Viaţă de zilier la Roma. Drama unui muncitor român care lucrează la negru în Italia. „Suntem sclavi”

4
1530

Uniunea Europeană a însemnat crearea unei pieţe unice, cu o forţă de muncă de peste 200 de milioane de bărbaţi şi femei. Pentru mulţi, Europa reprezintă prosperitate. Nu pentru toţi, însă.

Este şi cazul zilierilor români din Roma, care se străduiesc să supravieţuiască muncind la negru, pentru foarte puţini bani, care apar într-un reportaj marca comun Digi24 şi Deutsche Welle.

Petrică Andronoiu n-a avut norocul să găsească de lucru într-o dimineaţă de vară, la periferia Rome, când l-au vizitat reporterii. Şi acest ghinion durează deja de mai mult de o săptămână.

„Lucrez la negru. Angajatorii preferă asta, ca să nu plătească impozite şi asigurări. Preferă să te ia ca muncitor nedeclarat. Uneori, nu sunt plătit deloc. Ei spun că te plătesc a doua zi, dar nu mai apar”, povestește Petrică Andronoiu, de profesie sudor.

Sudorul în vârstă de 63 de ani îşi încearcă aici norocul de câţiva ani. Dar cu tot mai puţin succes. Spune că acum câtăva vreme soţia i-a părăsit, pe el şi pe cei doi copii ai lor. De atunci, el trăieşte la marginea oraşului, într-o baracă improvizată.

„Copiii mei stau la bunici. Îşi aşteaptă tatăl să se întoarcă. Dar eu nu mă mai întorc”, spune Petrică Andronoiu.

În fiecare seară, Petrică se culcă devreme. Dacă vrea să aibă o şansă să găsească a doua zi ceva de lucru, va trebui să se trezească la 4:30.

„Doamne, ce viaţă blestemată mai e şi asta”, oftează Petrică.

Însă nu e singurul care duce această viaţă grea.

Iulian Manta, membru al sindicatului italian din domeniul construcţiilor, ştie mulţi alţii ca el. Originar din România, Iulian spune că mulţi compatrioţi ai săi au venit în Italia sperând să facă un ban rapid.

„Mulţi au venit fiindcă li s-a spus că în ţara asta curge lapte şi miere. Însă realitatea pe care au găsit-o a fost cu totul alta”, explică Iulian Manta.

la Roma. Ca în fiecare dimineaţă, Petrică Andronoiu s-a trezit foarte devreme, mânat de speranţa că azi va câştiga câţiva euro.

„Sunt sigur că Roma e frumoasă. Dar nu e pentru mine. Noi nu suntem turişti, suntem sclavi!” – spune bărbatul. 

Numărul celor care caută mână de lucru ieftină în Bufalotta e scăzut azi. A început vacanţa de vară. E o perspectivă proastă pentru oameni ca Petrică Andronoiu, sudorul român.

(Reportajul va fi difuzat vineri, la ora 23.00, și în reluare sâmbătă,18.30, pe Digi 24)

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

VIDEO EXCLUSIV. Bucuria Sorinei când spune că va pleca în America. A scăpat de spaimele cu care o teroriza familia Șărămăt

Justiția învinge Mafia: Sorina poate pleca în America, alături de părinții ei adoptivi

Sorina își recapătă pașaportul! SS-Gestapo i l-a reținut ilegal aproape o lună

„Sorina are un sânge pur, o vor pentru sacrificare”. Monstruozități generate de propaganda Antena 3 – RTV – Sorina Matei

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

„Miza nu a fost salvarea Sorinei Săcărin de propriii ei părinți. Miza a fost justificarea SIIJ, intimidarea judecătorilor și validarea Antenei 3 ca instrument de dominare a media, influență și propagandă anti-justiție”

EXCLUSIV. Trei poze noi cu Sorina. Ținută departe de scandal, fetița pare fericită. În schimb, părinții adoptivi trăiesc un coșmar

Antena 3 încearcă să preseze justiția în „cazul Sorina”. Minciuni sfruntate, diversiuni ordinare în emisiunea lui Gâdea

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Țiriac a chemat-o și pe Firea la noua „Gală Halep”! Primărița e speriată, nu și-a revenit după huiduielile de anul trecut

VIDEO. Arestarea lui Dragnea a fost o minune! Firea a primit vestea cea mare lângă o icoană făcătoare de minuni. O fi dat acatiste?

