Ce-am văzut la PNL în ziua lansării lui Iohannis. E „normal”?

11
6893
Rareş Bogdan, asaltat de cereri de selfie la Consiliul Naţional din 8 august

Am vrut să văd lansarea lui Klaus Iohannis de la Romexpo. Nu neapărat pentru ştirile sobre ale evenimentului. Ci ca să-i „simt” pe liberali „la firul ierbii”, oameni şi lideri, puşi într-un tablou oficial.

Am luat, totuşi, notă de partea mai puţin spectaculoasă a zilei: discursul lui Klaus Iohannis, alegerea lui Rareş Bogdan ca prim-vicepreşedinte şi nr. 2 în partid, fuziunea cu tinerii de la PACT.

Decizii fireşti, necesare pentru consolidarea PNL înainte de bătălia prezidenţială şi pentru calmarea spiritelor încinse după alegerile europarlamentare. Nu poţi intra în arenă rănit, pierzi sigur; ai nevoie de vindecare, iar plasarea lui Rareş Bogdan la vârful partidului asta vrea.

Tridentul Orban-Bogdan-Sighiartău

Oricum, „conflictul” dintre el şi Ludovic Orban a fost mult umflat în media, şi din cauza lor, dar şi din nevoia unora de a face din ţânţar armăsar.

Să fim serioşi: nu există niciun partid în care liderii să fie îndrăgostiţi lulea unul de altul, dimpotrivă, sunt ca şoarecele şi pisica.

Dar azi, la Romexpo, am stat deoparte şi am privit. Cel mai bine înţelegi când te uiţi, nu e nevoie de multe vorbe. Mi-am dat seama că Rareş Bogdan şi Ludovic Orban au bătut palma să facă echipă şi să lase trecutul în urmă, în banca lui. Lor li se adaugă Robert Sighiartău, tânărul secretar general al partidului (30 de ani) – funcţie foarte „grea” în economia organizatorică -, venit de la Bistriţa Năsăud pentru a împrospăta „sângele” PNL.

Iohannis e şeful neoficial

Robert Sighiartău şi Andrei Năstase (Chişinău)

Iar acest trident, departe de a fi unul ideal, arată că vrea să funcţioneze după regula „spate în spate”. Fiecare are rostul său, plusurile şi minusurile, calităţi şi defecte, dar succesul vine întotdeauna din ţinerea slăbiciunilor sub control şi potenţarea masivă a atuurilor fiecăruia.

Însă secretul lor nu sunt ei, neapărat. Ci e altul. Se numeşte Klaus Iohannis. E clar, azi, că PNL este „partidul lui Iohannis”. Calmarea spiritelor încinse, a orgoliilor, a taberelor inevitabile în orice grup politic mare este în principal meritul actualului preşedinte.

Emil Boc şi tinerii liberali

Joi, la Romexpo, Klaus Iohannis a venit pe masă pusă. Dar una pe care el însuşi a aranjat-o intens. Şi la care au contribuit liberali de toate categoriile.

I-am văzut stând împreună pe foşti lideri PNL (Alina Gorghiu, Cristian Buşoi), PDL (Boc, Blaga, Stolojan, Falcă), lideri din noua generaţie (Violeta Alexandru, Ciucu, Băcanu – PNL Bucureşti), tineri „adoptaţi” de liberali de la formaţiuni mici (Tianu Burduja – PACT), parlamentari, primari, consilieri, oameni de afaceri, dascăli, medici.

Modelul Hilde Brandl

Hilde Brandl (în centru) ajută primarii liberali să înveţe de la primarii din Germania

Dar am văzut şi o foarte inimoasă echipă de femei de prin toate părţile locului. Am stat de vorbă cu Hilde Brandl, trăită ani buni în Germania, care mi-a povestit cum duce primari din România în Bavaria sau la Berlin, pentru a vedea cum funcţionează lumea bună. Am descoperit-o pe Maria Moţa, gorjeancă de la Novaci, voluntar la Fundaţia Konrad Adenauer, avocat şi expert în fonduri europene.

Am stat de vorbă şi cu şefa organizaţiei de femei a PNL Cluj, Mihaela Suciu, din echipa lui Emil Boc. Cu Corina Dăncilă, de la organizaţia similară din Sibiu, care, deşi poartă acelaşi nume cu şefa de la Palatul Victoria, respiră aerul libertăţii transilvănene, nicidecum praful sudului viciat de baronimea roşie.

