Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

7
6732
Nicolae Ciucă (prim-ministru) și Dan Cîmpean (director DNSC)

Un abuz grosolan, incalificabil, a fost comis de Guvernul României, prin Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), la adresa site-ului Aktual24.ro. Sub pretextul luptei cu propaganda mincinoasă a Rusiei, Cabinetul generalului Ciucă a închis timp de 18 ore (de joi, ora 20.00, până vineri, în jurul orei 14.00) o publicație pro-justiție, pro-occidentală, anti-rusă, anti-fake news și anti-PSD.

Este un caz în fața căruia s-ar simți depășit până și Franz Kafka. Niște funcționari ai statului, printre care unii chiar cu rang de demnitari, ascunși într-o instituție la rândul ei bine mascată – Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care funcționează „în subordinea Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului” –, au omorât o publicație din România, timp de 18 ore, încadrând-o în infama categorie de site-uri care „propagă știri false și dezinformează, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina”.

Dincolo de mecanismul netransparent al deciziei, rămâne absurdul de a pune ștampila de site pro-rus unui site evident anti-rus și, în contextul actual, pro-ucrainean; de a acuza de fake news una dintre puținele publicații naționale care se străduiesc zi de zi să combată fake news-ul.

Cei care au luat decizia de a încadra Aktual24.o în definiția „propagă știri false și dezinformează, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina” sunt ori niște dobitoci siniștri, ori PSD-iști răzbunători, ori cozi de topor ale Rusiei infiltrate în Guvernul României!

Fapta comisă de aceștia este deosebit de gravă și ea trebuie să ducă la demisii sau demiteri, la despăgubiri acordate site-ului prejudiciat (pe care să le plătească vinovații personal, nu bugetul statului!) și chiar la un dosar penal, cel puțin pentru abuz în serviciu.

În atenția generalului Ciucă

Deocamdată, nici DNSC, nici vreo altă instituție a statului nu-și asumă aberanta decizie, deși același DNSC – după scandalul public declanșat și după „verificările necesare” – a dat dispoziție către ANCOM să redeschidă site-ul!

Cum DNSC se află „în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului” (a se vedea chiar comunicatul ANCOM de mai jos), este obligația premierului Nicolae Ciucă, general în rezervă, să facă, direct sau prin intermediul purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, următorii pași:

 1. să prezinte scuze public site-ului Aktual24.ro;

2. să trimită Corpul de Control pentru a lămuri cine și cum a greșit atât de flagrant;

3. să-i demită din funcții și să-i dea afară din instituții pe cei găsiți vinovați;

4. să comunice public:

– care e instituția vinovată (sau care sunt instituțiile vinovate);

– care e persoana vinovată (sau care sunt persoanele vinovate);

– ce măsuri au fost luate împotriva persoanelor și instituțiilor care au decis că Aktual.24.ro se încadrează în categoria publicațiilor care „propagă știri false și dezinformează, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina”;

– ce măsuri au fost luate pentru ca mecanismul unui asemenea abuz să nu mai fie posibil.

În atenția domnului prim-ministru, generalul Ciucă: a închide un site serios, fără avertisment și fără justificare, și a-l redeschide a doua zi, cu explicația că „a fost o eroare”, este ca și cum ți-ai împușca un colonel pentru trădare, fără probe și fără judecată, iar a doua zi ai spune că „a fost o eroare”.

18 ore de agitație, suferință și frustrare

Jurnalistul Ovidiu Albu a acuzat joi seara Guvernul României că i-a blocat pe nedrept accesul la site-ul său, Aktual24.ro, care a fost trecut de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), alături de Sputnik și Russia Today, pe lista site-urilor de propagandă rusă și fake news, în contextul războiului din Ucraina.

Începând de vineri seara, de la ora 20.00, nimeni n-a mai putut accesa site-ul Aktual24.ro. Celor are au încercat s-o facă le-a apărut mesajul: Acces neautorizat. Accesul către acest site este restricționat ca urmare a măsurilor dispuse de către autoritatea competentă la nivel național pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică”.

