Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României.
Italia este țara predilectă pentru emigrația românească, 1 din 3 români din diaspora locuind acolo (peste 1 milion), urmată de Germania (680.000) şi de Spania (cu 573.000 de români). Cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească.
Surprind datele despre Spania, ţară în care statisticile dădeau anii trecuţi 1.000.000 – 1.200.000 de români. Reiese că s-a înjumătăţit Diaspora românească din ţara lui Cervantes, explicabil prin criza din 2008, care i-a împins pe mulţi conaţionali spre nordul Europei, în special spre Germania şi Marea Britanie.
„Datele oficiale prezentate de Institutul Național spaniol de Statistică redimensionează dramatic mărimea comunității românești, fotografiată la începutul anului 2019. Nu numai că NU mai suntem prima comunitate străină din Spania, fiind depășiți de marocani, dar numărul românilor din Spania se apropie vertiginos de 500.000, adică jumătate din ce știam. În ultimii ani au plecat zeci de mii de români, conform datelor INE (Instituto Nacional de Estadistica), citate de ABC”, scria în aprilie anul acesta Ziarul Românesc.
Aproximativ 90% dintre românii plecați în afara granițelor se află în Europa.
Cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare. Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada (77%) și Statele Unite (54%). La polul opus se află Italia (7% români cu studii superioare), Germania și Spania (ambele cu aproximativ 17%).
Comparativ cu cetățenii din statele vecine stabiliți în afara granițelor țărilor de origine, românii plecați în străinătate sunt cel mai puțin educați. Doar Serbia – care nu este membră UE – are o diasporă mai puțin educată. Aproximativ 24% dintre femeile plecate în străinătate au studii superioare, comparativ cu 21% dintre bărbați.
În ultimii ani, aproape un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent, dacă ar avea ocazia să se mute în alt stat. Procentul este unul dintre cele mai mari din estul Europei. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au declarat că intenționează să părăsească țara.