Sibiu (Corina Dăncilă), Olt (Luminiţa Popescu şi Luminiţa Bojin), Cluj (Mihaela Suciu), şefele organizaţiilor judeţene de femei ale PNL

Am schimbat idei cu profesoara de limba română Luminiţa Popescu, de la Olt, tot şefă la organizaţia de femei, sau cu Liliana Popa, tot profesoară, din Blajul cel vizitat de Papa Francisc, cu primar liberal, unde colcăie de investiţii nemţeşti, e şomaj zero şi unde ai senzaţia că stai cu adevărat în Europa.

Au fost mai mulţi. Inclusiv Rareş Bogdan. L-am lăsat în pace în timpul şedinţei Consiliului Naţional al PNL de la Romexpo. Tocmai ce fusese avansat în funcţie, avusese un discurs fulminant (tipul chiar e bun la aşa ceva!), care ridicase sala în picioare, cerând PNL să nu primească în partid niciun PSD-ist dornic de funcţii, după viitoarele alegeri.

Am văzut anti-PSD-ism curat!

Discursul anti-PSD al lui Rareş Bogdan a înflăcărat sala

Mesajul a prins neaşteptat de bine. În ciuda imaginii de partid lovit de bolile trecutului postdecembrist, cel puţin cât am văzut eu în sală, spiritul anti-PSD din PNL-ul actual nu e o mască ieftină. Liberalii chiar sunt sătui de România PSD-istă, cea care a stăpânit, de fapt, ţara cam tot timpul după Revoluţie.

Sigur că nu e nimeni perfect. Dar nici nu e „fair” să ştampilezi lumea aceea de la Romexpo mai urât decât e cazul.

Oameni care vor, care nu aşteaptă

Până la urmă, toţi oamenii aceia mi-au demonstrat un lucru: că VOR să facă politică. E ceea ce are nevoie o societate bolnavă, distrusă, lovită, furată, atacată. De POLITICĂ. Ne-am dat seama mai greu, a trebuit să suferim pentru asta mult, prea mult. Dar la final am înţeles mulţi că altă cale nu există.

Joi, la Romexpo, în ziua lansării lui Iohannis candidat al PNL, am văzut o lume… normală. Exact cum sună şi sloganul preşedintelui pentru alegeri: O Românie normală.

Maria Moţa, voluntar la fundaţia Konrad Adenauer, avocat şi expert fonduri UE

Sunt oameni normali, cu meserii diferite, cu experienţe diferite, care declară că vor o Românie a legii, a valorilor, a democraţiei, a Occidentului. Iar dacă ei spun că vor asta, de ce să nu-i crezi? De ce să le faci proces de intenţie?

Pe astfel de oameni am văzut că se bazează Klaus Iohannis. Iar acest Klaus Iohannis, cu calităţile şi defectele sale, e un preşedinte care a avut rostul lui pentru menţinerea României pe direcţia vest. Unul important.

Să-i dăm lui Iohannis ce-i al Cezarului!

Fără Iohannis la Cotroceni, cu Ponta de pildă în locul lui, azi eram pa! Dragnea conducea o ţară erdoganizată, cu moţ în frunte, la Cotroceni, un „Victoraş” decorativ pentru mafie.

Cea mai frumoasă poză: fotoreporterii „vânând” un preşedinte

Iată că acest Iohannis – „moale”, „ficus” sau „neamţ fără copii”, cum a fost ştampilat el de Firea şi de propaganda sovietică – a ţinut cârma pe direcţia UE&SUA, fără să fi fost un mare cârmaci. Ne-a salvat şi asta!

Iohannis, Opoziţia în Parlament (PNL, USR, PMP), opoziţia din stradă, Diaspora și Generaţia Facebook au ştiut să stea „spate în spate” în faţa asaltului de la Răsărit, purtat prin oștile PSD-ALDE.

Să nu uităm asta înainte de a ne apuca să batem obrazul!

Da, am votat cu Iohannis! Dar nu asta contează acum

Nu sunt ipocrit. L-am votat pe Iohannis, ba chiar am fost unul dintre puţinii jurnalişti cărora le-a acordat interviu înainte de turul 2 al alegerilor din noiembrie 2014 (graţie colegului Adrian Halpert). Dar asta nu înseamnă că voi vota musai cu el şi în 2019.

Aşa începe un lider! Cu o fotografie la pupitrul unde a vorbit preşedintele României

Cea vreau să spun acum, aici? Să privim sinceri şi echilibrat personajul şi să-i tratăm pe susţinătorii lui cu… normalitate. Cu normalitatea pe care actualul preşedinte o vrea de la România în al doilea mandat, dacă va câştiga din nou Palatul Cotroceni.