Jurnalistul Ovidiu Albu, proprietarul și coordonatorul site-ului, și-a strigat disperarea pe Facebook. Totodată, a început să se agite pentru a încerca deblocarea site-ului. Dar pentru asta a fost nevoie să afle mai întâi cine a luat această decizie, cui trebuie să i se adreseze, la cel număr de telefon să sune, la ce adresă de e-mail să trimită un mesaj etc.

Toate aceste date nu se aflau în mesajul de blocare, deși ar fi trebuit să fie! dacă ai de făcut o contestație, să știi cui te adresezi, la ce număr de telefon și/sau adresă de e-mail, nu să faci o investigație pentru a afla aceste detalii!

Cum era și seara, după ora 20.00, iar ditamai instituția guvernamentală n-a descoperit noțiunea de „program non-stop” sau de „permanență” (ori de „schimbul 3”, cum era pe vremuri), Ovidiu Albu a trebuit să aștepte dimineața. Și nu chiar în zori, căci cafeaua funcționarului guvernamental trebuie băută în tihnă, ci să se facă ora 9.00.

Au urmat diligențe infernale, jurnalistul vorbea cu niște fantome care-l trimiteau de la Ana la Caiafa. În cele din urmă, în jurul orei 14.00, site-ul a fost deblocat, semn că nu era nici pro-rus, nici propagator de fake news. Dinspre fantomele guvernamentale nu i-a venit nicio explicație, cu atât mai puțin vreo scuză.

După 18 ore în care n-a fost accesibil publicului său, Aktual24.ro a putut fi citit din nou. Dar pentru revenirea la traficul din momentul blocării e nevoie de multe zile de muncă asiduă.

Aktual24.ro, lângă Russian.rt.com

Pentru Aktual24.ro, umilința a fost amplificată de faptul că, în anunțul de joi seară al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a fost băgat „în aceeași găleată” cu Russian.rt.com.

DNSC a publicat lista actualizată a site-urilor care ar propaga știri false și ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Lista cuprindea 9 site-uri blocate anterior, la care se adăugau cele două „noutăți”, Aktual24.ro și Russian.rt.com.

Celelalte site-uri de pe „lista rușinii” chiar se încadrau la fake news și propagandă rusească, tocmai de aceea alăturarea Aktual24.ro cu ele este o infamie din partea DNSC.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis vineri seara un comunicat în care susține că nu este responsabil de închiderea site-ului Aktual24.ro, dar nici nu spune cine este responsabil!

Și pentru ca absurdul să fie total, DNSC susține în comunicat că nu are nicio atribuțiie în închiderea de site-uri, deși cu o zi înainte – tot printr-un comunicat – a inclus Aktual24.ro pe „lista rușinii”, alături de propagandiști ai Moscovei!

Domnii de la DNSC: Dan Cîmpean și Iulian Alecu

Dar cine conduce Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și ce hram poartă respectivii cetățeni? De pe site-ul instituției nu poți afla mare lucru. Doar atât: că director e Dan Cîmpean, iar director adjunct – Iulian Alecu.

Cine sunt ei, de unde vin și ce hram poartă? Greu de spus, dat fiind că pe site-ul DNSC nu există declarații de avere ori de interese. Doar un CV al domnului Dan Cîmpean, despre care aflăm că are 51 de ani și o bună experiență în IT și management. Atâta doar că nu se pricepe să citească site-uri, dar se grăbește să le închidă.

E bine, totuși, că de pe site-ul DNSC aflăm care e programul instituției aflate „în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului”:

 • de luni până joi: 8.00-16.30
 • vineri: 8:00-14:00

Măcar să știm să nu-i deranjăm pe la 20.00, când se mai închide câte-un site anti-rus și anti-PSD…

Chiote putiniste la AUR, dezmăț rusesc la Ciutacu

Vestea că a fost închis Aktual24.ro a fost primită cu chiote de bucurie tocmai în tabăra vuvuzelelor rusești din România!

Co-președintele AUR, George Simion, nu s-a putut abține să posteze o ticăloșie pe Facebook: „Guvernul să își facă datoria: după Aktual24, să interzică și G4Media!”.

Cu ocazia asta, avem o confirmare despre viziunea rusească a lui Simion și a partidului extremist pe care-l conduce: dacă nu-ți place ce scrie o publicație, închide-o!

