Rusia strânge lațul: spre Kiev se îndreaptă 4 coloane, invadatorii au intrat în orașul-cheie Mikolaiv, urmează Odessa. În est, Mariupol e pus la pământ

0
3887
Harta cu avansul invadatorilor ruși dată publicității vineri, la ora 16.40, de Ministerul Apărării din Marea Britanie. Intențiile rușilor se conturează tot mai clar

Harta invaziei rusești în Ucraina publicată vineri, la ora 16.40, de Ministerul Apărării din Marea Britanie arată că atacatorii strâng încet lațul în jurul apărătorilor. Aceștia rezistă în continuare eroic, într-un uluitor exemplu de curaj și patriotism, dar rușii își valorifică superioritatea copleșitoare numerică și tehnică.

Ținta principală a rușilor rămâne în continuare Kiev. Pe lângă forțele blocate la 30 de kilometri de capitală încă din a doua zi a invaziei, armata lui Putin dezvoltă în acest moment alte 4 direcții de atac, învăluind apărătorii dinspre vest, iar dinspre est vin coloane dinspre Cernihiv, Konotop și Romni.

În sud urmează bătălia pentru Odessa

Harkovul, deși încercuit și bombardat non-stop, nu cedează, iar rușii au trecut, de două zile, la demolarea sistematică a celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, atacând cartierele de blocuri.

Cele mai importante progrese sunt realizate de ruși în sudul Ucrainei. Mariuopol, important oraș-port la Marea Neagră, este încercuit și bombardat, la fel ca și Harkov, cu scopul de a fi distruse sistemele de susținere a vieții: aprovizionarea cu apă potabilă, furnizarea de căldură, depozitele cu alimente.

Azi-dimineață s-a capturat centrala atomică de lângă Zaporojie, iar acum rușii se îndreaptă spre orașul aflat pe Nipru.

Înspre sud-vest, după cucerirea orașului Herson, în urmă cu o zi, rușii au intrat în Mikolaiv, localitate-cheie în drumul spre Odessa, care e al treilea oraș ca mărime din Ucraina și, totodată, cel mai important port la Marea Neagră. Garnizoana ucraineană și autoritățile civile se pregătesc intens de atacul care va urma, în timp ce rușii strâng pe coasta de vest a Crimeei o flotilă de nave speciale pentru desantul maritim.

Armata rusă e mult în urma planului inițial, dar își continuă înaintarea lent către vest

Tanc rusesc distrus vineri dimineață, în estul Kievului. Ministerul Apărării din Ucraina a publicat fotografii cu un întreg convoi făcut praf, inclusiv două tancuri

După 9 zile de lupte teribile, Rusia este foarte departe de planul operațional inițial. S-au obținut progrese, dar acestea nu se compară cu ceea ce crezuseră dictatorul Putin și ministrul său al Apărării, Serghei Șoigu. Succesele sunt obținute cu pierderi foarte mari, iar plănuita demonstrație de forță a armatei ruse în fața întregii lumi s-a transformat, din contră, într-o dovadă de mare slăbiciune.

Totuși, superioritatea numerică a rușilor începe să se simtă. Noua strategie a lui Putin, când a devenit clar că nici o capitulare după două zile, nici o cucerire completă a țării în 15 zile nu sunt posibile, este de a „rupe” Ucraina în două. Rușii vor să lase nordul țării fără resursele necesare pentru a continua războiul, scrie Daily Mail. Se aplică astfel o tactică de asediu aplicată și în războiul din Cecenia, în 2000.

Aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, pe care rușii au încercat să-l captureze cu parașutiști încă din prima zi, rămâne în mâinile ucrainenilor, dar bătălia pentru acest obiectiv strategic rămâne feroce. Sursele raportează că aeroportul a fost cucerit și recucerit, pe rând, de ambele tabere de mai multe ori.

Marele convoi venit din Belarus, cu sute de tancuri, zeci de sisteme de artilerie și mii de camioane, care transportă alimente, carburant, muniție și 16.000 de militari, rămâne la aproape 30 de kilometri de Kiev „blocat de probleme comice, inclusiv lipsa alimentelor și a carburantului”, scrie Daily Mail.

Un consilier al președintelui ucrainean Zelenski le-a cerut soldaților și voluntarilor să apeleze la tactici de gherilă împotriva forțelor rusești, să răstoarne copaci de-a curmezișul drumurilor și să distrugă convoaiele cu provizii și întăriri care se înșiră pe drumuri în spatele trupelor din prima linie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* Primul oraș-cheie din Ucraina capturat de ruși: Herson. E de mărimea Clujului și se află la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de România: invadatorii pregătesc debarcarea la Odessa

* Zelenski: „Primii voluntari străini au ajuns în Ucraina”, să lupte împotriva rușilor. Sunt așteptați 16.000 din toată lumea

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

* Soldați belaruși refuză să se lupte cu ucrainenii! „Comandanții aleargă pe lângă coloană și-i forțează să execute ordinul”

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

* Militarii ruși au omorât un preot ucrainean, în regiunea Kiev. „L-au scos din mașină și l-au împușcat”

Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Au plătit cu viața pentru că s-au opus regimului impus de Putin! Asasini cu sânge rece implicați în diferite crime. „Te vom găsi și în gaură de șarpe”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here