Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov despre fostul său prieten: „Putin e criminal de război, Rusia e țară agresoare!”

0
15384
Rinat Ahmetov

Puternicul oligarh ucrainean Rinat Ahmetov (55 de ani), care în trecut a fost acuzat de conexiuni cu KGB, s-a revoltat împotriva fostului său prieten Vladimir Putin (69 de ani).

La 10 zile după ce Rusia a lansat ofensiva de capturare a Ucrainei, Rinat Ahmetov a „rupt frontul” prin câteva declarații care au rolul de a îndepărta acuzațiile care i-au fost aduse în ultima vreme, de colaboraționism cu Rusia și cu serviciile secrete ale acesteia (desprinse din fostul KGB).

Ahmetov spune că a întrerupt contactele de afaceri cu Rusia și că nu mai are interese sau active în această țară.

„Rusia este o țară agresoare, iar Putin este un criminal de război. Ucraina a fost mereu pacifistă și nu a atacat pe nimeni. Astăzi, în satele, în orașele noastre, infrastructura este distrusă, civilii mor și suferă. Ajut Ucraina, ajut armata să apere suveranitatea țării și să câștige. Știu că ucrainenii vor supraviețui”, a declarat Rinat Ahmetov pentru Ekonomichna Pravda.

Oligarhul a anunțat că vrea să ajute Ucraina să evite un dezastru umanitar.

„Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită, în granițele sale recunoscute internațional. Acum, unitatea e cheia supraviețuirii noastre. Indiferent de scenariul pe care-l avem în față, vreau să ajut. Trebuie să facem totul pentru a evita un dezastru umanitar”, a spus Ahmetov.

Locul 327 între bogații planetei

În trecut, Rinat Ahmetov a fost acuzat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că ar fi „omul lui Putin”, ca urmare a apropierii de liderul autoritar de la Kremlin. Cele 10 zile de invazie rusească au afectat însă serios afacerile lui Ahmetov, iar aceasta ar putea fi una dintre cauzele care l-au făcut să iasă la atac.

Potrivit revistei „Forbes”, averea lui Rinat Ahmetov se ridică la 6,3 miliarde de euro, sumă care-l plasează pe locul 327 în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei.

Rinat Ahmetov este patronl clubului de fotbal Șahtior Donețk, care timp de 12 ani (2004-2016) l-a avut antrenor pe românul Mircea Lucescu (din 2020, acesta pregătește cealaltă mare echipă din Ucraina, Dinamo Kiev). Cu Lucescu la cârmă, Șahtior a câștigat de 8 ori campionatul, de 5 ori Cupa Ucrainei și de 7 ori Supercupa, precum și un trofeul continental – Cupa UEFA (în 2009). După ocupația rusească din Donbass, Șahtior Donețk nu mai joacă la Donețk, ci la Kiev sau la Lvov.

Mircea Lucescu – Rinat Ahmetov

Le-a vorbit angajaților la Mariupol, sub bombele rușilor

Rinat Ahmetov s-a numărat printre bogătașii care a părăsit Ucraina înainte de invazia rusească, dar a decis să se întoarcă și chiar să meargă într-o zonă periculoasă. El se află în zona Mariupol, acolo unde deține una dintre cele mai mari fabrici ale sale.

Ahmetov li s-a adresat celor peste 200 de angajați și a asigurat că sprijină Ucraina în războiul de apărare împotriva invadatorilor ruși.

Mariupol este unul dintre punctele fierbinți ale războiului. Orașul este asediat de mai multe zile de trupele rusești, dar până acum a rezistat admirabil.

Industriașul Rinat Ahmetov și fostul președinte Petro Poroșenko, doi dintre cei mai bogați oligarhi ucrainieni, l-au asigurat pe președintele Volodimir Zelenski de susținerea lor, în principal pentru armată, din punct de vedere financiar.

Oligarhii au capacitatea de a sprijini enorm armata Ucrainei, prin intermediul fabricilor lor, care pot produce armament.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bancherul ucis în arestul din Kiev se infiltrase în delegația ucraineană, la negocierile cu rușii, deși nu fusese inclus de Zelenski în echipa de negociere!

* Trei tentative eșuate ale lui Putin de a-l asasina pe Zelenski, prin grupul Wagner, cecenii lui Kadârov și armata Rusiei

* VIDEO. Mesaj furios al lui Zelenski către liderii NATO: „Pe noi nu ne cumpărați cu un litru de benzină pentru un litru din sângele nostru!” / „Ați dat undă verde pentru bombardarea orașelor Ucrainei” / „Vor muri oameni, în această noapte, din cauza voastră”

* VIDEO. Deputatul ucrainean pro-rus bătut de un jurnalist în direct, la TV, a fost arestat pentru trădare. El le-ar fi divulgat rușilor pozițiile militarilor ucraineni

* „S-a terminat cu marea armată rusă! Va mai avansa cel mult 2-3 zile. Deja, lângă Kiev îi batem de-or să «zboare» în curând. Aici, în pământul nostru, îi vom îngropa pe toți!”

* „WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

* Rusia strânge lațul: spre Kiev se îndreaptă 4 coloane, invadatorii au intrat în orașul-cheie Mikolaiv, urmează Odessa. În est, Mariupol e pus la pământ

* Senatoare rusă, fostă consilieră a lui Putin, despre dezastrul armatei în Ucraina: „Din 100 de oameni dintr-o companie, doar 4 au supraviețuit”

* “Nu-i adevărat! Nu e niciun război, Rusia salvează Ucraina de naziști!” Părinții care se uită la televiziunile lui Putin refuză să-și creadă copiii, care le spun că armata lor face masacru în Ucraina

* Coșmarul în care i-a aruncat Putin pe ruși în cea mai neagră săptămână din ultimii 75 de ani. Viața lor a devenit brusc infernală

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* Primul oraș-cheie din Ucraina capturat de ruși: Herson. E de mărimea Clujului și se află la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de România: invadatorii pregătesc debarcarea la Odessa

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

* Militarii ruși au omorât un preot ucrainean, în regiunea Kiev. „L-au scos din mașină și l-au împușcat”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Au plătit cu viața pentru că s-au opus regimului impus de Putin! Asasini cu sânge rece implicați în diferite crime. „Te vom găsi și în gaură de șarpe”

* Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here