La ceas de seară, a intrat în joc și România TV, haznaua mediatică a penalului Sebastian Ghiță (fost deputat PSD, tovarășul de combinații murdare al fostului premier Victor Ponta), refugiat de 5 ani și 3 luni la Belgrad, unde se află sub protecția conducerii pro-ruse (de-a dreptul putiniste) a Serbiei.

După prima salvă, Victor Ciutacu – în emisiunea căruia se întâmplau toate aceste orori – a dat drumul titlurilor care să joace sârba, îndrăcit, pe ecran:

 • „Consilierul lui Clotilde, trompeta rușilor”;
 • „Site-ul trompetă al lui Clotilde va fi închis de statul român”;
 • „Cutremur în România: rușii, prinși cu propaganda lui Clotilde”.

A fost seara când Ciutacu și-a amintit că e rodul iubirii dintre un student român, trimis de statul comunist să-și desăvârșească studiile inginerești la Harkov (în fosta URSS), și o colegă rusoaică.

A fost seara desfrânăroo abslute: fiul inginerului cu studii în măreața Uniune Sovietică și al rusoaicei din Harkov se hlizea rusește, la o tele-hazna pro-rusă, că Guvernul pro-occidental al României a închis site-ul pro-occidental Aktual24.ro! Vă dați seama ce monstruozitate ați creat, domnule Ciucă?!

În fine… Trecând peste chermeza ritualică de la RTV și încercând să-și recupereze site-ul, jurnalistul Ovidiu Albu a inițiat demersuri pe lângă ROTLD, ANCOM și DNSC, pentru a afla cum a fost posibil să se ia o astfel de decizie. ROTLD a indicat în direcția ANCOM, apoi ANCOM a indicat către DNSC. Deci, DNSC este veriga-cheie în acest lanț al deciziilor privind anihilarea/reînnvierea unui site de știri independent.

Ovidiu Albu și-a vărsat oful pe Facebook, apoi, după redeschiderea site-ului, a scris un articol amplu, explicativ, cu titlul „Noaptea în care am murit”.

Strigătul de revoltă al lui Ovidiu Albu pe Facebook

(joi, 3 martie, ora 22.56)

„Mă confrunt cu o situație absolut nebunească și total absurdă. Domeniul Aktual24.ro a fost anulat brusc și absolut fără nicio explicație în această seară. Ulterior, a apărut un comunicat al Directoratului Național de Securitate Cibernetică cu o listă de site-uri rusești de propagandă interzise pentru fake news, în care a fost băgat și Aktual24.ro.

Sunteți nebuni? Unde ați văzut propagandă pro-Moscova pe Aktual24.ro? Sunt mii de trolli care mă înjură, îmi doresc toate ciumele și bolile pentru că scriu rele de Putin, și ăștia mă interzic pentru că-i fac propagandă lui Putin?!

În plus, sunt invocate două IP din Germania legate de Aktual24.ro. Eu n-am mai fost în Germania de 10 ani și nici n-am pe nimeni acolo care să scrie pentru site, lucru care poate fi dovedit foarte ușor. (Update: Îmi spus cei de la hosting, presslabs, că la acele adrese de IP sunt serverele lor de fapt).

Încă o dată, este o demență totală! Sunt convins că toată povestea are legătură cu creșterea masivă de trafic din această perioadă, am ajuns la peste 300-400.000 de unici pe zi, tocmai cu știri anti-Putin și anti-Kremlin. Le știți, le-ați văzut. Undeva a deranjat extrem de tare și s-a băgat tocmai un fake news despre Aktual24.ro.

Am dus o muncă titanică să ajung aici, iar acum mă trezesc interzis în baza unei minciuni cât Rusia de mare. Este pur și simplu grotesc ce mi se întâmplă. Voi încerca mâine să aflu de unde a pornit această demență sinistră.”

