Crimele şi dispariţiile de la Caracal ne-au acaparat aproape complet atenţia. Din acest motiv, nu mai avem timp să vedem celelalte faţete ale nenorocirii aruncate asupra României de actuala guvernare. Iar un detaliu foarte important, apărut miercuri, la exact o săptămână de la dispariţia Alexandrei, arată că guvernarea criminală ne omoară nu doar copiii, ci şi veniturile.
Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului 2019. Deficitul bugetar a ajuns la 1,94% din PIB, faţă de 1,61% cât era anul trecut în aceeaşi perioadă.
Pe cash, susţine senatorul PNL Florin Cîţu, e cam 2%. Asta înseamnă o extrapolare la 4% pe tot anul, peste 3% limita acceptată în UE. Deci urmează strânsul şurubului. Într-o ţară cu creştere economică, aşa ceva e criminal!
Execuţia bugetului consolidat în primele şase luni ale anului 2019 s-a încheiat cu un deficit de 19,96 de miliarde. Au crescut veniturile faţă de anul 2018, însă şi cheltuielie. Cheltuielile de personal sunt cu 23,4% mai mari față de cele realizate în primele șase luni ale anului 2018 (punctul 1). O altă sursă a crizei financiare este creşterea consumului (punctul 2).
1- Cheltuielile de personal sunt cu 23,4% mai mari față de cele realizate în primele șase luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
2- Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 13,4% față de primele șase luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 9,7%.
3- Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,4%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.
„Gata. Au măsluit cât au putut execuţia bugetară şi au publicat-o cu 6 zile întârziere. După 6 luni. Deficit la pensii = 1.37 miliarde lei. Bani care sunt împrumutaţi + dobândă. Aşa se plătesc pensiile. Fără aceste împrumuturi cu cea mai mare dobândă din UE, pensiile NU SE PLĂTESC!
P.S. deficitul bugetar pe cash după 6 luni – la 2% din PIB!!!”