Am vrut să văd lansarea lui Klaus Iohannis de la Romexpo. Nu neapărat pentru ştirile sobre ale evenimentului. Ci ca să-i „simt” pe liberali „la firul ierbii”, oameni şi lideri, puşi într-un tablou oficial.
Am luat, totuşi, notă de partea mai puţin spectaculoasă a zilei: discursul lui Klaus Iohannis, alegerea lui Rareş Bogdan ca prim-vicepreşedinte şi nr. 2 în partid, fuziunea cu tinerii de la PACT.
Decizii fireşti, necesare pentru consolidarea PNL înainte de bătălia prezidenţială şi pentru calmarea spiritelor încinse după alegerile europarlamentare. Nu poţi intra în arenă rănit, pierzi sigur; ai nevoie de vindecare, iar plasarea lui Rareş Bogdan la vârful partidului asta vrea.
Tridentul Orban-Bogdan-Sighiartău
Oricum, „conflictul” dintre el şi Ludovic Orban a fost mult umflat în media, şi din cauza lor, dar şi din nevoia unora de a face din ţânţar armăsar.
Să fim serioşi: nu există niciun partid în care liderii să fie îndrăgostiţi lulea unul de altul, dimpotrivă, sunt ca şoarecele şi pisica.
Dar azi, la Romexpo, am stat deoparte şi am privit. Cel mai bine înţelegi când te uiţi, nu e nevoie de multe vorbe. Mi-am dat seama că Rareş Bogdan şi Ludovic Orban au bătut palma să facă echipă şi să lase trecutul în urmă, în banca lui. Lor li se adaugă Robert Sighiartău, tânărul secretar general al partidului (30 de ani) – funcţie foarte „grea” în economia organizatorică -, venit de la Bistriţa Năsăud pentru a împrospăta „sângele” PNL.
Iohannis e şeful neoficial
Iar acest trident, departe de a fi unul ideal, arată că vrea să funcţioneze după regula „spate în spate”. Fiecare are rostul său, plusurile şi minusurile, calităţi şi defecte, dar succesul vine întotdeauna din ţinerea slăbiciunilor sub control şi potenţarea masivă a atuurilor fiecăruia.
Însă secretul lor nu sunt ei, neapărat. Ci e altul. Se numeşte Klaus Iohannis. E clar, azi, că PNL este „partidul lui Iohannis”. Calmarea spiritelor încinse, a orgoliilor, a taberelor inevitabile în orice grup politic mare este în principal meritul actualului preşedinte.
Joi, la Romexpo, Klaus Iohannis a venit pe masă pusă. Dar una pe care el însuşi a aranjat-o intens. Şi la care au contribuit liberali de toate categoriile.
I-am văzut stând împreună pe foşti lideri PNL (Alina Gorghiu, Cristian Buşoi), PDL (Boc, Blaga, Stolojan, Falcă), lideri din noua generaţie (Violeta Alexandru, Ciucu, Băcanu – PNL Bucureşti), tineri „adoptaţi” de liberali de la formaţiuni mici (Tianu Burduja – PACT), parlamentari, primari, consilieri, oameni de afaceri, dascăli, medici.
Modelul Hilde Brandl
Dar am văzut şi o foarte inimoasă echipă de femei de prin toate părţile locului. Am stat de vorbă cu Hilde Brandl, trăită ani buni în Germania, care mi-a povestit cum duce primari din România în Bavaria sau la Berlin, pentru a vedea cum funcţionează lumea bună. Am descoperit-o pe Maria Moţa, gorjeancă de la Novaci, voluntar la Fundaţia Konrad Adenauer, avocat şi expert în fonduri europene.
Am stat de vorbă şi cu şefa organizaţiei de femei a PNL Cluj, Mihaela Suciu, din echipa lui Emil Boc. Cu Corina Dăncilă, de la organizaţia similară din Sibiu, care, deşi poartă acelaşi nume cu şefa de la Palatul Victoria, respiră aerul libertăţii transilvănene, nicidecum praful sudului viciat de baronimea roşie.
Am schimbat idei cu profesoara de limba română Luminiţa Popescu, de la Olt, tot şefă la organizaţia de femei, sau cu Liliana Popa, tot profesoară, din Blajul cel vizitat de Papa Francisc, cu primar liberal, unde colcăie de investiţii nemţeşti, e şomaj zero şi unde ai senzaţia că stai cu adevărat în Europa.
