Al doilea caz Panait. TEROAREA anti-magistraţi, posibilă cauză a sinuciderii ex-şefului DNA Timişoara

5
4363

Fostul şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck (48 de ani), şi-a pierdut viaţa vineri dimineaţă, după ce a căzut de la etajul 6 al clădirii în care lucra ca procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Din primele date rezultă că bărbatul s-ar fi sinucis, dar poliţiştii au declanşat o anchetă.

O ipoteză luată în calcul ar fi legată de boala foarte gravă a soţiei procurorului, care ar fi în prezent în Viena pentru tratament. Cei doi soţi au împreună două fete. Deocamdată este însă vorba despre o ipoteză neconfirmată oficial de poliţişti.

Omorât de teroarea din justiţie?

O altă ipoteză este legată de situaţia actuală din justiţie. Guvernarea PSD-ALDE, prin Tudorel Toader, via Inspecţia Judiciară, a declanşat teroarea împotriva magistraţilor oneşti, care îşi făceau treaba potrivit conştiinţei şi regulilor penale.

Miza acestui atac politic la justiţie, condamnat şi de Europa, este timorarea procurorilor care nu vor să cedeze la presiuni politice sau nu au profil de executant de anchete la comandă, vezi cazul Adina Florea cu a sa secţie „SS”. Existenţa unor astfel de personaje dispuse la compromis politic este sabotaj, direct sau indirect, la adresa vieţii procurorilor independenţi.

Ipoteza presiunilor din sistem provocate de controale abuzive ale Inspecţiei Judiciare (aflate sub controlul lui Tudorel Toader şi dirijate de celebrul executant Lucian Netejoru) începe să prindă contur. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că o echipă de inspectori judiciari ar fi trebuit să înceapă de astăzi o verificare la DNA Timişoara, inclusiv pentru perioada în care Serviciul era condus de Tamas Schiffbeck.

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, nu a putut confirma sau infirma controlul tematic de la DNA Timişoara, spunând că „astfel de controale sunt multe”. Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare a declarat, însă, că cel puţin în ultimii doi ani, pe numele lui Tamas Schiffbeck nu a fost depusă nicio sesizare la Inspecţia Judiciară.

Amintirea procurorului Panait

În 10 aprilie 2002, Cristian Panait (foto dreapta sus), tânăr procuror de la Parchetul General, s-a aruncat de pe terasa apartamentului în care locuia și a decedat câteva ore mai târziu, la spital. Ştirea a fost şocantă deoarece opinia publică ştia că procurorul era implicat într-o anchetă de contrabandă şi corupţie, cu ramificaţii politice până la vârful PSD, partidul aflat atunci la putere.

La acea vreme, Victor Ponta era şef al Corpului de Control al cabinetului Adrian Năstase, iar presa a abundat de informaţii şi speculaţii pe tema legăturii sale cu sinuciderea lui Panait.

Cea mai şocantă versiune a fost aceea că mătuşa lui Panait ar fi spus că, înainte de a se sinucide, Panait ar fi fost vizitat de Ponta. Urmare a acestei informaţii, neconfirmate oficial, în media a circulat şi o frază celebră atribuită lui Panait: „Câinele de Victor Ponta mi-a făcut-o”. Nici această informaţie nu apare în ancheta oficială a Parhetului General.

De altfel, procurorii, foşti colegi şi lui Panait şi ai lui Ponta, au închis repede cazul. Verdict: sinucidere. O moarte învăluită în mister care a fost readusă în prim-plan de filmul lui Tudor Giurgiu, „Cristian” (de la prenumele tânărului magistrat), lansat în 2014.

Cazul judecătorului Dănileţ

Atacul la adresa magistraţilor care vor să-şi facă meseria în numele cetăţeanului, nu al politicului, cunoaşte forme tot mai agresive. Celebra OUG 7, care dă puteri totale „SS” (secţia specială condusă de Tudorel Toader, prin Adina Florea), este o crimă anti-justiţie independentă. La fel, toate celelalte modificări la legislaţia în domeniu puse la cale de PSD-ALDE şi respinse categoric de Uniunea Europeană.

Dar tandemul Dragnea-Tăriceanu nu ţine cont de nimic. Ba chiar impune forme agresive de acţiune împotriva magistraţilor.

Inspecția Judiciară, bunăoară, s-a autosesizat după o postare pe Facebook a judecătorului Cristi Danileț, fost membru al CSM, un mare apărător al justiției, al statului de drept și al democrației.

Danileț a scris că, potrivit actualei Constituții, Armata ar putea să iasă pe stradă pentru a păzi democrația. „Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi… constituțional!?”, întreabă retoric judecătorul.

CITIŢI ŞI:

Judecătorul Cristi Danileț e vânat de Inspecția Judiciară pentru postări pe Facebook

Dragnea ştia cu 4 zile înainte de atacul din 10 august! Procurorii au pus mâna pe secretele lui Carmen Dan

5 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    E greu de crezut ca, stiindu-si sotia bolnava, si-ar fi last copiii de izbeliste provocandu-si singur moartea. Daca a fost sinucidere, inseamna ca motivul a fost extrem de puternic si s-ar afla..
    Cred ca a fost „sinucis”.

  2. O,extraordinar.Din orice faceți o drama.Dar judecătorul Mustață va spune ceva și alte zeci de oameni care au murit când erau cercetați de cei pe care-i divinizati?Sau ăștia nu contează ca nu erau de parte noastră.Multa scârbă,iar pentru cel care a murit,condoleanțe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here