VIDEO. Atac bezmetic al lui Băsescu: „Iohannis i-a păcălit pe români”. Orban, Rareș și Siegfried – „guriști de doi bani, nu au nimic în cap”

Iohannis: Macron va retrage candidatura lui Bohnert și o va susține pe Kovesi la șefia Parchetului European!

Europa râde de pușcăriaș și o aplaudă pe Kovesi. Le Figaro: „Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale”

Individul care a spus că „oamenii mor oricum – și cu, și fără sistem de sănătate” este antenist de-al lui Voiculescu

* „Nenorociţi imbecili! Să aveţi viaţa la care îi supuneți pe oameni! Să ajungeţi să trăiţi din salariul minim!”. Mesajul unui român scandalizat de mizerabilii care au blocat cardurile de sănătate

VIDEO. Arma secretă a PSD la prezidențiale: „blonda lui Voiculescu”. Inspirat de Băsescu, mogulul Antenei 3 încearcă s-o impună drept candidat unic al frontului anti-Iohannis

Prăpădul pe care îl va provoca Legea pensiilor: „Deficitul va ajunge lejer la 5,4%, în 2021”

Văleu, se porniră ratații! Tăriceanu-4% și Norica-paukerița îi cer demisia „urgent” președintelui Iohannis

* A doua Românie creşte în Diaspora! Peste 600.000 de copii născuţi în familii emigrate în Europa

Dăncilă, rușinată la Strasbourg. „Retorica anti-europeană a PSD și ALDE a fost drastic sancționată de cetățenii români la votul din 26 mai”

Propunerea nerușinată a lui Tăriceanu: Ramona Mănescu. O individă lacomă, care se scaldă în lux pe bani publici, nu are ce căuta în Guvern!

Propunerea PSD la Interne este o nouă mizerie! Senatorul Moga: revoluționar-impostor, omul „Mafiei lui Mazăre”, el însuși mafiot

Alba-neagra cu impozitarea pensiilor. Orlando nu va umbla doar la „speciale”, ci la toate pensiile „peste un anumit plafon”

PNL și-a făcut echipă-beton la Capitală: Ciucu, Băcanu, Burduja, Trăilă, Glăvan, Raețchi, Pavel Popescu

Blestemul unui baron PSD către magistrați: „Bestiilor! Viermilor! Pușcăriile nu vă vor fi suficiente!”. Amenințări cu „ce va urma”

Cristoiu: la arestarea lui Dragnea „și-au dat mâna forțe greu de imaginat, interne și externe, ca la debarcarea lui Ceaușescu”

Victoria #Rezist: Carmen Dan a demisionat de la Interne. Nu mai apucă 10 august!

Am gazat-o pe Carmen Dan!

Pregătiri pentru mitingul din 10 august. Diaspora cheamă la protest pașnic, deși se așteaptă la diversiunii din partea Puterii PSD-ALDE

„Este Teodorovici agent rus? Altfel nu se explică de ce ia decizii care distrug România în interesul Rusiei”

GRECO descrie Secția Specială a Adinei Florea ca pe o structură de tip mafiot. Somație: desființați SS-Gestapo!

Dăncilă și-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

4 COMENTARII

  1. Un sudor bun, serios este aur acuma in Romania ! Se caută cu disperare, sunt plătiti foarte bine.
    Cu carte de muncă.
    Așa că, să fii sudor si să umbli lela prin Italia in conditiile descrise in articol, e total aiurea.
    Decât dacă omului place starea asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here