Acasă News PLUS nu vrea fuziune, USR cere paritate 2 la 1. Ce puncte...

PLUS nu vrea fuziune, USR cere paritate 2 la 1. Ce puncte delicate apar în negocierile privind listele comune la alegerile parlamentare

1
883
Dan Barna, celebrând alături de Cioloş scorul bun al USR-PLUS la alegerile europarlamentare din 2019

Negocierile dintre USR şi PLUS au intrat în linie dreaptă. Cele două partide care au format „Alianţa 2020 USR-PLUS” (plasată pe locul 3 la alegerile europarlamentare cu un scor foarte bun) vor acum să limpezească diferenţele de opinie astfel încât să poată ataca de pe poziţii de forţă viitoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare.

Primele semnale apărute pe surse de la participanţii la negocieri arată o dorinţă a celor două entităţi de a rămâne separate; ideea fuziunii nu pare ceva de actualitate.

Pe de altă parte, au apărut şi primele puncte delicate în procesul de negociere.

USR cere ca negocierile cu PLUS pentru încheierea alianței politice să plece de la numărul de senatori și deputați pe care Uniunea l-a obținut în 2016 și abia de la acest prag în sus să se meargă pe paritate.

În schimb, PLUS venit cu propunerea ca toți candidații să fie stabiliți printr-o competiție deschisă între partide, astfel încât să fie selectați cei mai buni potențiali aleși locali sau centrali din fiecare comunitate, au mai explicat sursele citate.

USR cere numărul dublu de locuri faţă de PLUS

Ultima rundă de discuții dintre echipele de negociatori ale USR și PLUS a avut loc luni după-amiază, o alta fiind programată pentru marți seară.

Surse din cadrul PLUS au declarat că negocierile sunt îngreunate de pretențiile ridicate de USR: pe de o parte, fuziune între cele două partide și, pe de altă parte, cerințele partidului condus de Dan Barna în privința stabilirii candidaților pe locuri eligibile: doi candidați USR la un candidat PLUS.

Potrivit acestor surse, USR a cerut și ca toate locurile de senatori și deputați obținute în 2016 să îi fie garantate la alegerile din 2020.

”Fuziune le-am spus clar că nu dorim, avem 13.000 de membri, ei au 10.000. Cu cifrele în față, ei au mai puțini membri decât noi”, au mai explicat sursele din cadrul PLUS.

În schimb, surse din cadrul USR au explicat că echipa de negociatori a Uniunii nu a cerut ca actualii parlamentari, cu nume și prenume, să fie puși pe viitoarele liste, ci ca partidul să primească din start 43 de locuri de senatori și deputați, atâția câți a obținut la alegerile din 2016, și de la acest număr în sus să se meargă pe paritate între USR și PLUS.

”Noi venim în această alianță cu o zestre”, au declarat sursele din cadrul USR, argumentând solicitarea ca negocierile să plece de la numărul de parlamentari din 2016.

Totuși, în ciuda acestor divergențe, negocierile au evoluat luni în ritm alert, fiind parcurs mai mult de jumătate din textul proiectului de acord politic, relatează G4Media.ro.

CITIȚI ȘI:

* Dan Barna: „Vom ajunge în turul 2 la prezidenţiale”. Negocierile dintre USR şi PLUS au intrat în linie dreaptă

* Barna, candidat la Cotroceni. Se „încălzeşte” Cioloş pentru funcţia de prim-ministru?

EXPLOZIV. Dragnea şi Carmen Dan au ştiut TOT despre masacrul din 10 august! Mărturia unui om din interior

Krichbaum: „Ministrul dvs. de Interne compară protestele din 10 august cu cele din Franța. Complet greșit! Complet strâmb!”

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

ȘOCANT! Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Licu şi Adina Florea, scoateţi banii! Părinţii adoptivi ai Sorinei cer daune în instanţă pentru că au fost blocaţi în România de ancheta SS-Gestapo, luată în serios de procurorul general

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Cazul Sorina. Propaganda rusă o laudă pe judecătoarea Dana Gârbovan şi îl atacă pe Cristi Danileţ

Părinţii Sorinei anunţă ambasada SUA după ce procurorul general s-a întors împotriva lor şi a trecut de partea celor care le-au abuzat fetiţa adoptată legal

Procurorul general Licu intră în jocul populist şi trece de partea abuzatorilor Sorinei. Şantajat pentru plagiat?

Sorina şi linşajul presei iresponsabile. Un articol despre manipularea mediatică ordinară şi impotenţa statului de a aplica legea

„Sorina, noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. Tăriceanu, Dăncilă, Firea&co. se „lipesc” de scandalul fetiţei adoptate pentru a poza în victime ale justiţiei

„Când am văzut că Sorina e de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează»”

Primele imagini cu Sorina şi familia adoptivă din SUA. „Fetiţa este bine, am avut mereu un psiholog alături. Încercăm să trecem împreună peste acest moment greu”

Chirieac vinde statului „știri pozitive” cu 2.500 € bucata. Un nou șmen de 15.000 € de la Drumuri, cu trei zile înainte de alegeri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările
Advertisements