Au fost mai mulţi. Inclusiv Rareş Bogdan. L-am lăsat în pace în timpul şedinţei Consiliului Naţional al PNL de la Romexpo. Tocmai ce fusese avansat în funcţie, avusese un discurs fulminant (tipul chiar e bun la aşa ceva!), care ridicase sala în picioare, cerând PNL să nu primească în partid niciun PSD-ist dornic de funcţii, după viitoarele alegeri.
Am văzut anti-PSD-ism curat!
Mesajul a prins neaşteptat de bine. În ciuda imaginii de partid lovit de bolile trecutului postdecembrist, cel puţin cât am văzut eu în sală, spiritul anti-PSD din PNL-ul actual nu e o mască ieftină. Liberalii chiar sunt sătui de România PSD-istă, cea care a stăpânit, de fapt, ţara cam tot timpul după Revoluţie.
Sigur că nu e nimeni perfect. Dar nici nu e „fair” să ştampilezi lumea aceea de la Romexpo mai urât decât e cazul.
Oameni care vor, care nu aşteaptă
Până la urmă, toţi oamenii aceia mi-au demonstrat un lucru: că VOR să facă politică. E ceea ce are nevoie o societate bolnavă, distrusă, lovită, furată, atacată. De POLITICĂ. Ne-am dat seama mai greu, a trebuit să suferim pentru asta mult, prea mult. Dar la final am înţeles mulţi că altă cale nu există.
Joi, la Romexpo, în ziua lansării lui Iohannis candidat al PNL, am văzut o lume… normală. Exact cum sună şi sloganul preşedintelui pentru alegeri: O Românie normală.
Sunt oameni normali, cu meserii diferite, cu experienţe diferite, care declară că vor o Românie a legii, a valorilor, a democraţiei, a Occidentului. Iar dacă ei spun că vor asta, de ce să nu-i crezi? De ce să le faci proces de intenţie?
Pe astfel de oameni am văzut că se bazează Klaus Iohannis. Iar acest Klaus Iohannis, cu calităţile şi defectele sale, e un preşedinte care a avut rostul lui pentru menţinerea României pe direcţia vest. Unul important.
Să-i dăm lui Iohannis ce-i al Cezarului!
Fără Iohannis la Cotroceni, cu Ponta de pildă în locul lui, azi eram pa! Dragnea conducea o ţară erdoganizată, cu moţ în frunte, la Cotroceni, un „Victoraş” decorativ pentru mafie.
Iată că acest Iohannis – „moale”, „ficus” sau „neamţ fără copii”, cum a fost ştampilat el de Firea şi de propaganda sovietică – a ţinut cârma pe direcţia UE&SUA, fără să fi fost un mare cârmaci. Ne-a salvat şi asta!
Iohannis, Opoziţia în Parlament (PNL, USR, PMP), opoziţia din stradă, Diaspora și Generaţia Facebook au ştiut să stea „spate în spate” în faţa asaltului de la Răsărit, purtat prin oștile PSD-ALDE.
Să nu uităm asta înainte de a ne apuca să batem obrazul!
Da, am votat cu Iohannis! Dar nu asta contează acum
Nu sunt ipocrit. L-am votat pe Iohannis, ba chiar am fost unul dintre puţinii jurnalişti cărora le-a acordat interviu înainte de turul 2 al alegerilor din noiembrie 2014 (graţie colegului Adrian Halpert). Dar asta nu înseamnă că voi vota musai cu el şi în 2019.
Cea vreau să spun acum, aici? Să privim sinceri şi echilibrat personajul şi să-i tratăm pe susţinătorii lui cu… normalitate. Cu normalitatea pe care actualul preşedinte o vrea de la România în al doilea mandat, dacă va câştiga din nou Palatul Cotroceni.
Joi, la Romexpo, chiar am găsit o masă de liberali… normali. Poate unii dintre ei se vor „dedulci” la bucatele puterii, pe viitor, cine ştie… Dar nici nu vreau să le fac un proces de intenţie înainte de a-i vedea la treabă.
Eu chiar vreau să-i tratez… normal pe aceşti oameni care au bătut sute de kilometri, pe 40 de grade Celsius, ca să ajungă la evenimentul de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis. Merită măcar atât: un gest de normalitate.
