VIDEO. O jurnalistă curajoasă a protestat în direct la principala televiziune rusă: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint! Rușii sunt împotriva războiului”. A fost arestată

0
530
Marina Ovsiannikova protestează, în timp ce, în prim-plan, marea vedetă Ekaterina Andreeva citește știrile mincinoase

O jurnalistă rusă a recurs la un gest extrem de curajos, pentru a semnala publicului din țara sa că regimul Putin duce un război absurd murdar în Ucraina. S-a întâmplat în principalul jurnal de știri de la Pervîi Kanal, cea mai puternică televiziune din Rusia, cu o audiență de milioane de telespectatori. În urma protestului său, vizibil pe micile ecrane timp de câteva secunde, Marina Ovsiannikova a fost arestată.

Cel care a adus în atenția publicului românesc incidentul de la Moscova a fost jurnalistul Vitalie Călugăreanu de la Chișinău, care a publicat pe pagina sa de Facebook un videoclip ce prezintă protestul spontan de la Pervîi Kanal.

VIDEO: Protestul curajos al Marinei Ovsiannikova

Videolipul este o bucată tăiată din principalul buletin de știri de la Pervîi Kanal, prezentat de Ekaterina Andreeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ruse, propagandistă de bază a regimului Putin. Aceasta a fost inclusă de Ucraina încă din august 2014 pe lista persoanelor care au interdicția de a intra în țară, în urma dezinformărilor sale referitoare la războiul din Donbass și anexarea Crimeei de către Federația Rusă.

Programul de știri de la Pervîi Kanal, supranumit „Vremia” („Timpul”), este urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică.

Faimoasa și sinistra Ekaterina Andreeva citea știrile când, la un moment dat, în cadru apare, în spatele prezentatoarei, o femeie care ține în mână un carton cu un text împotriva războiului din Ucraina: „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint! Rușii sunt împotriva războiului”.

Pe pancartă sunt desenate steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

Imperturbabilă, prezentatoarea continuă să vorbească preț de câteva secunde, în timp ce Marina scandează „Nu războiului!”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct din platou.

Curajoasa protestatară este Marina Ovsiannikova, o angajată a televiziunii. Ea are mamă rusoaică și tată ucrainean.

Marina Ovsiannikova

Poliția a descins imediat la sediul televiziunii, iar Marina a fost dusă la secție „pentru declarații”. Din acel moment, ea a fost practic arestată.

Conducerea Pervîi Kanal a transmis laconic, printr-un comunicat: „Se desfășoară o anchetă internă asupra acestui incident”.

Potrivit agenției de presă TASS, Marina Ovsiannikova ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”, pe baza unei legi adoptate săptămâna trecută. Jurnalista riscă până la 15 ani de închisoare.

„Am făcut propagandă pentru Kremlin. Astăzi îmi este foarte rușine”

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Marina Ovsiannikova spune că tatăl ei e ucrainean, iar mama rusoaică, de aceea nu poate vedea cele două țări ca fiind inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Astăzi, îmi este foarte rușine pentru asta”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zoombificat”, adaugă Ovsiannikova.

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

În încercarea lor de a controla toate informațiile despre conflictul din Ucraina, regimul Putin a blocat presa independentă, precum și principalele rețele sociale – Facebook, Twitter, Youtube, Instagram.

Drept urmare, majoritatea rușilor au acces doar la versiunea emisă de Guvern prin mass-media oficială, inclusiv Pervîi Kanal. Ei știu că trupele ruse desfășoară o „operațiune militară specială”, care vizează „denazificarea” Ucrainei și „prevenirea unui genocid”. Cei mai mulți cetățeni ruși nu știu că, în aceste zile, genocidul îl face chiar puterea de la Kremlin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

* O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

* Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

* Sufocată, Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic. Americanii presează Beijingul să refuze. Prin invadarea Ucrainei, Putin a reușit un singur lucru: să-și subordoneze țara chinezilor!

* Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

* Un reputat regizor și jurnalist american, colaborator al HBO, NBC și „New York Times”, a fost omorât de ruși în Ucraina, după ce scăpase teafăr în Afganistan, Irak, Africa și Mexic

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

* Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

* Cei 8 trădători ucraineni care au predat orașul Melitopol invadatorilor ruși. „Vor răspunde în fața Domnului și a Curții poporului!”

* Un prizonier rus explică bizara retragere a navelor lui Putin care pregăteau atacul asupra Odessei: „S-au răzvrătit pușcașii marini”

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* Tot mai mulți ofițeri belaruși fug din țară cu familii cu tot, refuzând războiul contra Ucrainei. Lukașenko îi înlocuiește cu comandanți trimiși de la Moscova

* „Adevărații ceceni” luptă pentru Ucraina! Comandant de batalion anti-Putin: „Dacă Ucraina va cădea, atunci toate republicile fostei URSS vor cădea. Țările independente din jurul Rusiei își vor pierde șansa de libertate”

* Maiorul rus care și-a bombardat părinții din Ucraina: „Sunt în stare de șoc”

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

* VIDEO. „Vă puteți opri?! Băieții noștri distrug acolo hoarda fascistă!” Moderator TV putinist, atac violent la un colonel rus care spunea adevărul despre morții din Ucraina

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O antrenoare de la naționala Rusiei îl amenință cu bomba nucleară pe japonezul care conduce Federația Internațională de Gimnastică! „Trebuie să-i amintim lui Watanabe – Hiroshima și Nagasaki”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL recuperează spectaculos, USR crește ușor

* „Relațiile SUA cu România sunt la un maxim istoric, cele cu Polonia sunt foarte reci”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here