luni, martie 4, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina"Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%"...

„Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

-

Dezvăluiri incendiare făcute de unul dintre cei mai importanți opozanți ai dictatorului criminal Vladimir Putin. Într-un interviu acordat postului de radio Novosti Vremia și publicat apoi pe site-ul acestuia, fostul deputat rus Ilia Ponomarev (46 de ani), care trăiește în prezent la Kiev, întrevede sfârșitul fostului colonel KGB.

„Putin are nevoie de o victorie în Ucraina. Fără ea, el ar fi doar un sicriu. O să fie în curând. Pentru el, să supraviețuiască în acest an nu este foarte probabil. Cred că anul acesta va fi ultimul an din viața lui Putin”, a declarat Ponomarev.

Deși s-a născut la Moscova (6 august 1975), Ponomarev trăiește în exil din 2014, de când Federația Rusă a anexat ilegal peninsula Crimeea printr-un referendum ilegal și falsificat. În trecut, a fost deputat al Dumei de Stat a Rusiei, membru al partidului Rusia Justă și membru al Consiliului Frontului de Stânga.

A fost singurul parlamentar care a votat în Duma de Stat împotriva anexării Crimeei la Rusia

Pe 20 martie 2014, Ilia Ponomarev a fost singurul parlamentar care a votat în Duma de Stat împotriva anexării Crimeei la Rusia. Pe 18 iunie 2014, și-a părăsit țara natală și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a locuit timp de doi ani.

- Advertisement -

La 7 aprilie 2015, Duma de Stat, la solicitarea Procuraturii Generale, l-a lăsat pe Ponomarev fără imunitatea parlamentară, pentru investigarea unui caz de delapidare a Fundației Skolkovo. Trei luni mai târziu, la 17 iulie, un tribunal din Moscova a dispus arestarea sa în lipsă, deputatul rebel fiind dat în urmărire internațională.

Pe 24 iunie 2016, Ilia Ponomarev a primit un permis de ședere temporară în Ucraina.

Pe 17 mai 2019, în ultima zi lucrătoare a mandatului său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind acordarea cetățeniei ucrainene lui Ponomarev, acceptându-se oficial – și la cel mai înalt nivel – că fostului deputat rus i s-a regizat dosarul de urmărire penală, dar și măsura de arestare.

- Advertisement -

„Dacă nimeni nu este găsit vinovat, atunci cine va fi de vină? Patrușev și Șoigu? Desigur, ei nu vor asta”

Novosti Vremia: Putin înțelege în ce necazuri a intrat din cauza războiului cu Ucraina? Ce-i acum: epurări, lovituri de stat? El va trăi și se va teme?

Ilia Ponomarev: Sper că începe să înțeleagă. El primește informații din cercul său de apropiați. Ei încearcă să nu-i spună nimic, ca să nu înceapă să-i învinovăţească pentru ceva anume. Prin urmare, cred că informarea lui este cel puțin incompletă.

Novosti Vremia: Departamentul de contrainformații militare l-a reținut pe șeful adjunct al Gărzii Naționale din Rusia, Roman Gavrilov. Există informații că reprezentanții FSB declanșează represiuni împotriva elitei militare a Federației Ruse. Putin este atât de înfricoșat?

Ilia Ponomarev: Nu este o chestiune de frică. Este vorba de găsirea celor responsabili pentru toate aceste pierderi și eșecuri pe care le înregistrează armata rusă în Ucraina. Aceasta este, de asemenea, o problemă de viață și libertate a conducerii de vârf a Federației Ruse: dacă nimeni nu este găsit vinovat, atunci cine va fi de vină? Personal, Patrușev (Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei – n. red.) și Șoigu (Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării – n. red.)? Desigur, ei nu vor asta: trebuie să dea vina pe cineva, dar nu pe ei înșiși.

„Sunt informații că în Urali nu există unul, ci două buncăre. Și că Putin nu spune nimănui în care anume se află. Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

Novosti Vremia: Anturajul lui Putin se teme de el și îl urăște în același timp?