Joi, la Romexpo, chiar am găsit o masă de liberali… normali. Poate unii dintre ei se vor „dedulci” la bucatele puterii, pe viitor, cine ştie… Dar nici nu vreau să le fac un proces de intenţie înainte de a-i vedea la treabă.

Eu chiar vreau să-i tratez… normal pe aceşti oameni care au bătut sute de kilometri, pe 40 de grade Celsius, ca să ajungă la evenimentul de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis. Merită măcar atât: un gest de normalitate.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* După bâlbâieli nesfârșite, s-a decis: școala începe luni, 9 septembrie. Programul semestrelor și al vacanțelor

AUDIO. Baronul Oprișan spune că protestatarii anti-PSD ar putea fi bătuți din nou, pe 10 august, în Piața Victoriei!

„Reforma” PSD e o oroare: găzarul Cucoș – șef la Jandarmeria Capitalei, pensionarul special Pelmuș – jupân la Interne!

Schimbări precipitate înainte de 10 august: patru demiteri în Ministerul de Interne. Au plecat și adjuncții lui Carmen Dan

Dăncilă, ticăloasă ca Dragnea: „10 august seamănă cu o lovitură de stat”. CTP: „Este o zicere pentru pitecantropi”

„E mincinos sau nebun?” O declarație stupidă a lui Dan Barna este taxată exagerat de dur de un deputat PNL

Voi sunteți urmașii monstrului din Caracal! Ce-ați avut, cretinilor, cu puiul de râs? La pușcărie, barbarilor!

VIDEO. Alo, Miliția, mai aveți mulți idioți?! La Iași, agenții vigilenți au dezumflat roțile bicicletelor ca pe vremea lui Ceaușescu

Barometrul IMAS pe partide: PNL și USR se bat pentru primul loc, PSD e prăbușit sub 20%

Sondaj IMAS pentru prezidențiale: Iohannis 41,7%, Barna+Cioloș 19,8%, Tăriceanu 13,8%, Ponta 12,9%, Dăncilă 7,5%

Dreptatea socială adusă de PSD: îi plătim pensie de peste 15.000 de euro pe lună unui fost procuror comunist

„Adio, țară de căcat!” Bătut în fața casei sale, umilit de „112”, batjocorit la spital, scriitorul Gabriel Bota va părăsi România

FOTO-VIDEO. Un zâmbet larg de peste Ocean. Sorina a scăpat de spaimele unei Românii care-și terorizează copiii

Au încercat să blocheze plecarea Sorinei la 5 dimineața, în aeroport! Soții Săcărin au fost hăituiți până la frontieră. Din cauza șicanelor, copila a pierdut primul avion din viața ei

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Cristoiu: la arestarea lui Dragnea „și-au dat mâna forțe greu de imaginat, interne și externe, ca la debarcarea lui Ceaușescu”

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

TRAGEDIA DE LA CARACAL:

Monstrul din Caracal ascunde multe alte grozăvii. E bănuit că a omorât cel puțin cinci fete. Noi detalii din anchetă

Monstrul din Caracal era obsedat sexual. El stocase filme porno în calculator

Misterul celor trei telefoane a fost dezlegat. De ce le-a lăsat monstrul din Caracal în camera Alexandrei

Diabolic! Avocatul lui Dragnea a fost trimis „să lupte” cu monstrul din Caracal, ca să acopere complicitățile dintre PSD și interlopi

Profilul bestiei din Caracal: „un sociopat sadic, cu IQ redus; a aplicat «tehnica de vultur»; poate fi numit «monstru»”

Ultima noapte a Alexandrei. Monstrul a violat-o și a dormit în pat. Fata a dormit pe jos, legată de pat cu sfoară pentru baloți

Monstrul către anchetatori: „Hai, că v-am plimbat toată săptămâna. Vă arăt unde am aruncat-o pe Luiza”. A invocat „liniștea sufletului” său!

Se confirmă scenariul macabru: monstrul a ars-o și pe Luiza în același cazan. Cenușa și oasele nearse complet le-a aruncat la marginea pădurii, aproape de „casa groazei”

Amenințări pentru prietena Luizei: „Îi iau capu’ și îl pun în poarta liceului! Să umble cu lumânarea după ea!”. Poliția doarme

Ce bine că ne dai voie să protestăm pe 10 august, „Unchiule”! Îți mulțumim, JEGULE!

„Misiunea specială” a jandarmilor din Craiova, pentru care au refuzat s-o salveze pe Alexandra: mitingul din 10 august!

Votați PSD! Votați monstrul din Caracal!

