Primul oraș-cheie din Ucraina capturat de ruși: Herson. E de mărimea Clujului și se află la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de România: invadatorii pregătesc debarcarea la Odessa

0
1792

Rusia a capturat, la capătul primei săptămâni de lupte după declanșarea invaziei, primul oraș-cheie din Ucraina: portul Herson, situat la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de Moldova și de România: flota rusă pregătește o operațiune amfibie la Odessa, port major blocat de la începutul războiului.

Igor Kolihaiev, primarul orașului Herson – localitate de mărimea orașului Cluj-Napoca, având circa 300.000 de locuitori –, a anunțat în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.00, că „vizitatori înarmați” au luat cu asalt sala de consiliu și au impus noi reguli, inclusiv interdicția de a se circula pe străzi. Primarul i-a rugat pe cetățeni să urmeze ordinele. Nu este însă clar dacă forțele ucrainene s-au retras total.

Ministerul Apărării din Marea Britanie, care furnizează regulat buletine de știri cu evoluția ostilităților, afirma în dimineața zilei de joi că trupe rusești au pătruns în Herson, dar situația este „neclară”.

Un locuitor din oraș a relatat pentru BBC: „Mă uit pe fereastră și văd soldați și tancuri rusești, citesc toate știrile locale. Nu ies, pentru că este realmente periculos acum. Oamenilor nu le e frică de soldați. În sufletele noastre nu ne e frică de Rusia. Soldații răspund: «Nici nouă nu ne place situația, nu ne vom atinge de voi și poate că în câteva zile vom pleca, așteptăm ordine»”.

Ucraineanul care a vorbit pentru BBC a adăugat că localnicii le cer rușilor să plece acasă: „Din comportamentul soldaților rezultă clar că nici ei nu sunt fericiți că se află aici”.

Deocamdată, steagul ucrainean a rămas arborat pe clădirile guvernamentale. „Este o situație ciudată, orașul este ocupat, dar nimic în afara prezenței militare rusești nu arată că ar fi sub control”, a mai spus corespondentul de ocazie.

Herson e „cap de pod” din Crimeea spre Odessa, iar de acolo mai e puțin până la Transnistria și Gurile Dunării

Capturarea orașului Herson este vitală pentru evoluția ostilităților în sudul Ucrainei. Dacă rușii au preluat controlul, se deschide drumul spre Odessa, principalul port ucrainean la Marea Neagră. Experții anticipaseră încă din ianuarie că una din axele de înaintare ale Rusiei va fi în sud, scopul fiind capturarea litoralului ucrainean al Mării Negre.

Pe coasta de vest a Crimeei au fost zărite joi dimineață nave specifice pentru debarcare amfibie. Oficiali americani avertizează că un asalt major de pe mare asupra Odessei s-ar putea produce în seara zilei de joi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

* În doar 6 zile de război în Ucraina, Rusia are mai mulți morți decât URSS în 5 ani de Afganistan!

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* Ce s-a întâmplat cu aviația lui Putin? Reuters: experții americani sunt surprinși. „Rușii nu sunt atât de buni pe cât se credeau”

„Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

* Militarii ruși au omorât un preot ucrainean, în regiunea Kiev. „L-au scos din mașină și l-au împușcat”

Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Au plătit cu viața pentru că s-au opus regimului impus de Putin! Asasini cu sânge rece implicați în diferite crime. „Te vom găsi și în gaură de șarpe”

Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

* Cei 8 militari români care au murit în dublul accident aviatic din Dobrogea (pilotul avionului + cei 7 din elicopter)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here