Ilia Ponomarev

Ilia Ponomarev: Ură este probabil cuvântul greșit. Putin a devenit acum foarte periculos pentru întreaga elita rusă. Există unii oameni care sunt legați irevocabil de el. De exemplu, același Patrușev. Ei înțeleg: dacă nu va fi Putin, atunci nu numai că vor părăsi puterea, dar își pot pierde nu numai libertatea, ci și viața. Marea majoritate a elitei din Rusia încearcă acum să nu fie lovită puternic de sancțiunile occidentale. Adică, dacă e să fie urmat exemplul șefei Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiulina: a încercat deja o dată să demisioneze, a depus o cerere corespunzătoare, dar nu a fost mulțumită. Potrivit informațiilor mele, ministrul de Finanțe al Federației Ruse (Anton Siluanov – n. red.) a făcut același lucru. Există zvonuri de la Moscova că au început să fie foarte îndrăzneți la întâlnirile de la Kremlin. Ei spun: „Nu noi am creat această problemă, nu este pentru noi să strângem această mizerie”.

Novosti Vremia: După cum spune politologul Andrei Piontkovski, cineva trebuie să intre în buncărul lui Putin.

Ilia Ponomarev: În primul rând, trebuie înțeles unde este el. După părerea mea, ar trebui să fie la Moscova într-un fel sau altul (interviul a fost realizat chiar în ziua în care Putin urma să țină un discurs stalinist pe stadionul „Lujniki” din Moscova – n. red.). Poate nu la Kremlin, ci în Novo-Ogariovo, la reședința lui. Dacă va dispărea undeva din Moscova, va fi foarte prost primit de elita rusă. Dar există zvonuri că el se află undeva în Urali. Sunt informații că acolo nu există unul, ci două buncăre. Și că nu spune nimănui în care anume se află. Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie.

 „Putin are nevoie de o victorie. Fără ea, el ar fi doar un sicriu. O să fie în curând”

Novosti Vremia: Ce se va întâmpla mai departe? Ce scenarii, posibile pentru desfășurarea evenimentelor, ne puteți oferi?

Ilia Ponomarev: Are nevoie de o victorie acum. Nu-și permite să piardă. Și aceasta este o victorie cu orice preț. Câștigătorii nu sunt judecați – acest principiu este ghidat de Kremlin și de Putin personal. Desigur, ne va fi greu, pentru că pur și simplu va distruge orașele ucrainene, va bombarda și va încerca să-și însușească această victorie. Dar acest lucru nu mai este posibil. Nu are cum să câștige prin mijloace militare. Probabil că vor încerca să folosească Occidentul ca pe anumiți pacificatori care vor fi de acord cu un armistițiu pentru o anumită perioadă de timp. Dar întrebarea este: este acesta un armistițiu pe termen scurt sau pe termen lung? Înseamnă asta că armata va rămâne în pozițiile sale? Va fi dusă undeva? De exemplu, la acele poziții care existau înainte de începerea acestei invazii? Toate acestea sunt întrebări foarte mari. Dar Putin are nevoie de o victorie. Fără ea, el ar fi doar un sicriu. O să fie în curând. Pentru el, să supraviețuiască în acest an nu este foarte probabil. Cred că anul acesta va fi ultimul an din viața lui Putin.

„Amenințarea pentru întreaga lume, pe care Putin o creează acum vorbind despre arme nucleare, este foarte mare. Dacă Occidentul crede că amenințarea este reală, atunci va face ceva în privința ei”

Novosti Vremia: Putin ar putea fi ucis? De exemplu, de cineva din cercul său de apropiați.

Ilia Ponomarev: Sunt 90% sigur că acest lucru se va întâmpla anul acesta. Dar nu știu cine o va face. Ar putea fi cineva din anturajul lui. Acesta nu va fi din cercul lui de apropiați, ci din al doilea, care poate fi motivat de afacerile rusești sau de altcineva. El poate fi ucis de poporul rus rebel, iar acest lucru este, de asemenea, foarte probabil, pentru că problemele vor crește. Dacă oamenii au arme și un lider, acest lucru se poate întâmpla. El poate fi ucis și de armata ucraineană sau occidentală. Acest lucru este de asemenea posibil. Amenințarea pentru întreaga lume pe care Putin o creează acum, vorbind despre arme nucleare, este foarte mare. Dacă Occidentul crede că amenințarea este reală, atunci va face ceva în privința ei.