VIDEO. Băsescu către Lazarus: „Faci jocuri politice, derbedeule! Ești prea mărunt pentru subiectul ăsta”

După ce a omorât-o pe Alexandra, monstrul s-a dus în oraș să cumpere pastile de carbid, ca s-o incinereze

Până și Cumpănașu, omul PSD, insinuează că Paul Stănescu și „Ciordache” sunt pe mână cu interlopii din Caracal!

Bunicul Luizei: „Să vină Iordache! Să vină toți politicienii care au făcut legi pentru criminali! Au dat legi să scape niște nemernici din pușcărie!”

Cadavrul Alexandrei a ars în 5-6 ore. Monstrul a folosit vaselină și carbid, obținând temperatura de 1.000 de grade

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

Contribuția primarului PSD din Caracal la tragedia Alexandrei: a cumpărat 48 de camere de supraveghere, dar nu le-a montat

Interlopii din Caracal, protejați de Poliție, aduc voturi pentru PSD. Verigile-cheie: Paul Stănescu și Dan Ciocan

Alexandra putea fi salvată în 40 de minute. Era atât de simplu! Dar polițiștii de la 112 nu i-au pus întrebarea salvatoare

Am dezlegat misterul! Alexandra la 112: ora 11.05 – „A venit, a venit, a venit!”; ora 11.51: „Vine, vine!”. Acum știm cine „a venit”!

RECONSTITUIRE. Alexandra cerea ajutor, iar șeful Poliției Olt și-a continuat cheful cu somon, fripturi și șampanie

Șeful Poliției Olt a avut mai mult încredere într-un lider interlop din Caracal decât în DOS sau STS, instituții ale statului!

„Cazul Alexandra” decimează Guvernul PSD-ALDE. Al doilea ministru plecat în 3 zile. Motivul: o declarație tembelă

VIDEO. Monstrul a mințit-o pe Alexandra: nu s-a dus la farmacie, ci la Craiova. A luat o cartelă și a sunat-o pe mama fetei

Șeful Poliției Caracal e premiat cu pensionarea la 51 de ani! Ca să ia 12.000 de lei pe lună, a fost demis doar din vorbe

Un criminolog analizează apelurile Alexandrei la 112. „O fată de 15 ani, răpită, violată şi bătută, e tratată cu o răceală dezarmantă”

Monstrul din Caracal și-a legat soția în lanțuri. Tatăl lui s-a spânzurat, iar fiica lui are un fond de vânătoare

Curtea Constituţională Criminală. La cererea lui Ciorbea, CCR a respins legea care obliga posesorii de cartele pre-pay să-şi dea datele personale. Monstrul din Caracal folosea cartele

Oltul, Sicilia României. Mafia PSD Olt care a condamnat-o pe Alexandra: Iordache – Vâlcov – Stănescu – Ciocan

Ghinionul teribil al Alexandrei: n-a ajuns la noptiera în care se afla buletinul expirat al soției monstrului! Ar fi putut da adresa exactă la 112

EXCLUSIV. „Monstrul va fi găsit mort în celulă. Săpaţi mai adânc, până la Ciordache! Alexandra n-a fost salvată din cauză că poliţiştii s-au temut să nu dea peste o reţea cu ramificaţii la vârful PSD”

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

AUDIO. Vocea îngerului. O auzi pe Alexandra și îți vine să-i sari cumva în ajutor. Doar polițiștii de la 112 au fost de piatră…

Încă un indiciu vital ratat de Poliție: telefonul dat de ucigaș mamei Alexandrei, cu o oră și jumătate înainte de a-i omorî fata

Presimțire sumbră a Alexandrei? Mesaj cu 5 zile înainte de a fi răpită: „S-a zis cu mine”. Pasărea străpunsă de suliță

Al doilea monstru din Caracal

VIDEO. Băsescu: „Doar Ministerul de Interne și SRI au echipamente cu care o puteau localiza cu precizie pe Alexandra”

PSD-ule, uită-te-n oglindă: tu ești monstrul din Caracal!

CCR confirmă: PSD și ALDE au modificat Codurile penale pentru infractori precum monstrul din Caracal

Paradox dureros: telefoanele date de Alexandra la 112 i-au grăbit moartea. Fata a fost ucisă la scurt timp, joi la prânz

Boule-cu-epoleți, Luiza nu fugise cu Făt-Frumos! O răpise Monstrul, o violase și omorâse, o arsese în butoiul de tablă!

