Din momentul în care Alexandra a sunat la 112, polițiștii au avut două șanse uriașe de a afla rapid unde este sechestrată Alexandra și cine este agresorul ei. Le-au ratat pe amândouă, acționând ca niște amatori și dând dovadă de o neglijență criminală.
Alexandra le-a furnizat două informații-cheie:
- se află în posesia unui telefon care-i apaține agresorului, telefon pe care l-a găsit în încăpere și de la care fata a sunat la 112;
- a găsit o carte de vizită, pe care sunt scrise un nume și o adresă: Popescu Lucian Gabriel, Bd. Antonius Caracalla, nr. 9, B1, D.A.
Ce puteau face pe loc polițiștii de la 112?
- O rugau pe Alexandra să le comunice care au fost ultimele numere la care a sunat sau de la care a fost sunat posesorul telefonului (Gheorghe Dincă).
- O rugau pe Alexandra să intre în agenda telefonului și să le comunice câteva numere memorate și numele deținătorilor acestora.
- Trimiteau imediat un echipaj la adresa de pe cartea de vizită.
Unde duceau aceste acțiuni?
Alexandra a vorbit cu operatoarea de la 112 și cu polițiștii aferenți într-un interval de 46 de minute (11.05 – 11.51), într-un total de 5 apeluri, cu mici pauze între ele. În mod efectiv, a vorbit la telefon circa 35 de minute. Enorm! Pentru a comunica informațiile de la punctele 1, 2 și 3, menționate mai sus, Alexandrei i-ar fi fost suficiente 10 minute. Sau, dacă ar fi extins lista la 10 numere apelate și la 10 numere memorate, timpul necesar ar fi crescut la 15-20 de minute. Dar Alexandra a avut la dispoziție aproape o oră! Sau, mai bine zis, cei de la 112 au avut la dispoziție acest timp pentru a o îndruma pe adolescentă ce să facă.
Ce trebuia făcut cu numerele de telefon furnizate de Alexandra?
Cum timpul era prețios, alți polițiști ar fi trebuit să preia rapid numerele de telefon furnizate de Alexandra, unul câte unul, și să sune acolo. I-ar fi întrebat cum se numește deținătorul numărului X (cel de la care a sunat Alexandra la 112) și ar fi aflat rapid: Gheorghe Dincă! Aceeași informație o puteau obține și de la Popescu Lucian Gabriel, care s-a dovedit a fi lucrător la cadastru.
Când ai numele individului, obții imediat și adresa. Poliția și Evidența Populației au asemenea baze de date.
Tot acest proces ar fi durat 10-15 minute, nu mai mult. În alte 10-15 minute, un echipaj al Poliției ar fi ajuns la „caza groazei”, ar fi pătruns în curte, ar fi anihilat câinii, ar fi pătruns în încăperi și ar fi descoperit-o pe Alexandra.
Calendarul salvării Alexandrei: maximum 40 de minute
Dacă serviciul 112 și polițiștii aferenți ar fi acționat profesionist, ar fi fost timp suficient ca Alexandra să fie salvată. Un calendar realist (în care există și acțiuni suprapuse, dat fiind că lucrează mai mulți oameni în paralel) putea arăta astfel:
- 11.05 – 11.20: la solicitarea celor de la 112, Alexandra le livrează numerele de telefon
- 11.15 – 11.30: polițiștii sună la câteva numere, până când un respondent le spune că telefonul de pe care a sunat Alexandra îi aparține lui Gheorghe Dincă
- 11.25 – 11.35: este obținută adresa lui Gheorghe Dincă: Caracal, Str. Craiovei, nr. 169.
- 11.35 – 11.45: cel puțin un echipaj de Poliție, pregătit pentru o intervenție în forță, ajunge la „casa groazei”, pătrunde în curte și o eliberează pe Alexandra
- 11.50: când Gheorghe Dincă ajunge acasă, polițiștii rămași la poartă în arestează.
Este un calendar realist pentru niște profesioniști. Și este cu atât mai dureros, cu cât realitatea a fost atât de departe de el. Alexandra a avut un ghinion teribil: la 112, în Poliția Caracal și în cea a județului Olt a dat peste niște neisprăviți, ai căror șefi chefuiau la acea oră pe la Potcoava și Scornicești, la tradiționalele bilanțuri-chermeze.
112 poate fi apelat si de la un telefon blocat. Cel mai probabil asta s-a si intamplat in cazul Alexandrei, bateti campii degeaba.
Si de la un telefon fara cartela se poate apela 112.
Are o coerenta oarecare Ciocazanu.
Nu pot spune acelasi lucru despre Cartianu,care face polica in mod neechilibrat,amestecand tocana tragediei,cu politica desueta.folosind haotic idei aiuristice!neprofesional,ca sa ramana in nota generala a societatii .a societatii care se afla in coma de neprofesionalism,delasare,nesimtire generalizata si lipsa de scrupule!
Monstruos, nu numai coruptia ucide, si prostia ucide la fel! Si javra care chefuia la bilanturi in timp ce ar fi trebuit sa fie la datorie si s-o salveze, iese la pensie luni cu 12.000 de lei pe luna, pentru neglijenta criminala, atat el cat si ceilalti!
Așa era normal sa se întâmple dar cine mai ia muncă in serios, toți vor salarii mari si dacă se poate să nu mai muncească. Am sunat si eu odata la 112 si au venit niste polițiști supărați să i-am deranjat. Au zis ca ei au cazuri importante de rezolvat. Nu se complica cu bețivanii care fac scandal sau cu drogații.
„Alo,112?”
„Da,cu ce NU VA AJURAM AZI?”
„Avem nevie de politie,suntem rapiti si sechestrati?”
„Sefu,ce dracu inseamna seche..larati?ce spune asta la telfon,ca eu nu knteleg,am doar 4 clase!”
„Nu stiu Gheorghe,eu am doar 2 clase,dar mai am 6 luni pana pensie!nesimtitul..nesimtita!”
„Cine sefu’?”
„Asta care ne suna?”
„Da-i dracu pe aia,eu vorbesc de pensia mea,cica e din aia nesintita (ca si posesorul) si sunt fericit rau,nu mai imi arde nie de prostii aia care suna!ia inchide-i telefonul,sa sune peste 3 luni,ca eu nu nai am chef de ei!”