
Uniunea Europeană găsește rapid soluții pentru a scăpa de șantajul rusesc privind livrările de gaze: între Comisia Europeană și Guvernul SUA s-a semnat un “acord istoric”, prin care americanii vor acoperi o treime din cantitatea importată până acum din Rusia. Anunțul a fost făcut vineri, la Bruxelles, într-o conferință de presă comună a lui Joe Biden, președintele SUA, și a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
În ultimii ani, Rusia a abuzat de poziția sa dominantă pe piață – furnizează 40% din necesarul de gaze pentru Europa – ca să amenințe, șantajeze și blocheze Uniunea Europeană. Începând din vara trecută, rușii au accentuat presiunea, reducând arbitrar livrările de gaze. Acest lucru a echivalat cu explozia prețurilor la energie și îngrășăminte, printre altele, iar Europa a avut de traversat o iarnă extrem de grea, cu facturi uriașe la gaze și curent electric.
După atacarea Ucrainei, rușii au continuat să amenința Europa, avertizând că, dacă se continuă sancționarea lor, vor tăia de tot livrările de gaze și prețul pentru mia de metri cubi se va tripla.
The transatlantic partnership stands stronger than ever.
In a world faced with disorder, our unity upholds fundamental values and rules that our citizens believe in.
And we are determined to stand up against Russia’s brutal war.
https://t.co/EbO9c3R7Mt— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 25, 2022
În consecință, Uniunea Europeană a căutat rapid soluții și, după doar o lună, o parte din probleme s-au rezolvat.
Acordul SUA – UE prevede că americanii vor furniza până la sfârșitul lui 2022 cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate și minimum 50 de miliarde de metri cubi anual începând din 2023. Asta înseamnă circa 33% din totalul importurilor făcute până acum din Rusia.
Alte măsuri adoptate rapid de Uniunea Europeană prevăd investiții masive în energia regenerabilă.
Ursula von der Leyen a menționat la conferința comună cu Joe Biden că „acest război este un eșec strategic al lui Putin. Sancțiunile noastre îl aduc la limita răbdării. (…) Vrem să diversificăm importurile de gaze din SUA“.
Pierderea pieței europene ar fi o lovitură formidabilă pentru Rusia, care își datorează influența și principalele venituri valutare din exportul de gaze și petrol. Chiar dacă o parte din aceste exporturi s-ar duce către China și India, tot nu s-ar putea înlocui complet sumele uriașe venite din Europa.
În plus, decuplarea Europei de la petrolul și gazele rusești ar echivala cu independența totală a UE față de Moscova. Kremlinul n-ar mai avea nicio pârghie de negociere, șantaj sau influențare în raport cu a doua cea mai mare putere economică a lumii – Uniunea Europeană.
BRAVO. Normal ar fi ca occidentul sa se uneasca in mod constructiv in fata dictaturilor care ingenuncheaza fiinta umana. Sigur ca si lumea libera are multe tare de rezolvat, dar altfel rezolvi lucrurile in libertate si descatusarea creativitatii umane! Vigilenta de ar fi, pentru ca ticalosia pandeste la tot pasul.