Ce s-a întâmplat cu aviația lui Putin? Reuters: experții americani sunt surprinși. „Rușii nu sunt atât de buni pe cât se credeau”

0
32181
Aviația militară a Rusiei se dovedește a fi mai slabă decât se așteptau specialiștii occidentali. FOTO: AP

Experții militari și oficialii americani sunt surprinși și confuzi după primele 6 zile de război în Ucraina, se arată într-o analiză Reuters: eficacitatea aviației rusești este mult sub așteptări. Lumea occidentală a presupus că forțele lui Putin își vor impune supremația aeriană încă din primele clipe, dar în loc de asta ucrainenii continuă să desfășoare operațiuni. Pare că „rușii nu sunt atât de buni pe cât se credea”, după cum spune un general în retragere al forțelor aeriene americane.

Încă din 1939, strategia tuturor armatelor în conflicte este să-și asigure mai întâi superioritatea aeriană asupra inamicului. Toată lumea s-a așteptat ca și Rusia să procedeze la fel, dar după 6 zile de la invazia Ucrainei forțele aeriene ale acestei țări sunt active. „Moscova acționează mult mai delicat cu forța sa aeriană, atât de mult încât oficialii americani nu pot explica în totalitate motivul pentru care Rusia are această teamă de a risca”, scrie Reuters. Unul din șefii Pentagonului a menționat, sub protecția anonimatului, că „ei (rușii – n. red.) nu sunt neapărat dispuși să-și asume riscuri mari cu propriile avioane și piloți”.

SUA estimează că Rusia are implicate în Ucraina doar aproximativ 75 de avioane din totalul de sute de care dispune. Până acum, ambele părți aflate în conflict au suferit pierderi importante în rândurile forțelor aeriene.

S-a constatat „proasta coordonare a forțelor aeriene rusești cu trupele de la sol”, ceea ce i-a lăsat pe soldații ruși „vulnerabili la atacurile cu drone și rachete anti-tanc”

Rusia surclasează numeric aviația ucraineană, dar apărătorii au rachete sol-aer capabile să amenințe avioanele invadatorilor și creează un risc pentru piloții ruși care încearcă să-și ajute trupele de la sol. Rob Lee, specialist în domeniul militar rusesc la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, spune că s-ar fi așteptat ca, la începutul războiului, atacatorii să-și folosească la maximum forța. „Sunt multe lucruri pe care le fac (rușii – n. red.) și care te lasă perplex. Pentru că fiecare zi care trece are un cost și riscul crește. Iar ei nu fac acest lucru și este foarte greu de explicat”, adaugă expertul.

Totuși, pentru comandanții militari enigma nu este chiar atât de mare. Aceștia au ajuns la concluzia că Occidentul a supraapreciat capacitatea militară a Rusiei. S-a constatat „proasta coordonare a forțelor aeriene rusești cu trupele de la sol, multiple coloane fiind trimise dincolo de propria acoperire aeriană. Acest lucru a lăsat soldații ruși vulnerabili la atacurile forțelor ucrainene, aici incluzând noile drone livrate de Turcia și rachetele anti-tanc americane și britanice”.

General cu 3 stele al Forțelor Aeriene ale SUA: „Rușii au descoperit că să coordonezi operațiuni combinate în mai multe domenii nu e ușor”

Acest lucru pare să indice nu doar că rușii nu au priceperea militară de care erau bănuiți, dar și că forțele lor militare nu sunt atât de competitive.

David Deptula, general cu trei stele al Forțelor Aeriene ale SUA care a comandat în urmă cu ani zona de interdicție aeriană instituită în nordul Irakului, spune că a fost surprins că Rusia nu a acționat mai puternic pentru a-și stabili dominația aeriană încă de la început. Acesta a furnizat pentru Reuters și o explicație: „Rușii au descoperit că să coordonezi operațiuni combinate în mai multe domenii nu e ușor. Nu sunt atât de buni pe cât credeau ei că sunt”.

Dacă performanțele Rusiei sunt sub așteptări, în schimb armata Ucrainei a depășit așteptările până în prezent. „Abilitatea ucraienilor de a-și menține în luptă aviația este o demonstrație vizibilă a rezistenței țării în fața atacului și a fost un mare impuls pentru moral atât pentru soldați, cât și pentru popor”, au fost de acord experții.

Acest lucru nu era de așteptat pentru că experiența militarilor ucraineni în ultimii 8 ani a fost una mai degrabă asemănătoare cu cea din Primul Război Mondial: un război static, de tranșee, în zona Donbass. În schimb, armata rusă căpătase experiență de luptă în Siria, acolo unde a intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad, și unde a demonstrat unele abilități de a sincroniza manevre la sol cu atacuri aeriene.

Însă, după cum menționau experții de la CSIS.org, acolo a fost vorba despre o implicare foarte limitată a Rusiei. În Siria, rușii au trimis în principal aviație și drone, care au colaborat cu trupele siriene și milițiile iraniene de la sol. Acestea au implicat acțiuni de mică amploare. Comandanții ruși s-au confruntat în Ucraina, pentru prima oară în peste 30 de ani, cu problema coordonării unui număr uriaș de forțe în condiții de război total.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Urmează noaptea ce mai grea. Armata lui Putin anunță că va face masacru la Kiev. Rușii le cer civililor să fugă, pentru că urmează „lovituri cu arme de înaltă precizie”

* Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* „Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

* Rușii au bombardat sălbatic Harkov-ul, al doilea oraș a Ucrainei. Zelenski: „Este o crimă militară! Terorism de stat!”

* Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

* Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

* Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

* Și armata din Belarus a invadat Ucraina! Tiranul Lukașenko tocmai se jurase că n-o va face

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

* Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

Un întreg regiment al Gărzii Naționale Cecene, în frunte cu generalul Tușaev, a fost spulberat lângă Kiev! „Măcelarii lui Kadîrov”, luptând pentru ruși, au fost lichidați de trupele speciale ucrainene

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

* Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

* Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

* OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

* Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here