Monstrul din Caracal scapă mai devreme cu ajutorul PSD-ALDE! Chiar dacă va fi condamnat pe viaţă, va beneficia de legea penală mai favorabilă

„Tatăl ucidea cai, el câini. Îi plăcea să-i vadă cum se chinuie”. Mărturii despre viaţa monstrului din Caracal

Amănuntul care-i înfundă definitiv pe polițiști: Alexandra le-a dat numărul de telefon al monstrului. De ce nu l-au folosit pentru identificare?

GALERIE FOTO. Ea e Alexandra, fata zâmbitoare din Ansamblul „Dor de Romanați” din Caracal

Alexandra e o eroină. Curajul ei a salvat de la moarte alte fete. Fără telefoanele ei la 112, monstrul din Caracal n-ar fi fost prins

Procurorii acuză: scoaterea din joc a SRI, prin decizia CCR, a făcut imposibilă localizarea exactă a Alexandrei

* Doi criminali: monstrul din Caracal și statul român. O fată de 15 ani a fost răpită ieri și găsită tranșată azi, deși a sunat la 112

11 COMENTARII

 1. Un material mediocru (propaganda ieftina si fara viziune) de la Laurențiu Ciocăzanu.
  O adunare de alegeri (propaganda si cam atat) a PNL-ului vanduta pe post de eveniment major.
  O oda noii puteri politicie care s-a apucat deja de aplaudat (PNL / Johannis / Rares Bogdan).
  Asteptam rezultate si un plan de reforma. Gogosi din astea am auzit noi multe.
  Domnule jurnalist Laurențiu Ciocăzanu, avem nevoie de raportari echilibrate, nu de aplaudaci.
  Cum va face Johannis (- o momaie flescaita in cautare de normalitate si cam atat -) Reforma in Romania?
  Cum va face PNL-ul (- intesat pana la refuz cu oportunisti de pe vremea USL -) Reforma in Romania?
  Cum va face Rares Bogdan (un orator idealist, racolat pentru fatada) – Reforma in PNL?

  • Spune-ne tu atunci, daca nu astia, atunci cine, PSD-istii? De la cine sa speri cei ce-si dau cu stangul in dreptul prin declaratii sforaitoare cu ‘ce-as fi facut eu daca?” Spune!
   P.S. In ce sens e mediocre, „materialul?” Cum voiai sa fie scris ca sa fie apreciat de matale?

 2. D-le Cartianu, ma bucura mult articolul dvs. despre PNL si atmosfera care s-a construit in acesti ani in interiorul partidului, dat fiind starea inertiala in care se aflau in decembrie 2016 – defetisti, invinsi, nesiguri, abulici si lipsiti de viata. Aproape nu stiu cum, dar pur si simplu au reusit sa renasca, si-odata cu ei si spiritul liberal, care sincer cred ca poate salva economia Romaniei si viata omului de zi cu zi. Lupta in transee de 2 ani si jumatate i-a trezit, i-a intaratat pe toti cei care sunt liberali autentici, si nu cred ca sunt putini. Ludovic Orban are meritul lui, a avut intuitia ca Rares Bogdan poate ridica acest partid, si-asa a fost. Chiar are forta si cuvant Rares, experienta jurnalistica il face sa stie ce, cum si cand sa spuna, lucreaza empatic si reprezinta cel mai bun lucru care i se intampla PNL-ului, de 30 de ani incoace, ca lucruri rele i s-au intamplat nenumarate, nenumarate, de ma durea sufletul cand vedeam cum se degradeaza filonul liberal al politicii romanesti. Recunosc, am intrat cu teama la acest articol, ca cine stie ce lucru negativ ati observat cu flerul dvs., si ma amarasc, dar n-a fost asa si mi-ati umplut inima de bucurie cu acest text, va multumesc! Cu siguranta, acum nimeni in tara asta nu mai poate spune ca-n 2016, ca nu are cu cine vota, si sta acasa la bere si mici la alegeri. Si PNL, si USR-PLUS au devenit doua formatiuni politice votabile, fiecare dupa afinitati si simpatii. Din acesti 2 ani si jumatate de nervi si disperare, un singur lucru bun s-a nascut : alternativa politica normala la mizeria psd-alde-udmr, ce-mi da siguranta cat de cat ca psd se duce dracului, la viitoarele runde de alegeri.

 3. Da, tovarasi, traiasca cultul personalitatii, traiasca pupincurismul, traiasca iubirea intre lideri si evident, traiasca antipesedismul (si, evident, antiuserismul, antiplusismul, antipemepismul, anti…totul)

 4. Ia uite si postacii de kkt, pai se putea un articol despre PNL, si sa lipseasca ei la raport?
  PS. D-le Ciocazanu, iertare pentru neatentia mea din mesajul anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here