Guvernul Dăncilă e incapabil să gândească o soluție realistă de localizare a unui apel telefonic și de salvare a victimei, după ce actuala formulă 112 s-a dovedit falimentară. Varianta propusă de Raed Arafat și acceptată de Viorica Dăncilă are defecte majore, care vor aduce alte nenorociri.
Comitetul interministerial privind sistemul național de apeluri de urgență 112, condus de Raed Arafat, a elaborat un „Raport preliminar privind sistemul național de apeluri de urgență 112”. Raportul integral îl puteți citi AICI.
La capitolul Anexe, Raportul conține și proiectul de ordonanță de urgență care conține măsuri pentru eficientizarea serviciului de urgență 112.
Raed Arafat și echipa sa par a avea însă orbul găinii. Ei rezolvă localizarea rapidă doar a tuturor apelanților la 112, inclusiv a celor care folosesc cartele prepay (situație în care s-a aflat Alexandra).
Foarte grav: pentru orice alt apel de pe cartele prepay, inițiatorul apelului nu va fi localizat! În cazul Alexandrei, dacă ea ar fi sunat pe cineva cunoscut, de exemplu pe părinții săi, o profesoară sau o colegă de școală, ba chiar și un polițist, adolescenta de 15 ani nu ar fi putut fi localizată nici după noua ordonanță a lui Arafat! De ce? Pentru că nu permite nici noua legislație.
Prin Raportul lui Arafat, Guvernul promite implementarea sistemului de localizare rapidă AML (Advanced Mobile Location) în maximum un an de zile. Arafat a prezentat cele 14 soluții identificate, printre cele cu termen de îndeplinire de maximum un an fiind și cea referitoare la cartelele prepay. Acestea nu vor mai putea fi vândute decât după colectarea de către operatorii de telefonie mobilă a datelor de identificare. Datele vor fi furnizate însă doar în cazul în care se apelează 112.
Exemplu concret: o fată este răpită și sechestrată, iar Poliția nu are indicii unde se află ea. Dacă fata reușește să-și sune un părinte (mama, tata) timp de câteva secunde, fără ca răpitorul s-o observe, iar apelul este făcut de pe o cartelă prepay, fata nu va fi localizată, pentru că nu permite Ordonanța lui Arafat! Ea va fi localizată doar dacă sună la 112.
Dar în condiții critice (bătută, violată, legată, terorizată, supravegheată de răpitor, aflată în criză de timp), e posibil ca fata să nu poată forma 112, însă ar putea apela numărul mamei, memorat în agenda telefonului.
În plus, nu toții minorii sunt instruiți în legătură cu 112, unii nici nu știu că există acest număr și la ce folosește el. Sunt șanse mult mai mari ca un copil aflat în această situație să-și sune mama sau tată. Numai că, ghinion: acel apel, dacă e făcut de pe cartelă prepay, nu va putea fi localizat, pentru că nu permite Ordonanța lui Arafat!
Si ce vi se pare bizar, domnule? Ganditi un moment: suna cineva pe mama sa, un prieten sau la o institutie si, pac!, sistemul te inregistreaza. Adica, despre ce vorbim noi aici? Dumneata vrei ca orice apel sa fie inregistrat si localizat? Si, eventual, sa vina un echipaj la usa in cazul in care doi indragostiti isi spun la telefon lucruri intime si se lasa o tacere pret de 10 minute? Cred ca seamana a aberatie opinia dumitale, sper ca nu e intentionata greseala (sic!). In SUA si Canada, ai sunat la 112 (sau 911, ca-i tot aia, ca in toata UE) si esti automat localizat, verificat (vine cineva sa se convinga ca totul e OK sau nu, cu verificare de imobil cu tot). Dar nu se inregistreaza convorbirea sau sa fii localizat ca ai sunat o ruda sau un prieten. Si, intre noi fie spus, cand esti in pericol nu formezi mai repede 112 decat 0740-223-etc? Hai, mai gandeste-te, si nu cauta nod in papura, ca nu mai ajungem sa progresam in veacul-vecilor!
Si de ce sa te localizeze cind vorbesti cu tata sau cu mama, bai cacarezitienilor? Cind vorbesti cu mama nu esti in pericol! Cind apelezi serviciul 112 este o problema grava. Atunci localizezi, loazelor care cautati nod in papura in fiecare actiune.