Un material mediocru (propaganda ieftina si fara viziune) de la Laurențiu Ciocăzanu.
O adunare de alegeri (propaganda si cam atat) a PNL-ului vanduta pe post de eveniment major.
O oda noii puteri politicie care s-a apucat deja de aplaudat (PNL / Johannis / Rares Bogdan).
Asteptam rezultate si un plan de reforma. Gogosi din astea am auzit noi multe.
Domnule jurnalist Laurențiu Ciocăzanu, avem nevoie de raportari echilibrate, nu de aplaudaci.
Cum va face Johannis (- o momaie flescaita in cautare de normalitate si cam atat -) Reforma in Romania?
Cum va face PNL-ul (- intesat pana la refuz cu oportunisti de pe vremea USL -) Reforma in Romania?
Cum va face Rares Bogdan (un orator idealist, racolat pentru fatada) – Reforma in PNL?
Spune-ne tu atunci, daca nu astia, atunci cine, PSD-istii? De la cine sa speri cei ce-si dau cu stangul in dreptul prin declaratii sforaitoare cu ‘ce-as fi facut eu daca?” Spune!
P.S. In ce sens e mediocre, „materialul?” Cum voiai sa fie scris ca sa fie apreciat de matale?
De apreciat că ați fost echilibrat și echidistant în acest mini-reportaj.
D-le Cartianu, ma bucura mult articolul dvs. despre PNL si atmosfera care s-a construit in acesti ani in interiorul partidului, dat fiind starea inertiala in care se aflau in decembrie 2016 – defetisti, invinsi, nesiguri, abulici si lipsiti de viata. Aproape nu stiu cum, dar pur si simplu au reusit sa renasca, si-odata cu ei si spiritul liberal, care sincer cred ca poate salva economia Romaniei si viata omului de zi cu zi. Lupta in transee de 2 ani si jumatate i-a trezit, i-a intaratat pe toti cei care sunt liberali autentici, si nu cred ca sunt putini. Ludovic Orban are meritul lui, a avut intuitia ca Rares Bogdan poate ridica acest partid, si-asa a fost. Chiar are forta si cuvant Rares, experienta jurnalistica il face sa stie ce, cum si cand sa spuna, lucreaza empatic si reprezinta cel mai bun lucru care i se intampla PNL-ului, de 30 de ani incoace, ca lucruri rele i s-au intamplat nenumarate, nenumarate, de ma durea sufletul cand vedeam cum se degradeaza filonul liberal al politicii romanesti. Recunosc, am intrat cu teama la acest articol, ca cine stie ce lucru negativ ati observat cu flerul dvs., si ma amarasc, dar n-a fost asa si mi-ati umplut inima de bucurie cu acest text, va multumesc! Cu siguranta, acum nimeni in tara asta nu mai poate spune ca-n 2016, ca nu are cu cine vota, si sta acasa la bere si mici la alegeri. Si PNL, si USR-PLUS au devenit doua formatiuni politice votabile, fiecare dupa afinitati si simpatii. Din acesti 2 ani si jumatate de nervi si disperare, un singur lucru bun s-a nascut : alternativa politica normala la mizeria psd-alde-udmr, ce-mi da siguranta cat de cat ca psd se duce dracului, la viitoarele runde de alegeri.
… numai că e Ciocăzanu, nu Cartianu. Nasol cu rimele astea, ajungem să vedem ce nu e acolo! 😀
Si ce, vrei sa ne convingi ca e doar o „pura si nevinovata intamplare” ca numele lor sunt atat de asemanatoare?
Serios? In ce consta „izbitoarea” asemanare de nume a celor doi jurnalisti?
Da, tovarasi, traiasca cultul personalitatii, traiasca pupincurismul, traiasca iubirea intre lideri si evident, traiasca antipesedismul (si, evident, antiuserismul, antiplusismul, antipemepismul, anti…totul)
PNL+PDL NUMAI SCURSURI TRASEISTI FALCA, BLAGA,ETC ORICUM EU VOTEZ CU ALIANTA PLUS
Trăiască cultul personalității , stimate domnule Ciocazanu.
Ia uite si postacii de kkt, pai se putea un articol despre PNL, si sa lipseasca ei la raport?
PS. D-le Ciocazanu, iertare pentru neatentia mea din mesajul anterior.