Statul e în pană tot mai mare de bani, iar Guvernul Dăncilă nu mai poate acoperi gaura la buget doar prin împrumuturi externe. Are nevoie să taie masiv venituri şi ajutoare sociale date tot de PSD-ALDE, care acum nu mai pot fi susţinute.
Eugen Teodorovici a vorbit la grămadă despre „plafonarea” pensiilor de peste 10.000 de lei (pentru a se da singur de gol că nu le plafonează, ci doar le impozitează cu o „taxă de solidaritate”), reducerea subvenţiilor de transport pentru studenţi, tăierea sporurilor la funcţionarii publici etc. Numai că o idee anunţată azi nu mai e valabilă mâine.
Viitoarea taxă de solidaritate, plănuită de PSD, ar urma să se aplice nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor mari, peste un anumit plafon care urmează să fie decis, a declarat, marți, Teodorovici.
Printre cei care vor fi vizați de această măsură se numără magistrații, personalul navigant, funcționarii publici parlamentari, corpul diplomatic, funcționarii Curții de Conturi și personalul auxiliar din instanțe. În schimb, nu se atinge nimeni de pensiile speciale ale parlamentarilor, care în unele cazuri depășesc 10.000 de lei.
„Pe legi speciale, în luna iunie avem un total de 4.046, din care magistrați 3.252, personal navigant – 653 și restul sunt din zona funcționarilor publici parlamentari, a corpului diplomatic, Curtea de Conturi și personalul auxiliar din instanțe”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi pentru Digi24.ro.
La nivelul minsterului de Finanțe nu s-a stabilit încă procentul „taxei de solidaritate”. Această taxă ar putea fi cuprinsă între 30% și 50%.
Nu vor fi impozitate pensiile militarilor, care nu sunt plătite din sistemul public de pensii, dar nici pensiile parlamentarilor care sunt „indemnizații pentru limită de vârstă”, plătite din bugetul Parlamentului. În unele cazuri pensiile parlamentarilor depășesc 10 000 de lei, în funcție de numărul de mandate și se cumulează și cu pensiile din sistemul public pe care le încasează aleșii.
Disperaţi să facă rost de bani!
Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a anunţat, luni, că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi. De asemenea, limita de vârstă a studenţilor pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.
Tăierile bugetare nu ocolesc nicio categorie. Şi aproape nicio facilitate acordată pentru diverse categorii sociale. Este vorba, de exemplu, de sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici.
Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Surse din guvern au explicat că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale, motiv pentru care Guvernul vrea să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât sporurile să nu crească odată cu salariul.
Urmează şi altele
Alte măsuri pregătite pentru a menţine deficitul bugetar sub cota de 3% privesc programe sociale precum „Cornul şi laptele”. Şi acesta va fi „reformat”, anunţă ministrul Teodorovici, de fapt o formulă eufemistică pentru a nu recunoaşte criza de bani a statului.
Cine a provocat acest dezastru în derulare, care va afecta pe toată lumea? Exact cei care anunţă acum măsuri pentru oprirea dezastrului!
Toate măsurile populiste luate de la guvernarea PSD-ALDE – de la majorarea exagerată a salariilor bugetare (vezi dezmăţul din primării), legea pensiilor, ajutoarele sociale pentru studenţi, pensionari, tichete şi vouchere etc. – au condus la criza de bani.
Adăugaţi aici OUG 114, care a afectat clienţii băncilor şi ai companiilor din comunicaţii, energie, plus acţiunile de atac la justiţie (încă în derulare) şi avem imaginea aproape clară a haosului provocat de cele două partide care compun puterea actuală.