Articolul lui Ovidiu Albu pe Aktual 24, după deblocare

(vineri, 4 martie)

„Noaptea în care am murit”

„A fost cea mai lungă și mai neagră noapte din viața mea de jurnalist. Și scriu de 25 de ani.Joi seară, stau pe un scaun în mijlocul unui birou gol, din care urmează să plec definitiv, și scriu cu laptopul pe genunchi despre ce a mai făcut Putin prin Ucraina. Cu un ochi mă uit la trafic și văd o prăbușire bruscă, accentuată. O fi vreo eroare de la Google Analytics, zic, și îmi văd de treabă.15 minute mai târziu, încep să primesc mesaje de la oameni că site-ul este «restricționat ca urmare a măsurilor dispuse de către autoritatea competentă la nivel național pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică».

Urmează mesaj de alarmă de la hosting: «Salut, Ovidiu, primim alerte de downtime pentru domeniul Aktual24.ro și observ că acesta nu mai pointează la noi».

Totul devine negru în jur. Inițial am crezut că este un atac informatic pus la cale din Rusia, având în vedere articolele de pe Aktual24.ro care au bubuit pe rețelele de socializare în ultimele zile. Pe Facebook au fost articole care au avut un reach de peste un milion de oameni. Peste «Sinteza zilei» a lui Gâdea, unde a fost analizat competent un joc video.

Ultimul gând care ar fi putut să-mi treacă printre urechi era că vreo autoritate a statului nostru a decis să închidă site-ul pentru că ar reprezenta un «risc pentru securitatea națională». Ei bine, chiar asta a fost. ROTLD a blocat domeniul la ora 8 seara, brusc și fără niciun avertisment. Ulterior, pe site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică apare un comunicat de presă în care Aktual24.ro este inclus pe o listă de site-uri rusești de propagandă care trebuie închise pentru «fake news și fraude cu activitate în contextul crizei Ucraina – Rusia».

Este cel mai urât coșmar prin care poate să treacă un jurnalist. Ce poți să faci, pe cine să suni, cu cine să vorbești la ora aia? Nu m-am tras de brăcinari cu politicieni importanți, nu am stat pe la chiolhanuri cu șefi din instituții, cum să ieși din așa ceva?

Ovidiu Albu, după o noapte albă care a fost deosebit de neagră

Între timp, comunicatul DNSC începe să fie preluat de alte site-uri, o ștampilă ucigătoare apare pe Aktual24.ro. La România Tv se declanșează fiesta, Ciutacu și Chirieac mai că nu dansează pe mese. Chirieac, care a pierdut un proces cu mine și a trebuit să-l execut ca să-și achite obligațiile, triumfă: «A scris fake news și despre mine». Să râzi și să urli în același timp.

Ce pot să fac? Scriu unde mai pot, pe Facebook, despre nebunia în care mă văd aruncat, în malaxorul feroce și obtuz al statului. Mă gândesc cu groază amestecată cu speranță naivă la ziua de mâine: «O fi o greșeală, dimineață poate se rezolvă».

După o oră de somn și sfârtecat de gânduri negre, sun la 9.00, fix când începe programul, la ROTLD. Mi se explică rece că domeniul este blocat, nu mi se oferă niciun detaliu și sunt pus să fac cerere scrisă. După două ore de la trimiterea cererii, primesc un răspuns sec: «Informații cu privire la blocarea domeniului pot fi solicitate de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații». E clar, începe dansul între instituții, nu se va termina niciodată. Sau când va fi prea târziu.

Urmează însă un lucru extraordinar, la care nu m-aș fi așteptat nici în cele mai naive speranțe. Începe să se ridice încet un val de solidaritate, de jurnaliști care îmi trimit mesaje și publică articole, care scot în evidență absurditatea situației («site anti-Putin interzis pentru că îi face propagandă lui Putin»), care mă încurajează, care văd dedesubturile posibile («jurnalist anti-PSD interzis»), jurnaliști pe care-i cunosc și jurnalisti pe care nu i-am întâlnit niciodată. Și alături de ei sunt o mulțime de oameni care citesc site-ul și văd și ei cât de stupidă și nebunească este motivația invocată de o instituție de forță pentru a bloca o voce liberă. Le sunt recunoscător, le mulțumesc încă o dată.

