Tornadă pe piaţa muncii. Raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii despre efectele schimbărilor climatice. Agricultura, cea mai lovită

1
1107

Mutaţiile climatice din acest moment, constată experţii Orzanizaţiei Internaţionale a Muncii (OIT), vor avea consecinţe tragice pe plan mondial. Ele vor duce la pierderi de productivitate echivalente cu 80 de milioane de locuri de muncă, în 2030.

Noul Raport elaborat de experţii Organizaţiei Internaţionale a Muncii (dat publicităţii ieri şi intitulat „Working on a warmer planet: the impact of heat stress on labour productivity and decent work”) trebuie lecturat de decidenţii politici ca un semnal de alarmă pe baza căruia ar trebui modelate politicile viitoare, reglementările sociale necesare pentru protecţia muncitorilor împreună cu soluţii alternative permiţând funcţionalitatea pieţele de muncă.

Proiecţiile stabilite de baza unei creşteri cu 1,5 grade Celsius a temperaturii mondiale la finele acestui secol anunţă posibilitatea că, în 2030, vom avea o pierdere de 2,2% din totalul forţei de muncă pe plan mondial, ceea ce echivalează cu 80 de milioane de locuri de muncă. Iar asta duce la pierderi economice directe de aproximativ 2.400 miliarde dolari pe plan mondial, în plus existând efectele secundare sociale, cu mult mai accentuate în cazul societăţilor sărace care vor fi şi mai mult afectate, destabilizate şi cu un apetit mai mare de violenţă şi infracţionalitate.

Hrană tot mai puţină şi mai proastă

Şi mai dure sunt previziunile legate de impactul climei asupra hranei şi a locurilor de muncă din agricultură! În acest sector, pierderile estimate la nivelul anului 2030 vor fi de ordinul a 60%!

În construcţii, al doilea sector de mare risc, pierderile estimate la nivelul orelor de muncă pierdute vor ajunge la 19% în comparaţie cu datele de acum. Ceea ce, logic, în cazul agriculturii, urmează să aibă efecte din ce în ce mai vizibile asupra cantităţii şi calităţii producţiei, dar şi a accesului populaţiei la hrană în condiţiile în care aceasta va deveni mai scumpă şi mai puţină.

Asia de sud şi Africa de vest vor fi zonele cele mai intens afectate de încălzirea climatică şi asta va produce până în 2030 în ţările din regiunile respective pierderi de productivite de 5,3 %, respectiv de 4,8%. Efecte negative se vor resimţi şi în regiunile tropicale ale planetei. În plus, cu absolută certitudine, vor începe să se amplifice mişcările masive de populaţii, relatează Adevărul.

Vestea bună: joburi în IT

În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, din care 275.000 sunt în pericol în cazul în care lucrătorii nu-şi îmbunătăţesc abilităţile, se arată în raportul PwC’s Workforce Disruption Index.

Cele mai expuse domenii sunt industria manufacturieră, agricultura şi utilităţile, unde locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, relevă sursa citată. În primul rând, în aceste domenii va fi nevoie de îmbunătăţirea abilităţilor digitale ale angajaţilor.

Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor de producţie, estimându-se că vor avea un aport la creşterea produsului intern brut al României de 66 de miliarde de dolari, până în anul 2029, dar impun şi aplicarea unor strategii, inclusiv la nivelul guvernului, pentru dobândirea şi îmbunătăţirea cunoştinţelor digitale ale lucrătorilor atât prin programe de recalificare, cât şi prin regândirea programei de învăţământ.

Potrivit raportului PwC, vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275.000, lucrătorii trebuie să-şi îmbunătăţească abilităţile digitale, întrucât noile tehnologii vor elimina, treptat, activităţile repetitive.

„Prin urmare, preocuparea pentru educaţie şi recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilităţi care vor fi tot mai puţin cerute pe piaţa muncii în viitor”, subliniază Ionuţ Sas, Partener PwC România, citat în comunicatul transmis de compania de consultanţă.

