Rușii au tras cu tunurile în centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Zelenski acuză Rusia de „terorism nuclear”!

2
619
Tancurile rusești (în centru) au deschis focul, azi-noapte, asupra centralei atomice de la Zaporojie. Acolo sunt 6 reactoare nucleare, centrala fiind cea mai mare din Europa

Rușii au tras cu tnurile de pe tancuri în unul din cele 6 reactoare ale celei mai mari centrale atomice din Europa, cea din orașul ucrainean Zaporojie, declanșând un incendiu care a pus pe jar întreaga lume în zorii zilei de vineri, 4 martie. Teama de o catastrofă nucleară infinit mai gravă decât cea de la Cernobâl a produs o panică teribilă. Atacul s-a produs în contextul luptelor feroce care se dau în acest moment în zonă între invadatorii ruși și apărătorii ucraineni. După lovitură, focurile de arme au încetat, iar pompierii au fost lăsați să intervină și să stingă incendiul.

Experții încă nu reușesc să-și dea seama cât de grav a fost afectat reactorul. Acesta nu se află în funcțiune în acest moment, dar în el se află o cantitate uriașă de materiale radioactive, iar distrugerea sau incendierea sa ar provoca un dezastru nuclear cum nu s-a mai văzut.

Un purtător de cuvânt al Guvernului SUA a anunțat că “la ora 6.20, focul de la Centrala Atomică Zaporojie a fost stins. Nu există morți sau răniți”. Era epilogul unei nopți foarte tensionate.

Cu câteva ore mai devreme, Andrei Tuz, purtător de cuvânt al centralei atomice, postase pe canalul Telegram o înregistrare video în care informa că unul din cele 6 reactoare este în flăcări, dar că acesta nu e în funcțiune. „Este un pericol nuclear real la cea mai mare centrală atomică din Europa”, a spus Andrei Tuz, menționând că proiectilele au lovit direct centrala atomică, dar reactorul incendiat se afla în renovare.

Inițial, pompierii nu s-au putut apropia de incendiu, pentru că acolo se dădeau lupte. Ulterior, tirurile au încetat și echipele de intervenție au fost lăsate să-și facă treaba.

Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a reacționat, anunțând că bombardamentul n-a afectat „echipamente esențiale”. Dar acest lucru nu înseamnă că pericolul a dispărut. Rafael Grossi, directorul IAEA, a scris vineri în zori, pe Twitter, că este „adânc îngrijorat” de situație și a cerut încetarea urgentă a luptelor în jurul centralei.

Reacțiile la atacul rusesc au apărut imediat. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de „terorism nuclear”. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că va cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, chiar în următoarele ore.

Marea Britanie va discuta această problemă imediat cu Rusia”, a declarat Boris Johnson. Apoi a scris pe Twitter: „Rusia trebuie să înceteze imediat atacurile asupra centralei atomice și să permită accesul serviciilor de urgență”.

Au apărut informații contradictorii asupra nivelului radiațiilor din jurul centralei. Un reprezentant al personalului de acolo a dat însă asigurări că nu s-au înregistrat creșteri de radioactivitate.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat că „s-a tras din toate direcțiile” de către ruși la centrala atomică. „Este cea mai mare centrală atomică de pe continent. Dacă sare în aer, va fi un dezastru de 10 ori mai mare decât la Cernobâl!”, a avertizat acesta.

Zaporojie se află pe râul Nipru, la nord de Crimeea, la 550 km de granița estică a României.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* Primul oraș-cheie din Ucraina capturat de ruși: Herson. E de mărimea Clujului și se află la vărsarea Niprului în Marea Neagră. Linia frontului se apropie de România: invadatorii pregătesc debarcarea la Odessa

* Zelenski: „Primii voluntari străini au ajuns în Ucraina”, să lupte împotriva rușilor. Sunt așteptați 16.000 din toată lumea

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

* În doar 6 zile de război în Ucraina, Rusia are mai mulți morți decât URSS în 5 ani de Afganistan!

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* Ce s-a întâmplat cu aviația lui Putin? Reuters: experții americani sunt surprinși. „Rușii nu sunt atât de buni pe cât se credeau”

„Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

* Militarii ruși au omorât un preot ucrainean, în regiunea Kiev. „L-au scos din mașină și l-au împușcat”

Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Au plătit cu viața pentru că s-au opus regimului impus de Putin! Asasini cu sânge rece implicați în diferite crime. „Te vom găsi și în gaură de șarpe”

Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

* Cei 8 militari români care au murit în dublul accident aviatic din Dobrogea (pilotul avionului + cei 7 din elicopter)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here