Nu există o explicație oficială până acum pentru blocarea și tentativa de a compromite Aktual24.ro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, mi-a transmis oficial că a fost o «eroare». DNSC este condus de un consiliu în care se află reprezentanți ai Președinției, Guvernului, ministerelor, serviciilor secrete. Cum poate fi comisă o astfel de eroare la un asemenea nivel, în așa vremuri?

Am vorbit și cu alți jurnaliști, unii mai experimentați decât mine. Niciunul nu crede în «eroare»: «E o lucrătură, clar». M-am ferit inițial să fac speculații despre cum s-a ajuns aici. Însă devin tot mai convins de faptul că poziția asumată și transparentă anti-PSD a Aktual24.ro este cea mai probabilă cauză a acestei acțiuni brutale de cenzură. În ultima perioadă, site-ul avut o atenție deosebită pentru Dîncu de la Apărare, care iar s-a evidențiat prin trăsnăi, alături de cealaltă mare specialistă din Guvern, Gabriela Firea. Și-au zis băieții să profite de context și să bage site-ul la carceră, la pachet cu infractori recidiviști, precum propagandiștii decerebratului de la Kremlin.

A fost o noapte neagră, în care am văzut moartea a tot ce am muncit ca un disperat în ultimii 7 ani. O noapte în care au folosit un baros de mărimea celui utilizat la Kremlin pentru a zdrobi o voce liberă, tocmai când se aniversau 7 ani de existență. De-a lungul anilor am văzut cum diverși de prin politică au o plăcere sadică să regleze conturi chiar când au loc aniversări. Voi căuta să aflu, și mă voi duce ca un tanc sovietic înainte (e și asta propagandă?), care a fost filiera prin care s-a ajuns la această decizie. Niciun jurnalist, nicio voce liberă nu trebuie să mai treacă prin așa ceva. Un prim pas va fi să dau în judecată DNSC. Care văd că tocmai spune că «nu „închide” site-uri și nici nu opinează asupra conținutului public prezentat». S-o fi închis singur site-ul, vom vedea dacă la proces judecătorul va accepta această motivație.

Vă mulțumesc tuturor, în continuare vom merge înainte, drept la țintă!

P. S. Poza urâtă care ilustrează articolul a fost făcută acum, dupa noaptea neagră de ieri și ziua tumultuoasă de azi.”

COMUNICAT: Clarificări cu privire la atribuțiile DNSC în contextul blocării accesului la un site web

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este un organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului și coordonarea Prim-Ministrului, înființat în baza OUG 104/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 918, Partea I din 24.09.2021.

Principala responsabilitate a DNSC, așa cum rezultă din OUG 104/2021, este:

«asigurarea securității cibernetice a spațiului cibernetic național civil, în colaborare cu instituțiile și autoritățile competente».

În contextul recentelor solicitări de clarificare din partea presei și a unor alte entități publice sau private, cu privire la criteriile care au stat la baza deciziei de oprire a activității unor site-uri web active și adrese IP, accesibile de pe teritoriul național, vă informăm următoarele:

 • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activității unor site-uri;
 • DNSC nu are atribuții legale pentru a executa eliminarea la sursă, blocarea sau neutralizarea conținutului online sau a infrastructurilor cibernetice și nici mijloacele tehnice pentru a face acest lucru în mod direct, dar oferă expertiză și asistență în conformitate cu prevederile legislative în vigoare;
 • DNSC nu este implicat și nici nu desfășoară activități de analiză de conținut redacțional sau de altă natură, ale unor publicații online sau ale unor site-uri active în România;
 • blocarea/oprirea/suspendarea/închiderea unor site-uri este exclusiv apanajul tehnic și legal al altor entități publice sau private.

În aceste situații, unicele atribuții ale DNSC sunt de analiză a resurselor implicate în atacuri cibernetice, de coordonare și transmitere de informații către instituții competențe la nivel național, în funcție de situație.

Listele publicate zilnic și transmise către autoritățile statului sunt un efort colaborativ coordonat între mai multe instituții ale statului, cu competențe în domeniu.

Pe scurt: DNSC nu «închide» site-uri și nici nu opinează asupra conținutului public prezentat.

