Pericol de fraudă! „Peste 500.000 de etnici maghiari cu dublă cetățenie pot să voteze și în România, și în Ungaria”

1
2285
Viktor Orban și Kelemen Hunor, liderul UDMR

Existența a peste 500.000 de etnici maghiari cu dublă cetățenie – a României și a Ungariei – creează o problemă la care nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Biroul Electoral Central (BEC) nu s-au gândit. Pericolul fraudării masive a fost observat de Eugen Tomac, președintele Paetidului Mișcarea Populară (PMP).

Într-o postare pe Facebook, Tomac explică mecanismul care ar putea vicia rezultatul alegerilor la nivel european. BEC nu a introdus un sistem de depistare a votului multiplu pe relația România-Ungaria.

Sistemul actual poate depista votul multiplu pe teritoriul României. Și țara vecină are un sistem similar, care poate depista însă votul multiplu doar pe teritoriul Ungariei. Ceea ce lipsește este conectarea celor două sisteme naționale, astfel încât să fie evitat votul multiplu pe ansamblul celor două țări.

Teoretic, 500.000 de cetățeni pot să voteze de două ori în aceeași zi: și în România, și în Ungaria. Practic, o pot face zeci de mii de oameni. Singura lor obligație este să semneze o declarație pe propria răspundere că nu votează de două ori. Dar dacă vor încălca regula, fie nu vor fi depistați, fie nu vor putea fi pedepsiți.

Avertismentul lui Eugen Tomac

„BEC – simplă incompetenţă sau înţelegere vinovată între Guvernele de la Bucureşti şi Budapesta? Nu vor să rezolve problema posibilului vot multiplu al celor care deţin dubla cetăţenie”

„Printr-o scrisoare deschisă, în calitate de preşedinte al PMP, am semnalat faptul că sunt peste 500.000 de etnici maghiari care deţin dublă cetăţenie şi care sunt în situaţia de a vota atât în România, cât şi în Ungaria la alegerile europarlamentare. Viktor Orban, preşedinte FIDESZ şi Premier alUngariei, chiar a întreprins o acţiune electorală în Transilvania şi a trimis scrisori tuturor celor care au dublă cetăţenie, să-i îndemne să meargă la urne, cu mesajul subliminal că pot vota în ambele părţi.

În faţa acestei situaţii, BEC a emis o informare cum că toţi românii cu dublă cetăţenie trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte de a vota. Precum Pilat din Pont, nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini, pentru că nu au găsit o soluţie efectivă. Decizia BEC generează mai multe probleme/întrebări decât soluţii/răspunsuri.
1. BEC nu vorbeşte despre niciun mecanism de verificare a exercitării votului multiplu. Se presupune că BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparaţia acestui vot. Nu există un sistem unic de identificare (aşa cum este CNP-ul la noi). Foarte probabil, se vor preface că problema nu există.
2. Cu siguranţă, comisia din secţia de votare nu-i va întreba pe oameni dacă au dublă cetăţenie când votează.
3. Din informarea de la BEC, se înţelege că oamenii îşi vor putea exercita dreptul la vot doar dacă vin cu declaraţia completată de acasă. Aceasta nu va fi găsită în secţiile de votare. Deci, e posibilă restrângerea dreptului la vot.
4. BEC nu vorbeşte despre niciun fel de sancţiune care ar urma să fie aplicată. Atenţie, nu se aplică actuala legislaţie referitoare la votul multiplu, pentru că, în teorie, cetăţenii respectivi vor vota în altă ţară.

În contextul dat, putem trage două concluzii: fie avem de-a face cu un caz rar de incompetenţă (ceea ce nu este deloc exclus), fie instituţiile statului român nu vor să împiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari, încercând astfel să-i dea o mână de ajutor lui Viktor Orban.”

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Sigur ungurii civilizați nu sunt ca țiganii din Romania. Numai romanii fac bani din vot. Apoi catolicii o duc mai bine în comparație cu ortodoxia.

    Petrolul e oprit definitiv. La mutare cuțitul de aur al lui Grigore între coasta 2-3. Ce nu poți face fără petrol: agricultură.

    Ce face Dacian Ciudoloş fără avioane?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here