Ziua cea mai lungă: Dragnea are „examene” decisive la CCR și Înalta Curte, Mazăre e adus din Madagascar

1
1700
Doi mega-hoți: Radu Mazăre și Liviu Dragnea

Luni, 20 mai, este o zi tumultuoasă, cu evenimente care pot influența decisiv politica și chiar istoria României. Liderul de facto al guvernării, Liviu Dragnea, se află în fața sentinței și a încarcerării, dar o decizie capitală va veni și de la Curtea Constituțională. Tot astăzi, fugarul Radu Mazăre va respira din nou aerul patriei pe care a jefuit-o.

Succesiunea de evenimente de astăzi ar putea schimba jocul politic din România. Liviu Dragnea se află în fața unei condamnări definitive, cu executare. Liderul PSD continuă însă să joace tare, bazându-se pe influența majoră pe care o are asupra Curții Constituționale.

Și repatrierea unui simbol al corupției PSD, Radu Mazăre, ar putea influența intențiile de vot ale românilor, în ultima săptămână de campanie.

  1. Dragnea la Înalta Curte

La ora 11.00, Liviu Dragnea are termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Ar putea fi ultimul termen și sentința, sau măcar rămânerea în pronunțare (până săptămâna viitoare, de exemplu, ca să treacă alegerile).

În primă instanță, Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare.

Există și un pericol: dacă nu se încheie astăzi, procesul ar putea fi rejudecat de la zero, pentru că o judecătoare din completul de 5, Luciana Mera, se va pensiona pe 1 iunie.

În urmă cu mai bine de o lună, la instanța supremă, Liviu Dragnea a susținut din nou în fața magistraților că este „total nevinovat”, că este un dosar politic.

Liviu Dragnea a fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul care viza angajarea fictivă a două PSD-iste – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica – la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, deși ele lucrau la partid.

2. Decizia crucială a CCR

Curtea Constituţională va decide astăzi asupra sesizării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate de 3 judecători, în cazurile de corupție de la instanța supremă.

Discutarea acestei spețe a fost amânată de CCR de trei ori, ultima dată pe 19 aprilie.

Dacă CCR constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. O astfel de hotărâre l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare în procesul angajărilor fictive.

Las’ că plantăm palmieri și la Jilava…

3. Welcome, Mister Mazăre!

Diseară, la ora 20.10, ar trebui să aterizeze la Otopeni avionul care-l aduce în țară pe Radu Mazăre, după un an și 5 luni de la fuga acestuia în Madagascar. Fostul primar al Constanței vine de la Antananarivo, cu escală la Paris.

Mazăre a fost condamnat definitiv, în februarie 2019, în dosarl retrocedării frauduloase a plajelor și falezei din Constanța-Mamaia.

Potrivit procedurilor, după ce este adus în țară, fostul primar trebuie încarcerat la Penitenciarul Rahova și plasat în carantină timp de 21 zile. Apoi, probabil, va fi transferat la Jilava.

CITIȚI ȘI:

Radu Mazăre, pe lista pasagerilor avionului Tarom care aterizează luni la Bucureşti. Îl va „da în primire” pe Dragnea?

1 COMENTARIU

  1. Un pic de aer curat!
    Dupa ce TT(tudorica toader) a golit puscariile este timpul sa fie umplute la loc. Nu cu micimani, ci grei…ani grei! Daca mazare este dece3nt o sa/i rezerve un pat si lui Dragnea si Vilcov, care saracii de ei bat la poarta!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here