„Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

0
2160
"Convoiul morții"

Imaginile prin satelit, înregistrate luni și confirmate marți, indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev. Convoi este întins pe aproximativ 64 de kilometri, fiind mult mai lung decât cel raportat în prima parte a zilei de luni (27 de kilometri), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Convoiul de 64 de kilometri, venind dinspre Belarus, înaintează spre Kiev, arătând hotărârea bolnavă a lui Vladimir Putin de a captura cu orice preț capitala Ucrainei și de a impune un guvern-marionetă.

Americanul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat luni seară că, deși a avut probleme mari în ofensiva din Ucraina, Rusia nu va renunța, ci va încerca să spargă rezistența de la Kiev.

Kirby a mai spus că Putin e tot mai determinat să captureze Kievul și că dictatorul rus „are și alte forțe”, mult superioare celor aruncate până acum în luptă.

Reprezentantul Pentagonului a reiterat sprijinul american pentru Ucraina.

”Continuăm să vedem că forțele rusești încearcă să se apropie de Kiev, pe cale terestră. Știm cu siguranță că au intenții de a ajunge la Kiev. Rezistența ucraineană e foarte eficientă în jurul Kievului și continuă. Le-au împiedicat înaintarea spre sud, iar rușii nu doar că s-au lovit de o rezistență puternică, dar au avut și probleme logistice. Este mult prea devreme ca să tragem o concluzie despre armata rusă după ziua a cincea, dar:

1. În primul rând, să nu vă înșelați că domnul Putin nu are o mare putere de combatere, mai are și alte forțe. Nu este o forță nesemnificativă.

2. Trupele rusești au întâmpinat rezistență din partea ucrainenilor – este meritul acestora, au luptat pentru țara lor. Nu am văzut nicio schimbare în ceea ce credem că este dorința rușilor de a avansa în Ucraina. Au avut probleme, da, dar vor încerca să spargă rezistența”.

Membrii Congresului SUA au primit luni informaţii confidenţiale de la înalţi oficiali americani din apărare, despre situaţia din Ucraina. Deşi nu sunt autorizaţi să le facă publice, unii dintre ei au făcut totuşi remarci elocvente la sfârşitul acestui briefing, transmite News.ro.

„Ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”, a spus senatorul republican Lindsey Graham, care a afirmat că se teme că trupele ruse se angajează într-o „politică a pământului ars”.

Senatorul democrat Chris Murphy  scris pe contul său de Twitter: „Rusia va încerca să încercuiască şi să ocupe Kievul în următoarele câteva săptămâni. Lupta pentru Kiev va fi lungă şi sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc rapid să lupte pentru fiecare colţ de stradă”.

Rusia a trecut de la 40% din forțele sale în interiorul Ucrainei la aproximativ 75%, spune dr. Jack Watling, expert militar britanic, citat de BBC. Cercetător în domeniul războiului terestre și al științelor militare la Royal United Services Institute, Watling a declarat pentru BBC Radio 4 că un corp mare de trupe rusești înaintează spre sud din Belarus și încep se pregătesc pentru un asalt supra Kievului.

În ultima actualizare făcută de serviciile de informații britanice se arată că ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore, din cauza dificultăţilor logistice. Armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov, arată raportul serviciilor de informaţii britanice, transmite Agerpres.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

* Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

* Și armata din Belarus a invadat Ucraina! Tiranul Lukașenko tocmai se jurase că n-o va face

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

* Ucrainenii anunță că au ucis 5.300 de ruși, au doborât 29 de avioane și au distrus 191 de tancuri, până luni în zori. Pierderile Rusiei încep să devină insuportabile

Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

* Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

* OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

* Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here