Cei 8 militari care au murit în dublul accident aviatic din Dobrogea (pilotul avionului + cei 7 din elicopter)

3
1153
Rămășițele fumegânde ale elicopterului

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat lista celor 7 militari care au murit în accidentul aviatic de la Gura Dobrogei, prin prăbușirea elicopterului IAR-330 Puma. Aparatul de zbor plecase într-o misiune de căutare-salvare a unei aronave Mig-21 LanceR, care se prăbușise cu mai puțin de o oră înainte, la Cogealac. Și pilotul avionului a fost găsit mort, după miezul nopții. Ambele aparate de zbor decolaseră de la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Un elicopter IAR-330 Puma, plecat în jurul orei 20.21 de la Baza Mihail Kogălniceanu în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig-21 LanceR căzute la Cogealac, s-a prăbușit la Gura Dobrogei, la ora 20.44. Toate cele 7 persoane aflate la bordul elicopterului (5 membri ai echipajului și 2 salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române) au decedat.

Toate cele trei localități – Mihail Kogălniceanu, Gura Dobrogei și Cogealac – se află în județul Constanța, la nord de Năvodari, pe direcția județului Tulcea.

Cei 7 militari care au murit în accidentul de elicopter

 • Locotenent-comandor Bogdan Florin (41 de ani) – pilot, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
 • Locotenent Pătrașcu Sorin (27 de ani) – copilot, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
 • Maistrul militar Banu Gelu (53 de ani) – angajat din anul 1993, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
 • Caporal Lateș Cătălin (29 de ani) – operator căutare salvare, angajat din 2021, era căsătorit și avea doi copii.
 • Sergent Marinescu Ionuț (44 de ani) – personal de însoțire medico-sanitar, angajat din 2021, era căsătorit și avea un copil.
 • Maistru militar cls. I Carp Vlad (39 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, era căsătorit și avea un copil.
 • Maistru militar cls. II Bosoi Sergiu (37 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Căpitanul Niță, pilotul avionului, avea 31 de ani

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MApN. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

După avion, s-a prăbușit și elicopterul

Un avion MiG-21 al aviaţiei române a dispărut de pe radar după ce a decolat miercuri seara, la ora 19.50, de la baza Mihail Kogălniceanu, într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, în condiții de vizibilitate redusă. Avionul s-a prăbușit la Cogealac la 3 minute după decolare (19.53).

Comunicatul Ministerului Apărării Naționale (MApN): „O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”.

Avionul MiG-21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19.50. În căutarea lui a plecat un elicopter IAR-330 PUMA.

MApN: „Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”.

Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis să-l caute a dispărut şi el de pe radar.

MApN: Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din 5 militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare”.

Puțin mai târziu, Ministerul Apărării a comunicat că și elicopterul s-a prăbușit, toți membrii echipajului pierzându-și viața. La bordul lui, pe lângă cei 5 membri ai echipajului, se aflau și doi salvatori pe mare, tot militari și ei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

* În doar 6 zile de război în Ucraina, Rusia are mai mulți morți decât URSS în 5 ani de Afganistan!

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* Ce s-a întâmplat cu aviația lui Putin? Reuters: experții americani sunt surprinși. „Rușii nu sunt atât de buni pe cât se credeau”

„Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

3 COMENTARII

 1. Tocmai cand la televizor se discuta cu ardoare despre adaugarea Rep. Moldova in lista tarilor care sa fie admise de urgenta in UE, dezbaterile au fost intrerupte de stirea cu MIG-ul si, culmea, stirea cu elicopterul! Pare suspect. EFECTIV!

 2. Pana in aceasta dimineata autoritatile nu au lamurit inca conditiile in care un avion de vanatoare si apoi un elicopter militar cu personal la bord s-au prabusit ieri in Dobrogea. Daca acestea ar fi fost atacate de un avion sau racheta inamica am fi aflat acest lucru si oricum sistemul de radiolocatie al armatei si foarte probabil si al aviatiei civile ar fi detectat eventuala prezenta a unor obiecte zburatoare straine pe teritoriu supravegheat.
  In situatia actuala, si prin aceasta ma refer la amenintarile aproape lipsite de voal ale rusilor la adresa tarii noastre pe masura ce armatele lor terestre se apropie de puncte strategice aflate in apropierea frontierei, nu se poate exclude din start scenariul doborarii premeditate a celor doua nave romanesti.
  In timpul ultimului razboi mondial fizicieni germani au investigat o arma cu radiatii X. In acest scop a fost construit un betatron (accelerator de electroni) pentru a genera fascicole de radiatie sincrotronica care urmau sa iradieze si sa perturbe motoarele avioanelor inamice, astfel incat acestea sa fie obligate sa coboare in inaltime, intrand astfel in raza de actiune a apararii anti-aeriene.
  Exista elemente care dovedesc ca Rusia a dezvoltat in ultimii ani asa numitele arme radio-electronice si cu laser care pot paraliza echipamentul militar al inamicului prin pulsuri de energie electromagnetica foarte puternice si foarte bine focusate. Desi la nivelul tehnolgiei actuale ar fi de asteptat ca pentru a neutraliza de la sol un obiect de marimea unui avion este nevoie de o arma de dimensiuni relativ mari, aceasta s-ar putea totusi instala pe un vehicol (camioneta) asa cum se pare ca a folosit Turcia (sistemul ALKA) in 2019 in Siria contra unor avioane de vanatoare. Nu stiu cum ar fi putut fi adusa peste frontiera o astfel de arma insa nu este exclus ca acest lucru sa se fi intamplat clandestin sau chiar si legal. Stim insa sigur ca zeci de mii de barbati au trecut in ultimele zile frontiera de stat dinspre Ucraina asa cum s-a intamplat si cu turistii atletici sovietici in saptamanile premergatoare evenimentelor din 16-25 Decembrie 1989.
  In situatia actuala de dementa razboinica pe care o exhibeaza secularul dusman de la rasarit trebuie sa ne asteptam la provocari nu numai langa frontiera dar si in interiorul tarii. Atentie la sabotorii pe care ii trimite Rusia.

 3. Iata ca la 3 saptamani de cand am postat comentariul de mai sus si in care mentionam conjunctura unui sabotaj rusesc cu o arma electronica de dimensiuni mari aflam ca Ucraina tocmai a capturat zilele trecute unul dintre cele mai capabile sisteme de razboi electronic ale Rusiei :sistemul mobil de razboi electronic Krasukha-4.
  Acest sistem este conceput printre altele ca sa poate provoca daune permanente dispozitivelor radio-electronice vizate aeropurtate. Un Krasukha-4 complet este format din doua vehicule, ambele bazate pe camionul 8×8 KAMAZ-6350 si are o raza maxima declarata impotriva tintelor terestre si aeriene cuprinsa intre 150 si 300 de kilometri, in orice directie, in functie de diversi factori de mediu. Dupa ocuparea Insulei Serpilor in prima zi de razboi o astfel de arma transportata acolo putea sa bata pana la locul unde s-au prabusit avionul de vanatoare si elicopterul aviatiei romane. Se aude Tov. Dancu care nu stiai cum sa ne mai „asiguri” ca accidentul nu are nici o legatura cu razboiul din Ucraina? Probabil ca tot asa o sa fie declarat inainte de orice investigatie si incendiul de ieri din Bucuresti care,sa vezi, s-a declansat tocmai cand presedintele Poloniei-stat perceput ca inamic de Rusia- facea declaratii de presa cu Johannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here