„Acord istoric” între UE și SUA privind livrarea de gaze, Europa scapă de șantajul Rusiei

1
5651
Joe Biden și Ursula von der Leyen au anunțat un acord istoric între SUA și UE privind livrarea de gaze

Uniunea Europeană găsește rapid soluții pentru a scăpa de șantajul rusesc privind livrările de gaze: între Comisia Europeană și Guvernul SUA s-a semnat un “acord istoric”, prin care americanii vor acoperi o treime din cantitatea importată până acum din Rusia. Anunțul a fost făcut vineri, la Bruxelles, într-o conferință de presă comună a lui Joe Biden, președintele SUA, și a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

În ultimii ani, Rusia a abuzat de poziția sa dominantă pe piață – furnizează 40% din necesarul de gaze pentru Europa – ca să amenințe, șantajeze și blocheze Uniunea Europeană. Începând din vara trecută, rușii au accentuat presiunea, reducând arbitrar livrările de gaze. Acest lucru a echivalat cu explozia prețurilor la energie și îngrășăminte, printre altele, iar Europa a avut de traversat o iarnă extrem de grea, cu facturi uriașe la gaze și curent electric.

După atacarea Ucrainei, rușii au continuat să amenința Europa, avertizând că, dacă se continuă sancționarea lor, vor tăia de tot livrările de gaze și prețul pentru mia de metri cubi se va tripla.

În consecință, Uniunea Europeană a căutat rapid soluții și, după doar o lună, o parte din probleme s-au rezolvat.

Acordul SUA – UE prevede că americanii vor furniza până la sfârșitul lui 2022 cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate și minimum 50 de miliarde de metri cubi anual începând din 2023. Asta înseamnă circa 33% din totalul importurilor făcute până acum din Rusia.

Alte măsuri adoptate rapid de Uniunea Europeană prevăd investiții masive în energia regenerabilă.

Ursula von der Leyen a menționat la conferința comună cu Joe Biden că „acest război este un eșec strategic al lui Putin. Sancțiunile noastre îl aduc la limita răbdării. (…) Vrem să diversificăm importurile de gaze din SUA“.

Pierderea pieței europene ar fi o lovitură formidabilă pentru Rusia, care își datorează influența și principalele venituri valutare din exportul de gaze și petrol. Chiar dacă o parte din aceste exporturi s-ar duce către China și India, tot nu s-ar putea înlocui complet sumele uriașe venite din Europa.

În plus, decuplarea Europei de la petrolul și gazele rusești ar echivala cu independența totală a UE față de Moscova. Kremlinul n-ar mai avea nicio pârghie de negociere, șantaj sau influențare în raport cu a doua cea mai mare putere economică a lumii – Uniunea Europeană.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Crapă imperiul: azerii atacă în Nagorno-Karabah, după ce rușii și-au mutat în Ucraina o parte din trupele dislocate în Armenia

* „Au dispărut!” Toți șefii serviciilor secrete rusești, ministrul Șoigu (Apărare) și generalul Gherasimov (Statul Major General) s-au „evaporat”

* Anunț oficial al NATO: Rusia a pierdut 40.000 de oameni în Ucraina – morți, răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (21% din totalul efectivelor)

* AUDIO. Generalul rus care ucide civili în Mariupol: „De ce nu e mutilat încă? De ce n-are urechea tăiată? De ce nu șchioapătă acest bastard?” / „Să fie găsit la reanimare și să i se împingă o sticlă spartă de bere! Puneți totul pe seama boschetarilor!”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

* VIDEO. Ucrainenii au distrus o uriașă navă de desant a rușilor, a cărei poziție fusese divulgată într-un film de propagandă al Moscovei

Trădare abominabilă: generalul rus Zusko, crescut în Ucraina, s-a întors să-l bombardeze pe fratele său, colonelul Zusko, care a rămas să lupte pentru țara sa. „Ăsta nu e om! Îl blestemă tot satul!”

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

„Măcelarii lui Kadîrov” au fugit din Ucraina în Cecenia, după ce au pierdut sute de luptători. „Toți kadîroviții uciși vor fi cusuți și îngropați în piele de porc”

Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

VIDEO. Mesajul muzical al lui Putin: „Ucraina și Crimeea, / Belarus și Moldova, / Kazahstan și țările baltice / Sunt țara mea”

„Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

A fost arestat generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

* Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

* Condamnări pentru corupție: Vlădescu – 8 ani și 6 luni; cumnatul lui Geoană – 7 ani; Boureanu – 4 ani și 3 luni. Șpăgi de 20 de milioane de euro

* Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

1 COMENTARIU

  1. BRAVO. Normal ar fi ca occidentul sa se uneasca in mod constructiv in fata dictaturilor care ingenuncheaza fiinta umana. Sigur ca si lumea libera are multe tare de rezolvat, dar altfel rezolvi lucrurile in libertate si descatusarea creativitatii umane! Vigilenta de ar fi, pentru ca ticalosia pandeste la tot pasul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here