Negocierile dintre USR şi PLUS au intrat în linie dreaptă. Cele două partide care au format „Alianţa 2020 USR-PLUS” (plasată pe locul 3 la alegerile europarlamentare cu un scor foarte bun) vor acum să limpezească diferenţele de opinie astfel încât să poată ataca de pe poziţii de forţă viitoarele alegeri prezidenţiale, locale şi parlamentare.
Primele semnale apărute pe surse de la participanţii la negocieri arată o dorinţă a celor două entităţi de a rămâne separate; ideea fuziunii nu pare ceva de actualitate.
Pe de altă parte, au apărut şi primele puncte delicate în procesul de negociere.
USR cere ca negocierile cu PLUS pentru încheierea alianței politice să plece de la numărul de senatori și deputați pe care Uniunea l-a obținut în 2016 și abia de la acest prag în sus să se meargă pe paritate.
USR cere numărul dublu de locuri faţă de PLUS
Ultima rundă de discuții dintre echipele de negociatori ale USR și PLUS a avut loc luni după-amiază, o alta fiind programată pentru marți seară.
Surse din cadrul PLUS au declarat că negocierile sunt îngreunate de pretențiile ridicate de USR: pe de o parte, fuziune între cele două partide și, pe de altă parte, cerințele partidului condus de Dan Barna în privința stabilirii candidaților pe locuri eligibile: doi candidați USR la un candidat PLUS.
Potrivit acestor surse, USR a cerut și ca toate locurile de senatori și deputați obținute în 2016 să îi fie garantate la alegerile din 2020.
”Fuziune le-am spus clar că nu dorim, avem 13.000 de membri, ei au 10.000. Cu cifrele în față, ei au mai puțini membri decât noi”, au mai explicat sursele din cadrul PLUS.
În schimb, surse din cadrul USR au explicat că echipa de negociatori a Uniunii nu a cerut ca actualii parlamentari, cu nume și prenume, să fie puși pe viitoarele liste, ci ca partidul să primească din start 43 de locuri de senatori și deputați, atâția câți a obținut la alegerile din 2016, și de la acest număr în sus să se meargă pe paritate între USR și PLUS.
”Noi venim în această alianță cu o zestre”, au declarat sursele din cadrul USR, argumentând solicitarea ca negocierile să plece de la numărul de parlamentari din 2016.
Totuși, în ciuda acestor divergențe, negocierile au evoluat luni în ritm alert, fiind parcurs mai mult de jumătate din textul proiectului de acord politic, relatează G4Media.ro.
școală multă, orgolii mari…
dacă nu apar vanitățile nu-i totul pierdut.