Mulțumim opiniei publice pentru reacția rapidă care a condus la clarificarea unei confuzii generate de ritmul alert de desfășurare a evenimentelor în aceste zile și îi asigurăm pe beneficiarii serviciilor pe care le oferă DNSC de loialitatea și dedicarea noastră pentru un spațiu cibernetic sigur.

București, 4 martie 2022″

Reacții împotriva deciziei aberante a DNSC

Malin Bot, jurnalist: „E inadmisibil ce au făcut derbedeii din Guvernul USL”

„Ovidiu Albu este unul dintre puținii jurnaliști care au rămas onești. Îl cunosc personal, am fost colegi la EVZ și a plecat de acolo refuzând să facă propagandă anti-DNA și să participe la manipulările actualului infractor Dan Andronic, mogul aflat în partenerial media penal cu fugarul Sebastian Ghiță.

Includerea site-ului Aktual24.ro, deținut de jurnalistul independent Ovidiu Albu, în rândul celor care ar face propagandă în favoarea Rusiei este uluitoare, având în vedere că publicația conține numai articole pro-Ucraina, pro-UE sau pro-NATO.

Aktual24, site-ul jurnalistului Ovidiu Albu, este unul dintre cele 15 site-uri pe care le urmăresc zi de zi. Un site #FaraPenali, anti-Hidra și care zi de zi a demascat propaganda rusofilă. Este revoltătoare decizia de a închide acest site în baza minciunii că face parte din propaganda lui Putin. Guvernul USL folosește războiul pentru a se răzbuna pe vocile care informează corect și au arătat românilor că PSD = grup infracțional organizat. E inadmisibil ce au făcut derbedeii din Guvernul USL.”

Mircea Marian, jurnalist: „O poveste kafkiană. Să vă cereți scuze publice pentru această măgărie!”

(Mircea Marian a comentat inclusiv pe pagina de Facebook a DNSC)

„Voi ne apărați de fake news? Chiar așa? Și închideți Aktual24, care e un site pro-occidental, pro-Ucraina și, evident, anti-rus? Dar chiar nu vă e un pic de rușine? Sper să vă cereți scuze publice pentru această măgărie. Îl cunosc personal pe cel care conduce site-ul – scriu asta pentru publicul de aici -, este un ziarist corect și 100% pro-occidental. Este incredibil, incredibil ce a făcut DNSC. Ovidiu Albu, șeful Aktual24, ar trebui să vă dea în judecată, în civil, și să plătiți daune morale pentru calomnia pe care ați aruncat-o asupra site-ului său. Din păcate, nu plătesc nulitățile din DNSC care au făcut această mizerie, ci tot noi, prin bugetul de stat.

Această poveste e kafkiană, fără nici o exagerare. DNSC nu își recunoaște eroarea, deși mii de oameni le explică ce gafă au făcut. Dimpotrivă, își pune trolii – la 1.250 de angajați, are ceva troli… – să inventeze narativul ridicol că ei, doar ei, au protejat Ucraina de atacuri cibernetice. Estonia? Nu există :))) Și cine jubilează? George Simion și Ciutacu – jurnalistul anului 2021, potrivit Sputnik. Statul român față cu criza ucraineană. O repet, Aktual24 este unul din cele mai pro-occidentale site-uri din România. (…)

E vorba de groaza care te ia când realizezi ce b*bu*ni ne protejează. Pur și simplu, trebuie să ai un IQ de elev cu patru clase să bagi Aktual24 în aceeași oală cu propaganda rusă. În orice altă țară, DNSC și-ar cere scuze publice, dar suspiciunea mea este că cu cât ești mai zero și cocoțat mai sus, cu atât ești mai obraznic.”

Active Watch: „Nu folosiți strategia tancurilor sovietice pentru a «elibera» internetul!”

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a încurcat grav circuitele.

Solicităm ridicarea restricțiilor impuse site-ului Aktual24.ro și eliminarea acestuia de pe lista de surse maligne de fake news/phishing.

Decizia de a încadra Aktual24.ro drept sursă de fake news este nu doar lipsită de fundamentare factuală, dar sugerează și o lipsă crasă de profesionalism.

1. Ca să înțelegi semnificațiile unui text, trebuie să citești articole-text, nu fluxul de date și protocoalele unui server.

