Un fost jurnalist ajunge preşedintele Parlamentului European. Italianul David Sassoli, propus de socialişti, va conduce legislativul UE pentru doi ani şi jumătate

0
1020
David Sassoli

Europarlamentarul socialist David Sassoli a fost ales miercuri preşedinte al Parlamentului European (PE) pentru următorii doi ani şi jumătate, informează Reuters.

În vârstă de 63 de ani, Sassoli a obţinut o majoritate simplă în a doua rundă de vot desfăşurată în prima sesiune plenară a Parlamentului European, el primind 345 de voturi. Au mai candidat pentru acest post conservatorul ceh Jan Zahradil, care a obţinut 160 de voturi în turul doi, eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, 119 voturi, şi deputata spaniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, 43 de voturi.

Fost jurnalist din Florenţa, Sassoli a fost europarlamentar şi în ultimele două legislaturi. ”Trebuie să avem curajul să relansăm proiectul nostru de integrare, trebuie să facem Uniunea noastră să evolueze” pentru a o face mai reactivă faţă de cetăţeni, a declarat el în hemiciclul de la Strasbourg imediat după anunţul alegerii sale.

Ursula von der Leyen, la şefia Comisiei

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Ursula von der Leyen

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE. Astfel, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.

Ursula von der Leyen, a cărei nominalizare mai trebuie validată şi de Parlamentul European în urma unui vot prevăzut pentru jumătatea lunii iulie, este aşteptată miercuri după-amiază la Strasbourg, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.