Sistemul informatic din sănătate este în colaps: a ajuns la 18 zile consecutive de nefuncționare. Miercuri, în ziua a 17-a, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cea care administrează sistemul, a făcut o declarație înfiorător de cinică.
„Oamenii mor oricum – și cu, și fără sistem”, a spus Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS, la RFI.
Daniel Osmanovici este fost jurnalist la Antena 1. În urmă cu un an, a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Joi, la o zi după oribila gafă, Osmanovici a publicat un mesaj de scuze pe Facebook.
„Am greșit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculația jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declarția mea, va înțelege mai bine.
În ultimele 17 zile, am explicat situația de multe de ori și am dat zeci de interviuri. Se poate întâmpla să obosești și să greșești. Îmi pare rău.
Dincolo de asta, avem o mare responsabilitate față de sănătatea oamenilor, și modul greșit în care m-am exprimat și s-a interpretat nu trebuie să afecteze informația că blocajul platformei online NU impactează sănătatea oamenilor. Toți pacienții SUNT ȘI POT FI îngrijiți, chiar și cu sistemul informatic TEMPORAR offline.”
Dăncilă se ascunde penibil după ministrul Sănătății
Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îi demită pe președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, și pe purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici.
Dăncilă face un joc de imagine ieftin și penibil. Potrivit legii, „mandatul președintelui CNAS încetează la expirarea acestuia, prin demisie, prin revocare de către prim-ministru direct sau la propunerea ministrului Sănătății orin prin deces”. Așadar, Viorica Dăncilă îl poate demite singură pe Răzvan Vulcănescu, dar se ascunde după fusta ministrului Sănătății. Sorina Pintea nu poate face decât o propunere în acest sens, întrucât CNAS nu se află în subordinea ministrului Sănătății.
Răzvan Vulcănescu este președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din data de 3 iunie.
Servicii doar pentru bolnavii în stare gravă
Conform legii, medicii nu pot să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, pacienții care nu reprezintă urgențe sunt trimiși acasă, nu la spital.
Pacienții reclamă că „numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.
Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, responsabilă pentru funcționarea sistemului informatic este CNAS.
Medicii de familie spun că sistemul este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce CNAS susține că problemele ar fi început pe 5 iulie.
Acuzațiile medicilor de familie
* Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov: „Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF, să ne absolve de penalitățile de întârziere?! Sau mai bine nu… Dacă își unesc forțele softurile astea două, ne dăm foc la valize”.
„Chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie”
Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și CNAS, în care semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total”.
Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmau atunci că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioadă de trei zile sistemul a funcționat, adunat, două-trei ore”.
„Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității”, se arăta în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei. „Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să-și facă datoria”.
„Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare”, mai spun medicii de familie.
20 de milioane de euro
„Au fost pregătiți oameni pe bani grei, dar nu se pricep”
„Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. Ministerul nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să asigura mentenanța acest sistem din interior, dar care nu se pricep”, declara ministrul Sorina Pintea la Realitatea Tv.
Guvern incompetent care-și bate joc de banii romanilor!!!! Plecați odată de la guvernare!!! Procurorii și judecătorii nu folosesc carduri de sanatate ??? In ce hal își bat acești neica nimeni de guvernanți intrați ca matura in politica șivin și ne transmit gogoși!!! Este usor sa spui ca -ți dai DEMISIA!!