2. Ca să încadrezi un conținut ca fiind adevărat/fals, trebuie să ai o cunoaștere extensivă a realității și contextului.

3. Ca să interzici/blochezi, trebuie să ai cadru legal, o evaluare externă independentă (ideal, decizia unei instanțe) și transparență (care vine la pachet cu profesionalismul).

Nu amplificați propaganda și nu folosiți strategia tancurilor sovietice pentru a «elibera» internetul!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trei tentative eșuate ale lui Putin de a-l asasina pe Zelenski, prin grupul Wagner, cecenii lui Kadârov și armata Rusiei

* VIDEO. Mesaj furios al lui Zelenski către liderii NATO: „Pe noi nu ne cumpărați cu un litru de benzină pentru un litru din sângele nostru!” / „Ați dat undă verde pentru bombardarea orașelor Ucrainei” / „Vor muri oameni, în această noapte, din cauza voastră”

* „S-a terminat cu marea armată rusă! Va mai avansa cel mult 2-3 zile. Deja, lângă Kiev îi batem de-or să «zboare» în curând. Aici, în pământul nostru, îi vom îngropa pe toți!”

* „WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

* Rusia strânge lațul: spre Kiev se îndreaptă 4 coloane, invadatorii au intrat în orașul-cheie Mikolaiv, urmează Odessa. În est, Mariupol e pus la pământ

* Senatoare rusă, fostă consilieră a lui Putin, despre dezastrul armatei în Ucraina: „Din 100 de oameni dintr-o companie, doar 4 au supraviețuit”

* “Nu-i adevărat! Nu e niciun război, Rusia salvează Ucraina de naziști!” Părinții care se uită la televiziunile lui Putin refuză să-și creadă copiii, care le spun că armata lor face masacru în Ucraina

* Coșmarul în care i-a aruncat Putin pe ruși în cea mai neagră săptămână din ultimii 75 de ani. Viața lor a devenit brusc infernală

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* Primul oraș-cheie din Ucraina capturat de ruși: Herson. E de mărimea Clujului și se află la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de România: invadatorii pregătesc debarcarea la Odessa

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

* Militarii ruși au omorât un preot ucrainean, în regiunea Kiev. „L-au scos din mașină și l-au împușcat”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Au plătit cu viața pentru că s-au opus regimului impus de Putin! Asasini cu sânge rece implicați în diferite crime. „Te vom găsi și în gaură de șarpe”

7 COMENTARII

 1. Oricat de mult nu-l simpatizam noi pe d-l Ciuca dar nu putem sa aruncam in spatele lui toate prostiile pe care le fac cozile de topor angajate in guvern de altii , iar DNSC trebuie sa raspunda ca pentru asta isi iau banii.

  • Ciuca e vinovat doar pentru vina lui, mai exact ca nu ia masuri impotriva coruptilor sau incompetentilor din guvern. Daca un dobitoc face o eroare grava atunci poate sa-l dea afara. Daca nu ia masuri atunci e complice.

  • Sigur ca poate. In Romania agentii rusi sunt protejati de Rusia. Rusia are multa putere in Romania.
   Simbolul pierderii puterii Rusiei in Romania ar fi condamnarea lui Iliescu pentru crimele de la revolutie. Cu executare.

 2. TOVARĂȘUL VASILE DANCU, ACEASTĂ CARTITA pro-RUSĂ DIN GUVERN PARE SĂ FIE AUTORUL ACESTUI MONSTRUOS ATENTAT LA LIBERTATEA PRESEI ! TOT RESPECTUL NOSTRU PT JURNALISTUL OVIDIU ALBU ,PE CARE L-AM CITIT ȘI -L CITIM MEREU ,ȘI CARE A CONDAMNAT FOREVER CIUMA ROȘIE ȘI RUSOFILII AUTOHTONI

 3. „Cei care au luat decizia de a încadra Aktual24.o în definiția „propagă știri false și dezinformează, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina” sunt ori niște dobitoci siniștri, ori PSD-iști răzbunători, ori cozi de topor ale Rusiei infiltrate în Guvernul României”… ori mai degrabă toate 3 la un loc, s-a mai văzut și e foarte plauzibil în Republica Mioritică România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here