Noile tehnologii vor genera noi locuri de muncă în special în domenii precum sănătate, educaţie sau servicii financiare, se mai arată în raportul PwC. În ceea ce priveşte educaţia în domeniul agricol, carenţele sunt foarte mari, în România. Multe dintre liceele de profil au fost închise, în ultimele decenii, şi încă persistă mentalitatea că agricultura este apanajul celor mai puţin instruiţi.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

Kovesi, mesaj EXTRAORDINAR de susţinere din partea familiilor jurnaliştilor anticorupţie ucişi de mafie

Atacul clanurilor. Marionetele „Ciumei” continuă agresiunea anti-Kovesi, chiar şi după ce justiţia s-a pronunţat în favoarea ei!

Al doilea procuror sinucis anul acesta. Ramona Bulcu s-a aruncat de la etajul 5 al Parchetului General

Al doilea caz Panait. TEROAREA anti-magistraţi, posibilă cauză a sinuciderii ex-şefului DNA Timişoara

Judecătorul Cristi Danileț e vânat de Inspecția Judiciară pentru postări pe Facebook

Dragnea ştia cu 4 zile înainte de atacul din 10 august! Procurorii au pus mâna pe secretele lui Carmen Dan

IPOCRITUL. Bogdan Licu se leapădă voalat de „SS-Gestapo”, dar girează acest monstru anti-justiţie în cazul Sorina

Fenomenul ZIARISTII.COM: peste 3 milioane de cititori, peste 18 milioane de citiri în 6 luni. Mulțumim!

* Imagine duioasă: Sorina și noua ei verișoară

VIDEO. Au încercat s-o declare pe Sorina „persoană cu handicap”, „ca să sperie adoptatorii și să ia mai mulți bani de la stat”!

Interesul superior al copilului. Arestați doctorița care face injecții! Plânge copilul, nu vrea să fie înțepat

VIDEO. Procuroarea din „cazul Sorina”, denunțată de vuvuzeaua penalilor: „E din gașca #Rezist!”

Asistenta maternală a făcut-o pe Sorina „țigancă” și „nebună”, de față cu fetița și cu cei de la Direcția Copilului!

Manevre ticăloase ale soților Șărămăt, pentru a o ține captivă pe Sorina: alba-neagra cu cererile de adopție

VIDEO. Gâdea, umilit în direct de părinții adoptivi ai Sorinei. Diversiunile i-au fost demontate cu argumente zdrobitoare

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

Camelia Bogdan: „Dan Voiculescu a dirijat banii Securității fără ca autoritățile române să-l deranjeze”

Şeful uzinelor Ford s-a săturat de minciunile PSD privind autostrada Piteşti-Craiova

Cei 7 magnifici de la CSM. Gruparea reformiştilor blochează a treia oară gaşca Savonea-Florea, care ţine cu dinţii de SS-Gestapo

PSD l-a umplut de bani pe Marius Pieleanu. Cum şi-a mărit averea „sociologul naţional” pe seama sondajelor scandaloase

Dăncilă, ce profitoare! Şi-a „aranjat” fiul cu funcţie grasă la Curtea de Conturi. Meritul beizadelei? Mama-i şefă la PSD!

*Dăncilă – „un produs de slabă calitate, aproape un rebut”

Asfalt turnat direct pe pământ pe „moşia” clanului Manda-Olguţa. Sursa: „Programul Naţional Dragnea Liviu”, din banii noştri

Victor Rebengiuc, la protestul actorilor: „Au făcut doi golani un program de guvernare, pe sistem Caritas, și falimentul e aici”

Blestemul lui Codrin Ștefănescu către PSD-iști: „Lașilor, m-ați trădat! Mi-ați arătat fața oribilă a ceea ce urmează să devenim curând”

1 COMENTARIU

  1. Am prostit cu totii ca rasa umana, nu mai stim socoti viata numai in productie, productivitate, profit! Nu mai conteaza cum traim ci doar cat am putea produce. Nu mai conteaza nimic numai profitul „elitei” mondiale, astia isi bat capul numai cu cat vor pierde la punga! Vai si amar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here