Parteneriatul “fără limite” anunțat luna trecută de Rusia și China, cele două puteri revizioniste ale lumii, nu mai e chiar atât de nelimitat: dictatorul chinez Xi Jinping ezită în fața strigătului de ajutor al „prietenului” de la Kremlin, Vladimir Putin. China pare să fi realizat puterea formidabilă a Occidentului democratic după sancțiunile fără precedent impuse de acesta Rusiei, în urma invaziei Ucrainei.
Într-o analiză făcută de Gideon Rachman în „Financial Times”, acesta arată că un răspuns pozitiv al lui Xi la solicitarea lui Putin, care cere armament și susținere economică, ar presupune automat intrarea Chinei în coliziune cu Occidentul. Ar fi vorba de un război proxy, în care China ar sprijini Rusia, iar SUA și aliații săi Ucraina.
Această ciocnire ar duce, foarte probabil, la impunerea unor sancțiuni drastice Chinei. Retragerea companiilor occidentale, suspendarea relațiilor economice, înghețarea activelor chineze din străinătate, întreruperea accesului la tehnologie de vârf ar însemna, pentru Beijing, sfârșitul globalizării care a fost motorul ascensiunii sale economice.
China depinde în egală măsură de exporturile către Occident și de importul de know-how de acolo.
Rusia și China sunt unite de aceeași ură profundă față de America și de Occident, semnalează autorul analizei. Însă abordarea confruntării cu cei pe care-i consideră inamici e diferită din motive obiective. China, puternică economic, face un „joc pe termen lung”, așteptând ca balanța puterii să se încline treptat de partea sa. Rusia nu are această forță economică, iar timpul curge în defavoarea sa. Așa că a riscat în Ucraina pentru a atinge planurile președintelui său, recugând la forța militară.
China aștepta victoria rapidă a Rusiei, după care era previzibil atacul Beijingului asupra insulei Taiwan. Acum, înfrângerea lui Putin îl pune pe Xi Jinping într-o situație periculoasă
China aștepta cu mare interes cucerirea rapidă a Ucrainei, așa cum prevedeau cei doi dictatori. Lovitura lui Putin, la care Occidentul urma să asiste neputincios, urmată de anexarea Ucrainei la Rusia și refacerea Uniunii Sovietice, ar fi confirmat teza chinezilor, care cred că puterea SUA este într-un declin inevitabil. Pe acest fond, China și-ar fi putut pune, la rându-i, în practică planul unui război în partea sa de lume, printr-o invazie și cucerire a Taiwanului.
Tot acest calcul e însă acum periclitat de evoluțiile din Ucraina. Rusia este înfrântă, suferă pierderi grele și n-a reușit decât foarte limitate progrese teritoriale, fără să cucerească vreunul din obiectivele majore propuse.
Acum, Putin cere ajutor și-l pune pe Xi într-o situație periculoasă. Chinezii știu că va veni o ruptură în relațiile cu SUA și Occidentul, dar nu erau pregătiți să se producă atât de repede. Dacă vor ajuta Rusia să eludeze sancțiunile economice impuse de lumea democratică, și comuniștii chinezi se vor expune la același tip de pedeapsă. Jake Sullivan, consilier prezidențial american pe securitate internațională, s-a întâlnit deja luni cu Yang Jiechi, ministrul de Externe al Chinei, și într-o întrevedere-maraton care a durat 7 ore l-a avizat pe acesta la ce să se aștepte.
Pe de o parte, înfrângerea lui Putin ar putea avea consecințe masive pentru Rusia. Probabil că ar duce la căderea dictatorului de la Kremlin, iar țara ar intra într-o criză majoră, care se poate solda inclusiv cu fracturarea în mai multe state mai mici. Acest lucru n-ar fi neapărat neplăcut pentru China, care pândește de mult timp Siberia.
Beijingul are majoritatea rezervelor valutare depozitate în bănci străine. Dacă ar intra în coliziune cu Occidentul, ar însemna că pierde accesul la ele
Pe de altă parte, furnizarea de armament către Rusia ar însemna sancțiuni occidentale, retragerea corporațiilor din țară și un boicot al consumatorilor pe plan internațional. Economic și financiar, pentru China ar fi un dezastru.
În acest moment, Xi Jinping vede că s-a înșelat când a crezut că alianța dintre țările lumii libere este definitiv și fără speranță destrămată. Puterea devastatoare a sancțiunilor economice impuse de SUA și aliați Rusiei a avizat Beijingul la ce să se aștepte.
Una din problemele noi pentru China este cea a rezervelor valutare externe. Statul comunist e țara cu cele mai mari rezerve din lume. Economistul Barry Eichengreen explică faptul că țările își țin în exterior aceste rezerve „ca pe un tezaur de război care poate fi accesat în caz de conflict geopolitic”. Dar, dacă Beijingul intră acum într-un conflict deschis cu Occidentul, va pierde accesul la resursele respective.
O altă problemă o reprezintă resursele de energie și alimentare. China este importator net, depinde de surse externe. Dacă americanii impun o blocadă maritimă, situația devine fără ieșire. Chinezii au investit masiv în puterea navală în ultimii ani, dar încă nu se compară cu SUA.
Cumulate, toate aceste arme mai noi și mai vechi pe care le are Occidentul – o blocadă navală, înghețarea rezervelor valutare din băncile străine, sancțiuni financiare și economice, retragerea firmelor, tăierea accesului la tehnologie etc – nu fac decât să crească frustrarea chinezilor.
China și-a dat seama că s-a înșelat în privința „decadentului” Occident, căruia nu i-ar putea face față economic, financiar și militar într-o confruntare produsă acum
Aceștia văd că lângă SUA s-au aliniat, împotriva Rusiei, atât Uniunea Europeană și Marea Britanie, cât și Elveția și puteri dezvoltate precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Acest front unit nu poate fi învins de Beijing.
Analistul remarcă faptul că, fără îndoială, China ar fi mult mai greu de sancționat economic decât Rusia, pentru că e foarte puternic interconectată cu Occidentul, iar multe multinaționale au plasat-o în centrul strategiei de afaceri. Dar o criză mondială de mari proporții poate determina omenirea să-și reevalueze opțiunile, iar acum ideea unei rupturi între China și Occident nu mai pare așa nebunească precum în urmă cu câțiva ani.
Nu în ultimul rând, evoluția războiului din Ucraina schimbă și perspectiva militară.
Occidentul ar sprijini militar cu siguranță Taiwanul, așa cum o face cu ucrainenii. Dacă rușii s-au împotmolit într-o invazie terestră a Ucrainei, chinezii nu sunt deloc siguri că ar avea succes într-o complicată invazie de pe mare a insulei la care râvnesc. În plus, președintele american Joe Biden a lăsat de înțeles că SUA se vor implica direct în apărarea Taiwanului, ceea ce ar schimba complet datele jocului, reducând și mai mult speranțele chinezilor că ar putea câștiga.
Analistul din Financial Times conchide că, până la urmă, decizia lui Xi Jinping de a se alia cu Vladimir Puțin pare acum o eroare, pentru că s-a legat de un partener mai slab și care riscă nesăbuit.