile unor angajaţi şi de zeci de ori! Astăzi, sunt primării unde un şofer are salariu mai mare decât un profesor sau un medic.
Dar PSD şi ALDE nu sunt lovite azi de o criză globală cum a fost Guvernul Boc, de aceea nu vor fi obligate să taie de-a valma pentru a nu ajunge la bordul falimentului de ţară.
Vor tăia selectiv, vor da afară angajaţi acolo unde lumea nu se revoltă, vor renunţa la programe sociale care erau oricum surse de bani pentru partid („Cornul şi laptele”) şi se vor împrumuta cu nemiluita în continuare în speranţa că vor lungi boala. Banii luaţi pe datorie vor merge însă tot în consum, asta va alimenta inflaţia, preţurile vor creşte şi astfel vor „tăia” indirect din veniturile oamenilor.

Donați AICI pentru susținerea proiectului ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Din cauza „furajaţilor” ca el plătim facturi tot mai scumpe! Cazul Neacşu-ANRE sau cum să iei 10.000 de euro pe lună fără să ai vreo legătură cu meseria

Cazul Sorina. Abuz incredibil al „SS-Gestapo”, girat de procurorul general Bogdan Licu!

IPOCRITUL. Bogdan Licu se leapădă voalat de „SS-Gestapo”, dar girează acest monstru anti-justiţie în cazul Sorina

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

Ioana Ene Dogioiu: Sorina, abuzată de „SS”

* Imagine duioasă: Sorina și noua ei verișoară

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Camelia Bogdan: „Dan Voiculescu a dirijat banii Securității fără ca autoritățile române să-l deranjeze”

Şeful uzinelor Ford s-a săturat de minciunile PSD privind autostrada Piteşti-Craiova

Cei 7 magnifici de la CSM. Gruparea reformiştilor blochează a treia oară gaşca Savonea-Florea, care ţine cu dinţii de SS-Gestapo

PSD l-a umplut de bani pe Marius Pieleanu. Cum şi-a mărit averea „sociologul naţional” pe seama sondajelor scandaloase

Dăncilă, ce profitoare! Şi-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi. Meritul beizadelei? Mama-i şefă la PSD!

*Dăncilă – „un produs de slabă calitate, aproape un rebut”

Asfalt turnat direct pe pământ pe „moşia” clanului Manda-Olguţa. Sursa: „Programul Naţional Dragnea Liviu”, din banii noştri

Victor Rebengiuc, la protestul actorilor: „Au făcut doi golani un program de guvernare, pe sistem Caritas, și falimentul e aici”

Blestemul lui Codrin Ștefănescu către PSD-iști: „Lașilor, m-ați trădat! Mi-ați arătat fața oribilă a ceea ce urmează să devenim curând”

Cântărețul Marcel Pavel către baronul Oprișan: „Frate drag, știu că ești un om de onoare. Respect!”

Alungat de la Congresul PSD, baronul Oprișan se răzbună pe Europa. „Numai Papa de la Roma nu ne-a făcut corupți!”

VIDEO. „Filme horror” la Congresul PSD: atacați de „forțele iadului”, luptă cu „monștrii răi” care „îi mănâncă pe oameni”

Ion Iliescu poate fi fericit: PSD are președinte executiv plătit de ruși. Escală misterioasă la Moscova

Primul sondaj IMAS după alegeri: PNL crește la 27,5%, USR-PLUS la 25,2%, PSD scade la 18,9%!

Chirieac vinde statului „știri pozitive” cu 2.500 € bucata. Un nou șmen de 15.000 € de la Drumuri, cu trei zile înainte de alegeri

3 COMENTARII

  1. In acest timp citeam stupefiat cum in Parlament a trecut o modificare o legislativa privitoare la medicii veterinari care presteaza servicii pentru ANSVSA si care vor incasa 10000 de lei lunar pentru nimic ( cica sa informeze populatia, sa se instruiască si sa transporte probe ). Adică se dau 10000 de lei ca ajutor de stat, cea ce nu e tocmai in regula. La un calcul imediat, in fiecare judet sunt aproximativ 70 de firme care vor incasa lunar 10000 de lei, raportat la 42 de județe, rezulta un calcul mediu de 29400000 RON/ luna si 352800000 RON pe an. Bravo !

  2. Aceasta guvernare de tot rasul care nu știe nimic din ce înseamnă economie, trebuie sa reducă cu cel puțin 20% sistemul bugetar dar este cam târziu, trebuiau sa o facă de cel puțin 5/6 ani dar nu au făcut-o din motive electorale. Cine Dumnezeule mai Votează asemenea nulitati care sunt cei mai mari plimbăreți prin Europa. S-au plimbat nesimțiți Ăștia pe banii romanilor de nesm de neamul lor nu s-au plimbat. Atâta incompetenta nu s-a văzut la acești guvernanți extrem de neprofesioniști!

  3. Luați împrumuturi de la străini ca sa cumpărați tot produsele lor , investiții în dezvoltare- zero ! Cam cât mai merge șmecheria asta , tovarăși bolșevici ? Tovarășul Teodorovici Ilici-Lenin a brevetat aceasta invenție ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here