Novosti Vremia: Există o persoană în Federația Rusă care poate deveni o alternativă la Putin? Cine va veni la putere și va „grebla” totul: va pune capăt războiului din Ucraina, va admite că Federația Rusă a pierdut?

Ilia Ponomarev: Există mulți astfel de oameni, dar nu-i cunoaștem. Ei vor apărea în finalul jocului (etapa finală a unui joc de șah sau dame – n. red.), a acestei drame. Nu cred că acele figuri pe care le cunoaștem foarte bine – Alexei Navalnîi sau Mihail Hodorkovski – pot fi asemenea lideri. Va exista chiar și o oarecare concurență între figurile flancului ultra-dreptei. De exemplu, Girkin (Igor Girkin, un ofițer militar rus în retragere, fost colonel FSB, criminal de război – n. red.) se opune lui Putin, dar nu pentru el. Nu este nevoie să vă faceți iluzii aici. Poate fi și cineva care va fi un reprezentant al flancului stâng. Cred că între ei va exista principala competiție, deoarece cererea pentru apariția unor astfel de figuri în Rusia este în creștere.

„Putinismul va dispărea, Rusia va fi o țară liberă, democratică. Va intra în Uniunea Europeană, ca și Ucraina”

Novosti Vremia: Spuneți că ar putea fi o lovitură de stat, înlăturarea lui Putin de la putere, asasinarea dictatorului. Acest lucru ar trebui să se întâmple într-un an. Dar care sunt perspectivele imediate? Pentru o săptămână, două, o lună. Putin se va înfuria?

Ilia Ponomarev: Vom lupta, vom câștiga, dar vom și suferi. Acesta este un război. Dar cred că acest război va pune ultimul punct în viața Rusiei moderne, așa cum este ea acum. După aceea, vom cunoaște o cu totul altă țară dacă rămâne unificată, ceea ce nu este complet evident. Am spus de multe ori că cheia libertății Rusiei, a schimbărilor din Rusia, a prăbușirii putinismului, se află în Ucraina. Acum o vedem.

Novosti Vremia: Care sunt perspectivele de împărțire a Federației Ruse în state separate?

Ilia Ponomarev: Din păcate, asta este posibil pentru mine. Din păcate, chiar și pentru Ucraina. Pentru că acest lucru determină potențialul de instabilitate foarte mare la granițele ucrainene: dacă Rusia se destramă, poate exista un război civil între țări individuale și acest lucru va afecta și Ucraina. Dar mai rău decât acum, după părerea mea, nu va fi. Principalul lucru este ca putinismul să dispară, să aibă loc aceste schimbări. În cele din urmă, Rusia va fi atât o țară liberă, cât și o țară democratică, ca una sau mai multe părți, dar, ca și Ucraina, va intra în Uniunea Europeană. Sunt complet sigur de asta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putin a sărbătorit masacrul din Ucraina printr-un scârbos miting pro-război, cu 100.000 de oameni aduși pe stadionul „Lujniki” din Moscova

* Ucraina și-a anihilat cel mai mare trădător de la începutul invaziei ruse. „Omul lui Ianukovici” a fost arestat la Kiev. Asupra sa s-au descoperit arme automate, pistoale, muniție și grenade

* Infamul colonel rus Suharev, autorul unui masacru în 2014, a fost ucis de ucraineni împreună cu adjunctul său, maiorul Krilov

A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

* VIDEO. Cecenii lui Kadîrov se laudă cum, în strigăte de „Allahu akbar!”, mitraliază un bloc în care se află femei și copii

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin. Valoarea lor depășește un miliard de euro

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

Dan Voiculescu primește o lovitură strașnică de la CEDO: decizie în unanimitate împotriva oligarhului pușcăriaș! Condamnarea din 2014 a fost perfect legală, nici vorbă de „proces politic”

* Lovitură năprasnică a Codruței Kovesi: fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost arestat la o zi după vizita la Sofia a șefei Parchetului European

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -