joi, mai 30, 2024
AcasăEconomieRomânia stă să crape financiar. Avem nevoie de noi împrumuturi pentru pensii...

România stă să crape financiar. Avem nevoie de noi împrumuturi pentru pensii şi salarii. Orlando şi Dăncilă sunt atenţi doar la coafura de candidat prezidenţial, iar Tăriceanu face pe niznaiul

-

România îşi continuă marşul spre instabilitate bugetară şi spre împovărarea generaţiilor aflate azi în câmpul muncii. Cifrele sunt îngrijorătoare şi arată că, indiferent ce asigurări de calm dau la TV Viorica Dăncilă sau Orlando Teodorovici, situaţia reală arată altceva. Şi nu e vorba de ce scriu ziarele sau ce spun analiştii, ci de cifrele oficiale furnizate chiar de Guvern!

Astfel, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 5 luni cu un deficit de 14,7 miliarde lei (3,11 miliarde euro), 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB), cu 80,6% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile de personal au crescut cu 24,6%, arată datele publicate luni pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Acest deficit arată că România are nevoie în continuare de împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile statului cu pensiile, salariile şi investiţiile. Însă situaţia datoriei publice arată periculos, potrivit specialiştilor, creşte de la an la an, iar asta e cea mai proastă veste pentru cei aflaţi azi în câmpul muncii.

- Advertisement -

Viitorul sună rău. Cine va plăti datoriile?

Datoria publică (2010-2018). Sursa: Hotnews

Pașii în care crește datoria sunt îngrijorători. Dacă ne uităm la ultimii 4 ani, de exemplu (dar mai jos avem și graficul pe o perioadă mai lungă, publicat de Hotnews la începutul lunii mai) vedem că derapajul mare a început din 2017.

Dacă până atunci creștea cam cu 15 miliarde lei/an (mai mult sau mai puțin), din 2018 crește dublu, adică cu aproape 30 miliarde lei/an (mai mult sau mai puțin).

Datoria publică pe ultimii 4 ani + estimarea pe 2019:

- Advertisement -

2015 – 269,151 miliarde lei
2016 – 285,553 miliarde lei
2017 – 301,158 miliarde lei
2018 – 330,047 miliarde lei
2019 – 362,623 miliarde lei (cifră asumată de Guvern)

Tăriceanu face pe niznaiul

Apropo de creşterea cheltuielilor de personal care măresc deficitul şi obligă statul la noi împrumuturi, cei care au pus această piatră de moară la gâtul economiei sunt şi cei care se plâng de ea.

Zilele trecute, Călin Popescu Tăriceanu, autorul crizei din 2010 soldate cu tăierile de venituri bugetare efectuate de Guvernul Boc, se plângea că aparatul de stat e prea costisitor.

Tăriceanu este cel care a împovărat cel mai mult aparatul de stat, în vremea în care a condus Guvernul României cu sprijinul PSD. Acum îşi dă seama că România stă să crape din criză de bani şi vrea să taie rău pe care şi el l-a făcut.

Greva actorilor, primul semn al crizei

Victor Rebengiuc, solidar cu colegii săi tăiaţi la bani

Deocamdată, Ministerul de Finanţe şi Guvernul Dăncilă au găsit supape prin care să amâne decontul dur al economiei. Au început să taie indirect din bugetele sectoarelor care nu compun segmentul votanţilor PSD-ALDE.

Un exemplu este criza de bani din Cultură soldată cu protestul actorilor, care au rămas în pană de bani, via Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii.

Nu este singurul domeniu în care cea mai bogată primărie din ţară, cea a Bucureştiului, condusă de PSD prin Gabriela Firea, taie bani. Au rămas fără bugete şi oamenii şcolii, şi serviciile publice. Iar criza de bani al capitalei României nu şi-a arătat încă toate feţele.

Au mărit pensiile şi acum nu le pot achita

Cifrele bugetare pe primele 5 luni ale lui 2019 arată că s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 7,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 6,1 miliarde lei.

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.   Cheltuielile de personal sunt cu 24,6% mai mari faţă de cele realizate în primele cinci luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% faţă de primele cinci luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 13,7%.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Statul cheltuie peste 20 de milioane de euro pe zi

Firea şi Dăncilă, cele mai proaste gospodine ale banului public

„Practic, Guvernul Dăncilă a cheltuit de la începutul anului cu aproape 100 de milioane de lei pe zi mai mult faţă de cât trebuia. Deficite bugetare atat de mari au mai fost înregistrate în România în perioada crizei economice, 2010 – 2012”, scrie G4Media.

De altfel, prognozele oficialilor guvernamentali nu sunt deloc încurajatoare, estimând un deficit de aproape de 2% la mijlocul anului, ceea ce face aproape imposibilă atingerea ţintei stabilite în bugetul din 2019 şi, cel mai grav, în criteriile de la Maastricht.

Şi asta în condiţiile în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, promite o primă rectificare din acest an cu mai mulţi bani la locale şi, cel mai grav, legea pensiilor a trecut de Parlament.   Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022 ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Bugetul general consolidat pentru 2019, aprobat de Parlament în luna februarie, este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) este estimat la 1.022 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 2,76% din PIB.   Anul trecut, deficitul bugetului consolidat a fost de 2,88% din PIB, nivel identic cu cel la care s-a închis bugetul şi în anul 2017.

Liberalii cer demisia lui Orlando

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, solicită demisia imediată a ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pe care îl acuză că a girat un fals bugetar, după ce deficitul bugetar a urcat în luna mai la 14,7 miliarde de lei, peste 1,4 % din PIB, cel mai mare din 2011 încoace, transmite News.ro.

„În loc să fie demis pentru incompetenţă, Teodorovici a fost promovat preşedinte executiv al PSD. Orlando Teodorovici este artizanul a două manipulări grosolane şi periculoase pentru economia ţării: a falsificat prognozele economice şi a construit un buget mincinos, care a crăpat înainte de jumătatea anului; a păcălit populaţia că prin renunţarea la ROBOR, ratele bancare vor scădea”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Donați AICI pentru susținerea proiectului ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

Şeful uzinelor Ford s-a săturat de minciunile PSD privind autostrada Piteşti-Craiova

Cei 7 magnifici de la CSM. Gruparea reformiştilor blochează a treia oară gaşca Savonea-Florea, care ţine cu dinţii de SS-Gestapo

PSD l-a umplut de bani pe Marius Pieleanu. Cum şi-a mărit averea „sociologul naţional” pe seama sondajelor scandaloase

Dăncilă, ce profitoare! Şi-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi. Meritul beizadelei? Mama-i şefă la PSD!

*Dăncilă – „un produs de slabă calitate, aproape un rebut”

Asfalt turnat direct pe pământ pe „moşia” clanului Manda-Olguţa. Sursa: „Programul Naţional Dragnea Liviu”, din banii noştri

Victor Rebengiuc, la protestul actorilor: „Au făcut doi golani un program de guvernare, pe sistem Caritas, și falimentul e aici”

Blestemul lui Codrin Ștefănescu către PSD-iști: „Lașilor, m-ați trădat! Mi-ați arătat fața oribilă a ceea ce urmează să devenim curând”

Cântărețul Marcel Pavel către baronul Oprișan: „Frate drag, știu că ești un om de onoare. Respect!”

Alungat de la Congresul PSD, baronul Oprișan se răzbună pe Europa. „Numai Papa de la Roma nu ne-a făcut corupți!”

VIDEO. „Filme horror” la Congresul PSD: atacați de „forțele iadului”, luptă cu „monștrii răi” care „îi mănâncă pe oameni”

Ion Iliescu poate fi fericit: PSD are președinte executiv plătit de ruși. Escală misterioasă la Moscova

Primul sondaj IMAS după alegeri: PNL crește la 27,5%, USR-PLUS la 25,2%, PSD scade la 18,9%!

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Chirieac vinde statului „știri pozitive” cu 2.500 € bucata. Un nou șmen de 15.000 € de la Drumuri, cu trei zile înainte de alegeri

Ciuvică a descoperit „mâna criminală” care a fraudat alegerile și a băgat ALDE sub 5%

„Dragnea conduce PSD din pușcărie. Fantoma lui e acolo, încă trage sfori. A lăsat testament: «Dăncilă în locul meu!»”

Șeful de cabinet al lui Tăriceanu e încolțit de DNA pentru șpaga de 800.000 $ a „jupânului”

VIDEO. Renate Weber (ALDE) spune că 1,5 milioane de votanți, cei de pe listele suplimentare, de fapt nici n-au existat!

„Când s-a dat sentința la Dragnea, toată lumea a izbucnit în urale de parcă ar fi dat gol România în finala Campionatului Mondial”

Dosarele grele abia acum vin peste Dragnea! Pe lângă ele, cel care i-a adus închisoarea a fost mizilic

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. PSD-ule pleacă naibii de la guvernare, doua alternative una restructurează și da afara 500.000 de persoane din sistemul bugetar care ne-a costat din 2012 încoace cu excepția anului 2016 , circa 25 miliarde de euro. Plecați acum pana nu ies romanii in strada ca in 1989! Atunci va fi prăpăd !!!! Amanetați viitorul generațiilor viitoare și a celor care sunt in câmpul muncii!!!
    Sunteți niște nenorociți de indivizi care stați cu cururile voastre pe un butoi de pulbere!!!! Investiții nimic, unde sunt proiectele mari , salarii la greu, o gramada de ministere și sute de autorități, cu astea va lăudați , plecați naibii odată de incompetenți!!!
    Noi va spunem de pe acum , la primăria Caputalei aceasta habarnista de Gabriela Firea care a omorât firmele private de construcții in detrimentul celor care funcționează ilegal și deșteaptă asta de primar general se face ca ploua. O sa va dea un șut in fund anul viitor sa scăpăm de aceasta caracatița comunista de Firea, care habar nu are sa managerieze dar se tine doar de maratoane, festivaluri și de orice numai de București NU!!!! Pleacă cu totul doamna care ai mințit pe toți bucureștenii ce-i sa facem nou, nu ați făcut nimic , ba nu , ați făcut ceva bun , ridicați mașinile parcate in fata ferestrei dumitale de la Primărie și chitanța de 10 lei pe parcările din centrul exemplu parcările de lângă Biserica SF. Gheorghe și cele aflate in spatele magazinului Cocor, arată ca dracu’ neasfaltate, nemarcate, nimic dar îți înhață 10 lei /ora, iar politia locală freacă menta dimineața. Cam asta tot ce a făcut sa fluidizeze traficul in București. Măcar făcea un pasaj suprateran la Piața Unirii dar nu o interesează nimic pe primărița!!!!!
    Este de o indolenta și de incompetenta profesionala crasa!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -