Deși Ministerul de Interne este principalul responsabil pentru nenorocirile în lanț de la Caracal, Carmen Dan a scăpat mult prea ușor până acum. Vinovăția ei este uriașă. A condus ministerul doi ani și jumătate, timp în care a cangrenat instituția prin numiri politice și organizare defectuoasă.
Miercuri, 24 iulie, ora 9.30. La Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis semnează „decretul prin care se ia act de demisia doamnei Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului”.
Miercuri, 24 iulie, ora 9.57. La Dobrosloveni, județul Olt, Alexandra Măceșanu (15 ani) urcă într-o mașină „la ocazie”, pentru a ajunge la Caracal. Distanța e de 8 kilometri.
Miercuri, 24 iulie, ora 10.30. Mașina Renault Megane a lui Gheorghe Dincă (66 de ani) intră pe poarta proprietății acestuia, de pe Strada Craiovei, nr. 169. Pe bancheta din spate, în spatele geamurilor fumurii, Alexandra este legată la mâini și la picioare și are bandă adezivă la gură și la ochi.
Miercuri, 24 iulie, ora 11.05. Nicolae Moga depune jurământul ca ministru de Interne.
Un politician format în Mafia PSD de la Constanța testează o nouă trambulină politică. La 170 de kilometri distanță, spre vest, o copilă curată plonjează direct în iad, fără să știe de ce i se întâmplă asta.
Blonda lui Dragnea
Carmen Dan și-a predat mandatul cu 27 de minute înainte ca Alexandra să urce în mașina monstrului din Caracal. Oficial, nu i se poate imputa nimic. Nu mai era ministru de Interne când s-a întâmplat nenorocirea.
Nici lui Nicolae Moga nu i se poate reproșa nimic. Abia a depus jurământul, de unde să știe el cum funcționează Poliția la Caracal?
Vinovăția lui Carmen Dan este însă enormă. A stăpânit Ministerul de Interne timp de doi ani și jumătate. Din poziția de favorită a lui Liviu Dragnea, adusă de acesta direct din iatacul din Teleorman, fosta „supprefectă” (așa a scris în CV) a avut puteri discreționare. A tăiat și a spânzurat. Nimeni nu îndrăznea să-i iasă din vorbă, pentru că toți știau „a cui este”.
Beneficiară a acestei puteri enorme, Carmen Dan putea să schimbe cum voia Ministerul de Interne. Putea să facă lucrurile să meargă bine. Dar pentru asta erau necesare două condiții: 1. să vrea; să se priceapă. I-au lipsit amândouă.
Vinovățiile lui Carmen Dan
- Politizarea Poliției. Carmen Dan a instituit un sistem de numiri politice la conducerea inspectoratelor județene de poliție, ca și la polițiile orășenești. A rezolvat totul prin „delegări”, a evitat concursurile pe post. La fel s-a întâmplat și la IPJ Olt, și la Poliția municipală Caracal. Funcțiile de conducere au fost încredințate unor indivizi fără pricepere, fără morală, dar recomandați de la partid. În cazul de față, recomandați de Paul Stănescu (senator, fost ministru), Florin Iordache (deputat, fost ministru), Dan Ciocan (deputat) și Darius Vâlcov (fost ministru). Toți, vajnici reprezentanți ai Oltului. Toți, rechini PSD.
- Interlopizarea Poliției. Ca ministru, Carmen Dan nu a făcut nimic pentru a rupe legăturile bolnăvicioase dintre șefii Poliției Olt/Caracal și clanurile interlope din zonă. Nu a fost un caz singular, aceeași tactică a fost aplicată în multe județe. Comisarii-șefi au fost conectați la lumea interlopă, pe care au protejat-o în schimbul unor avantaje materiale consistente. Și unii, și alții au prosperat pe nenorocirea oamenilor, inclusiv a copilelor Alexandra și Luiza.
