Haosul şi dezmăţul bugetar provocat de actuala guvernare se întorc şi împotriva ei – care e obligată să taie în carne vie din lipsă de bani pentru plata cheltuielilor statului (deficit) -, şi împotriva omului de rând, care va suporta măsurile de criză aflate abia la început.
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a anunţat, luni, că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.
„Putem discută limitarea numărului de călătorii în fiecare an şi alte categorii de români pentru care să se aplice aceste gratuităţi. Un număr limitat de călătorii. De asemenea vârstă până la care să se aloce această gratuitate pe calea ferată, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm şi de situaţia la învăţătură în universităţi sau facultăţi, să nu avem studenţi repetenţi sau restanţe”, a declarat Eugen Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a precizat că până la rectificarea bugetară vor exista discuţii cu reprezentanţii studenţilor în privinţa noilor măsuri propuse.
„Până pe 31, în momentul rectificării bugetare, se va luă o decizie şi în privinţă acestor măsuri. Sunt măsuri care trebuie să fie luate pentru că este logic şi sunt măsuri care vor asigură şi pe anii următori o sustenabilitate dorită. Nu sunt măsuri luate din lipsă de bani”, a adăugat Teodorovici, citat de Mediafax.
Adică, taie bani şi drepturi, dar nu e criză! Adică, e de bine, nu de rău, dacă ne luăm după logica ministrului.
„Plafonarea” pensiilor speciale la 10.000 de lei
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a mai anunţat, luni, că în şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, s-a convenit, de principiu, un „plafon” de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depăşesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.
„Peste două zile, va fi o discuţie cu toate structurile asociative pentru rectificarea din 2019. Au fost câteva măsuri convenite în CEx. În primul rând, este vorba de ceea ce solicită românii, subiectul legat de pensiile speciale. Credem că a o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, un plafon de 10.000 lei, iar ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Credem că e o abordare corectă şi logică”, a anunţat ministrul Finanţelor, după şedinţa Comitetul Executiv Naţional PSD.
Eugen Teodorovici a precizat că oricum actul normativ, după ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, „unde se va vedea varianta agreată”.
Declaraţia este o altă minciună. A plafona înseamnă a nu depăşi un prag, recte cel de 10.000 de lei. Or, din ce spune Teodorovici, nu e o plafonare, ci o impozitare a sumelor de peste 10.000 de lei. Deci pensiile speciale nu vor fi plafonate, ci vor depăşi lejer 10.000 de lei, doar că statul va mai „ciupi” nişte bani din ce e peste plafonul respectiv.
Însă posesorii pe pensii speciale vor rămâne în continuare cu sume de zeci de ori mai mari decât o pensie obişnuită, fapt nemaiîntâlnit nicăieri în Europa.
Franţa, de exemplu – ţara cea mai generoasă din UE, cu diverse avantaje bugetare – are un buget mult mai mic faţă de România pentru pensii speciale (primite oricum de mult mai puţini francezi). Contribuabilii din Hexagon cotizează anual cu în jur de 50 de milioane de euro pentru pensiile speciale, în timp ce România a cheltuit numai în 2018 aproape 2 miliarde de euro pentru „speciali”!
Nu scapă nici funcţionarii
Tăierile bugetare nu ocolesc nicio categorie. Şi aproape nicio facilitate acordată pentru diverse categorii sociale. Este vorba, de exemplu, de sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici.
Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Surse din guvern au explicat că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale, motiv pentru care Guvernul vrea să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât sporurile să nu crească odată cu salariul.
Urmează şi altele
Alte măsuri pregătite pentru a menţine deficitul bugetar sub cota de 3% privesc programe sociale precum „Cornul şi laptele”. Şi acesta va fi „reformat”, anunţă ministrul Teodorovici, de fapt o formulă eufemistică pentru a nu recunoaşte criza de bani a statului.
Cine a provocat acest dezastru în derulare, care va afecta pe toată lumea? Exact cei care anunţă acum măsuri pentru oprirea dezastrului!
Toate măsurile populiste luate de la guvernarea PSD-ALDE – de la majorarea exagerată a salariilor bugetare (vezi dezmăţul din primării), legea pensiilor, ajutoarele sociale pentru studenţi, pensionari, tichete şi vouchere etc. – au condus la criza de bani.
Adăugaţi aici OUG 114, care a afectat clienţii băncilor şi ai companiilor din comunicaţii, energie, plus acţiunile de atac la justiţie (încă în derulare) şi avem imaginea aproape clară a haosului provocat de cele două partide care compun puterea actuală.
Semnalul de alarmă tras de economistul Florin Cîţu
-
- „România, mai RISCANTĂ ca Grecia!Теодорович este DISPERAT! Gaura la buget este imensă. Chiar dacă a introdus taxe, supraaccize, a introdus OUG 114 etc., GAURA la buget creşte”
- „Теодорович ne-a ÎNDATORAT la CELE MAI MARI DOBÂNZI din UE în EURO! Din nou. Împreuna cu echipa sa de “specialişti” din MFP, a decis să plătească oricât, numai să facă rost de bani. Şi a plătit”
- „Pentru împrumutul de 30 de ani a plătit mai mult cu 40 de puncte de bază decât plăteşte GRECIA!!!”
- „Poate nu aţi înţeles. Grecia are rating JUNK şi se împrumută mai ieftin ca România”
- „Dobânzile la care se împrumuta Grecia au scăzut în ultimii doi ani, în timp ce dobânzile la care se împrumută România AU CRESCUT!”
- „De ce se întâmplă asta? În primul rând, investitorii profesionişti înţeleg că România este în CRIZĂ şi că Теодорович este DISPERAT după bani”
- „Investitorii profesionişti mă confirmă şi spun că România în era PSD+ALDE este mai RISCANTĂ ca Grecia pentru investitori. În al doilea rând, Теодорович şi specialiştii lui nu înţeleg cum funcţioneaza pieţele financiare şi sunt luaţi de fraieri de fiecare dată. Toată echipa din MFP care a permis aceste împrumuturi pleacă după Теодорович. Vă garantez!”
- „Atât timp cât ne împrumutăm la dobânzi mai mari ca Grecia, avem doar o singură destinaţie – O CRIZĂ ECONOMICĂ MULT MAI MARE DECÂT A AVUT GRECIA. Puneţi-vă centurile de siguranţă, că o sa doară rău!”