- Încurajarea infractorilor periculoși. Indivizi precum Gheorghe Dincă trebuie depistați la timp și ținuți sub observație. De ce există „polițist de proximitate” (fostul „sectorist”)? Ce face el? Cum a acționat „sectoristul” de pe Strada Craiovei dacă în atâția ani nu a văzut nimic dubios la un individ precum Gheorghe Dincă? Era datoria Ministerului de Interne, condus de Carmen Dan, să asigure o monitorizare eficientă a psihopaților periculoși.
- Dezastrul 112. Serviciul de urgență 112 deservește în primul rând Poliția, deci Poliția trebuia să se asigure că acesta funcționează. Or, în „cazul Alexandra”, ce am văzut? Nu doar operatoarea, ci și polițiștii erau complet neinstruiți. N-au fost în stare să-i pună fetei sechestrate câteva întrebări esențiale. N-au știut s-o ajute din punct de vedere psihologic și uman. Au fost un dezastru. Și nu e un caz particular. Pur și simplu, polițiștii nu sunt instruiți în mod real cum trebuie să procedeze în asemenea situații, nu au proceduri, iar programarea – unul pe tură – e criminală. Carmen Dan avea puterea de a se bate, în partid și în Guvern, pentru ca 112 să fie eficient. N-a făcut-o; dimpotrivă, a stricat și ce funcționa cât de cât.
- Tolerarea taximetriștilor clandestini. Oriunde în lume, copiii și femeile sunt vulnerabili când urcă în mașina unui necunoscut. De aceea, Poliția are obligația de a monitoriza taximetria de orice fel – legală sau clandestină. Nu poate fi lăsat orice psihopat să facă transport de persoane.
- Lipsa listei de suspecți. În cazurile Luiza și Alexandra, Poliția n-a avut din start o listă de suspecți. Cercul căutărilor s-ar fi restrâns foarte mult dacă la Poliția Caracal ar fi existat o asemenea listă, pe zone infracționale: posibili hoți, tâlhari, violatori, prădători sexuali, ucigași etc.
- Falimentul șefului de post. Atât polițiștii din Dioști (Dolj), cât și cei din Dobrosloveni (Olt) au dat dovadă de iresponsabilitate maximă. Cei din Dioști au ținut dosarul Luizei două luni și n-au făcut nimic, nici măcar n-au fost în stare să afle cine e proprietarul acelui Renault Megane în care urcase fata. Șeful de post din Dobrosloveni i-a trimis acasă pe părinții Alexandrei, pentru că era ora 20.30 și se încheiase programul. Le-a spus să vină a doua zi. S-au pierdut astfel 12 ore. Pe agent nu l-a dus capul să informeze măcar Poliția din Caracal sau pe cea județeană. Și nici măcar nu l-a ânvățat pe tatăl Alexandrei să sune atunci la 112, să nu mai lase să treacă o noapte.
Și aceasta duduie pe nume Carmen Dan care a condus catastrofal MAI timp de doi ani și jumătate sa fie trasa la răspundere pentru faptul ca a mandat prin numiți interimari in 25% din Inspectoratele județene de pilitie tocmai pentru a pune in funcții osmeni mediocri , incompetenți și nu sa pună oameni cu experiența care puteau mișcă lucrurile!
Sa răspundă și dumneai care are și acum un CV de nu înțeleg numic ce a absolvit psna la varsta de 30 de ani , i facuktate de drept de la o Universitate anonima.
O sluga credincioasa a condamnatului Liviu Dragnea care a preferat sa pună la conducerea ministerelor doar oameni slabi , incompetenți, credincioși in îndeplinirea planurilor de a conduce dictatorial PSD-ul. Dar cum nimic nu merge PSNA la infinit s-a spart și ulciorul care după cum am văzut nu Merge demult ori la apa.!
Justiția , procurorii sa nu o uite pe aceasta incompetenta si trebuie ca și dumneai trebuie sa răspundă in fata justiției dacă tot vorbim de statul de drept.!